Proste i szybkie przepisy na desery
-
Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)
Skusisz się na ciasto galaretkowiec, które jest jak leciutka pianka śmietankowa? Do ciacha dodałam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki o smakach: cytrynowa, pomarańczowa i truskawkowa. Równie dobrze mogą być w całkiem innych smakach. Wierzch można udekorować świeżymi owocami np. malinami, porzeczkami, truskawkami czy nawet brzoskwiniami. Typowo letnie, lekkie…
Czytaj dalej » -
Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową
Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową jest to świetny deser, szczególnie w upalne dni, kiedy grzechem jest włączenie piekarnika. Krok 1 Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok.…
Czytaj dalej » -
Koktajl truskawkowy z odrobiną orzechów i kruszonym lodem – wykonany blenderem
Przez ostatnich kilka lat moja kuchnia została zaopatrzona w wiele bardziej lub mniej przydatnych sprzętów AGD. Jednak bez czego nie wyobrażam sobie normalnie funkcjonować na co dzień? Bez dobrego miksera i blendera. To dla mnie totalna podstawa w kuchni. Swój duży mikser planetarny używam średnio dwa czy trzy razy na miesiąc,…
Czytaj dalej » -
Najlepszy ekspres ciśnieniowy+przepis na prawdziwe włoskie tiramisu!
Uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy, zwłaszcza o poranku, gdy mam wielki problem ze wstaniem z łóżka. Szczególnie wtedy jak poduszka działa na moją głowę jak prawdziwy magnes. Nie ma poranka, w którym nie zaczęłabym dnia bez kawy i jest to taki mój mały, codzienny rytuał. Wiem, że wiele osób preferuje jedynie porządne, mocno aromatyczne…
Czytaj dalej » -
Panna cotta z dżemem wiśniowym
Kto potrafi się oprzeć takiemu deserkowi? Panna cotta z dżemem wiśniowym przygotowuje się bardzo szybko i smakuje naprawdę świetnie! Krok 1 Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna…
Czytaj dalej » -
Zapiekany ryż z jabłkami z cynamonowym nadzieniem
Zapiekany ryż z jabłkami robię od czasu do czasu i to nie tylko jako deser, czasem również traktuję go jako obiad, gdy nie mam ochoty na nic mięsnego. Jest to pyszny, syty posiłek, który zawsze znika w mgnieniu oka. Przygotowuję go tradycyjnie: ryż gotuję na mleku wraz z cukrem waniliowym, jabłka prażę sama lub używam…
Czytaj dalej » -
Lava cake (ciastko z płynną czekoladą)
Nie wiesz co przygotować na romantyczną kolację? Chcesz zaimponować komuś na pierwszej randce aby podbić jego serce? Przygotuj najlepszy deser jaki można sobie wyobrazić – Lava cake! W końcu przez żołądek do serca:) Jest to ciastko z płynną czekoladą, które najlepiej smakuje wyjęte prosto z piekarnika gdy czekolada będzie jeszcze…
Czytaj dalej » -
Deser musli w 10 minut!
Deser musi w 10 minut? To możliwe! Jest to kombinacja: śmietanki kremówki, mascarpone, dżemu malinowego oraz musli Crunchy. Całość jest lekko chrupiąca, kremowa. Z przepisu wychodzą 4 porcje 🙂 Wykonanie: Schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Po chwili dodajemy mascarpone, nadal miksujemy. Do czterech pucharków/szklanek…
Czytaj dalej » -
Duszone jabłka z piernikowym kremem i orzechami
Szukasz pomysłu na niesamowicie prosty i efektowny deser? Przygotuj duszone jabłka z piernikowym kremem na bazie mascarpone, orzechami oraz polewą toffi. Ten deser przygotowałam go przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic. Jabłka dusiłam w wodzie przez godzinkę, a następnie wykonałam pozostałe dodatki. Deser najlepszy jest na ciepło, kiedy…
Czytaj dalej » -
Sernik straciatella na nutellowym spodzie
Ten sernik straciatella jest świetną propozycją dla wielbicieli serników na zimno. Jest mocno czekoladowy, kremowy i niesamowicie prosty do wykonania 🙂 A znika z talerzy w oka mgnieniu! Serio 🙂 Spód przygotowałam z herbatników oraz nutelli. Masa serowa została wykonana na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego “Mój ulubiony” oraz galaretki cytrynowej, śmietanki…
Czytaj dalej »