Słodki pudding z nasionami chia to moje nowe odkrycie. Wygląda i smakuje pysznie, a z dodatkiem świeżych owoców stanowi świetny pomysł na słodką i przede wszystkim sycącą przekąskę, śniadanie czy kolację. Nasiona Chia słynne są ze swoich zdrowotnych właściwości, mają bardzo szerokie zastosowanie, dzięki czemu możemy „przemycać” do naszej diety dodatkową ilość błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Po zalaniu mlekiem (w tym przepisie również mleczkiem kokosowym) podwajają swoją objętość i nabierają śliskiej osłonki, dlatego są tak wydajnie.
Przepis na: Słodki pudding z nasionami chia
Łącznie: 5 min + chłodzenie min. 2 h
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml mleka
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka miodu lub cukru pudru
- opcjonalnie troszkę naturalnej startej laski wanilii
- świeże owoce, u mnie kiwi
Do wysokiego naczynia wlewamy wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, miód i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką. Potem wystarczy tylko przelać do szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc lub ewentualnie kilka godzin (min. 2 h). Wierzch dekorujemy pokrojonym w plasterki kiwi. Smacznego!