Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

4.8/5 (58 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + chłodzenie

Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

Opis przepisu

Nawiązując do mojej ostatniej wycieczki (Monaco) wykonałam bardzo prosty i smaczny deserek w kolorze jego flagi czerwono-białej. Po jego wykonaniu najlepiej go schłodzić godzinkę lub zostawić na całą noc w lodówce – powinien mieć aksamitną konsystencję. Cukier z prawdziwą wanilią nadał mu piękny aromat i posmak, a truskawki słodkości ponieważ zrezygnowałam ze zbędnego dodawania cukru, który ostatecznie zastąpiłam ksylitolem.

Przepis na: Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

Składniki:

  • duży jogurt naturalny ok. 400 g
  • 2 łyżki ksylitolu lub w ostateczności cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Wyślij emailem

Prosty deser jogurtowo-truskawkowy - przepis krok po kroku


Krok 1

Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

W rondelku wymieszać żelatynę z wodą. Zostawić na kilka sekund, żeby namokła. Rondelek postawić na gazie i podgrzać (nie gotować!) przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści.  Dodać jedną łyżkę jogurtu wymieszać.


Krok 2

Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

Dodajemy pozostały jogurt, ksylitol, cukier waniliowy, miksujemy. W osobnym naczyniu blendujemy truskawki na gładki mus. Do dwóch pucharków przekładamy masę jogurtową, na wierzch zblendowane truskawki- chłodzimy minimum godzinę w lodówce 🙂


Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

Prosty deser jogurtowo-truskawkowy

Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 58

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments