W tak piękną niedzielną pogodę aż żal siedzieć w domu! Przypuszczam, że wiele osób wybierze się poopalać nad wodę lub piknik w fajne, ciche miejsce – w takich sytuacjach świetnie sprawdzą się na przekąskę babeczki z kremem jagodowym <3 Kruche ciasto, krem mocno jagodowy i świeże jagódki na wierzchu- pyyychota! Równie dobrze można do kremu budyniowego dodać maliny lub inne owoce i wydaje mi się, że będą smakowały równie dobrze. Jeżeli szukacie również przepisu na orzeźwiającą, zimną lemoniadę to polecam Wam tą .
Przepis na: Babeczki jagodowe
Przygotowanie: 45 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 65 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Krem jagodowy:
- 500 ml mleka
- 100g cukru
- 100g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek (żółtka)
- 40g masła
- 1 laska wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g jagód
Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii). Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.
Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki) – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) oraz jagody i mieszamy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto (najlepiej schłodzić minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek. Ciasto nakłuć widelcem, piec przez około 18- 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu, za pomocą szprycy nakładamy krem oraz owoce. Smacznego!