Batoniki owsiane (bez pieczenia)

4.7/5 (3 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + chłodzenie

Opis przepisu

Lubicie batoniki owsiane jako smaczną, pożywną przekąskę? Jeżeli lubicie je pochrupać jak ja to mam dla Was świetny przepis na proste batoniki na bazie płatków owsianych błyskawicznych z otrębami, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami, czekoladą! 🙂 Wykonasz je w max 15 minut, reszta to niestety ich chłodzenie w lodówce (wiem ja też tego nie lubię jak mam czekać na coś pysznego! 🙁 ) Kiedy już wytrzymacie ten ciągnący się w nieskończoność czas to dostaniecie za to pyszne batony, które łatwo się kroją, fajnie smakują i są wykonane przede wszystkim SAMODZIELNIE- co mnie zawsze najbardziej cieszy.

Przepis na: Batoniki owsiane (bez pieczenia)

Składniki:

  • 240 g płatków owsianych
  • 40 g otrębów owsianych
  • 120 ml miodu
  • 60 g masła
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 30 g zmielonych orzechów
  • 4 kostki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • polewa mleczna: 3-5 kostek mlecznej czekolady z 1-2 łyżkami mleka
  • polewa z białej czekolady: 3-5 kostek białej czekolady z 1-2 łyżkami mleka
Wyślij emailem

Batoniki owsiane (bez pieczenia) - przepis krok po kroku


Krok 1

Batoniki owsiane

Płatki owsiane opcjonalnie można podprażyć wcześniej parę minut na suchej patelni aby były później fajnie chrupiące- u mnie zostało to pominięte. Wszystkie sypkie składniki mieszamy za pomocą łyżki z rozpuszczonym masłem, miodem. Masa ma być bardzo gęsta, zwarta, gdy będzie zbyt sypka to trzeba dodać odrobinę więcej miodu aby ją zlepić.


Krok 2

Batoniki owsiane

Przekładamy masę do keksówki (aby się później łatwiej kroiło). Ugniatamy bardzo porządnie łyżką aby je jak najmocniej złączyć- gdy za słabo je ugnieciesz to później po rozkrojeniu będą sypkie, rozwalały się w rękach po ukrojeniu. Przygotowujemy obie polewy (można to pominąć), czyli rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej z mlekiem lub po prostu w mikrofali. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc lecz w sumie wystarczy min. 2 godziny lub gdy już bardzo Ci się spieszy to na 30 min do zamrażalnika. Gdy zdecydujesz się na polewę to polecam chłodzić batoniki te dwie godziny, polać je czekoladami i później znowu do lodówki aby czekolada stwardniała. Smacznego!


Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments