Nawiązując do mojej ostatniej wycieczki (Monaco) wykonałam bardzo prosty i smaczny deserek w kolorze jego flagi czerwono-białej. Po jego wykonaniu najlepiej go schłodzić godzinkę lub zostawić na całą noc w lodówce – powinien mieć aksamitną konsystencję. Cukier z prawdziwą wanilią nadał mu piękny aromat i posmak, a truskawki słodkości ponieważ zrezygnowałam ze zbędnego dodawania cukru, który ostatecznie zastąpiłam ksylitolem.
Jeżeli zależy Wam na zdrowiu, dobrym samopoczuciu to naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym : Naturalnie zdrowe
Przepis na: Prosty deser jogurtowo-truskawkowy
Łącznie: 10 min + chłodzenie ok. 1 h
Składniki:
- duży jogurt naturalny ok. 400 g
- 2 łyżki ksylitolu lub w ostateczności cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek wody
- 250 g truskawek
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
W rondelku wymieszać żelatynę z wodą. Zostawić na kilka sekund, żeby namokła. Rondelek postawić na gazie i podgrzać (nie gotować!) przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Dodać jedną łyżkę jogurtu wymieszać.
Dodajemy pozostały jogurt, ksylitol, cukier waniliowy, miksujemy. W osobnym naczyniu blendujemy truskawki na gładki mus. Do dwóch pucharków przekładamy masę jogurtową, na wierzch zblendowane truskawki- chłodzimy minimum godzinę w lodówce 🙂