Drodzy Panowie złożyliście swoim Paniom już życzenia? 🙂 Jeżeli nie to mam pomysł na świetny prezent, który na pewno poprawi im humor i jestem pewna, że u nich bardzo zapunktujecie! Moja propozycja dla Was to panna cotta z musem gruszkowym i galaretką gruszkową. Po wszystkich kwiatuszkach co dostałam od swoich domowników to musiałam się jakoś odwdzięczyć i przygotować coś pysznego. Jego wykonanie zajmuje maksymalnie 20 minut lecz musi się troszkę chłodzić aby odpowiednio stężał. Do roboty! <3
Przepis na: Gruszkowa panna cotta z galaretką
Łącznie: 20 min + chłodzenie
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 80 g cukru
- 3 krople aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- mus gruszkowy: 2 gruszki, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml wody
- galaretka gruszkowa
Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. ( Ja namoczyłam ją w ciepłej wodzie, u mnie wody było ok. 1/3 filiżanki). Odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.
W tym czasie mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Wlewamy żelatynę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nakładamy do pucharków, wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Gruszki blendujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy według wskazań producenta.
Odstawiamy na 10 minut, wlewamy do musu, mieszamy łyżką.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Do schłodzonych pucharków z masą nakładamy równomiernie mus, na wierzch stężałą galaretkę. Znów chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.