Gorąca czekolada z bitą śmietaną…. Mniam 🙂 Mogłabym iść na łatwiznę i pójść kupić gotową, ale lubię wyzwania i sama chciałam ją zrobić. Zaczęłam szukać w internecie jakiegoś sprawdzonego przepisu na domową gorącą czekoladę. Niestety nie miałam tylu składników jakich bym potrzebowała więc zrobiłam własną wersję gorącej czekolady. Składników jest bardzo mało, a czas jej wykonania nie powinien przekroczyć 10 minut- na pewno Ci posmakuje! Dodatkowo tą pyszną czekoladę wzbogaciłam pysznym syropem czekoladowym z Kuchni Świata- jak dla mnie jest rewelacyjny i genialnie pasuję do takiego deseru.
Przepis na: Gorąca czekolada w 10 minut!
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 8 kostek mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- bita śmietana w sprayu, bądź szklanka mleka + śmietanfix
- 1 starta kostka czekolady
- syrop czekoladowy – Kuchnie Świata
Mleko i śmietankę gotujemy na małym ogniu, mieszamy. Dodajemy czekoladę, mieszamy co chwilkę łyżką aby nie było grudek, gotujemy ciągle na małym ogniu. (Nie doprowadzamy do wrzenia!) Gdy zrobi się jednolita masa nalewamy do dwóch szklanek. Nasza gorąca czekolada powinna chwilę przestygnąć, w tym czasie dekorujemy ją gotową bitą śmietaną, bądź robimy ją sami, wierzch posypujemy startą kostką czekolady. Smacznego!