
Panna cotta z truskawkami i galaretką to fantastyczny, letni deser. Do tego domowe beziki na wierzchu… No coś pysznego!
Deser z truskawkami
Jeśli lubisz takie lekkie, owocowe desery to będzie to strzał w dziesiątkę. Intensywnie waniliowa panna cotta jest bardzo prosta do przygotowania. Już sama w sobie jest pyszna, ale w połączeniu z galaretką truskawkową i zatopionymi w niej truskawkami smakuje mi dużo bardziej. Aby nadać większej słodkości i chrupkości polecam dodać mini bezy. Całość stanowi genialne połączenie smakowe. Co więcej – świetnie wygląda w szklance czy pucharku przez ten efekt ukośnej galaretki. Ten deser z truskawkami z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom!
Pana cotta przepis
Do przygotowania deseru panna cotta użyłam pasty waniliowej Pi-Nuts. Ta pasta powstaje z ziarenek wanilii (typ Bourbon), które są zbierane na słonecznych polach Madagaskaru. Jest niezwykle esencjonalna i co najważniejsze wydajna! Taki pojemniczek o gramaturze 100 g wystarcza do naprawdę wielu wypieków, kremów czy deserów. Ostatnio dodałam tą pastę z wanilii do mojego kremu budyniowego i powiem Wam, że już dawno nie wyszedł mi tak smaczny!
Deser z galaretką
Ogólnie jestem wielką fanką sklepu Pi-nuts, ponieważ mają przepyszne i super jakościowo produkty w asortymencie. Kilka miesięcy temu skradł Wasze serca mój sernik pistacjowy, który przygotowałam właśnie z użyciem ich pasty z pistacji. To ona właśnie sprawia, że ten sernik ma tak niezwykle pistacjowy smak, aromat i kolor. Jeśli chcecie wypróbować coś naprawdę meeega pysznego to zamówcie ich Królową Pistację (idealna do naleśników, gofrów, kremów) lub moje ostatnie odkrycie – obłędny krem Księżna Karmelowa.
Galaretka: Panna cotta: Dodatkowo: Z przepisu wychodzą 3 porcje (szklanki czy pucharki o pojemności 300 ml) – równie dobrze można zrobić 4 porcje w mniejszych szklankach. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy najpierw do przestygnięcia, a następnie do lodówki na około 30-40 minut. Tylko pilnujcie i zaglądajcie co jakiś czas, aby galaretka całkowicie nie stężała!
Jak uzyskać ukośną galaretkę w szklance? Trzy szklanki o pojemności około 300 ml układamy w keksówce (najlepiej tą długą keksówkę wyłożyć ściereczką wypełniając wolne miejsce w foremce, dzięki czemu nie ma obawy, że te szklanki się odwrócą, a galaretka wyleje). Na dno szklanek/pucharków wrzucamy posiekane truskawki (po około dwie truskawki na szklankę, ale jak chcecie to można dodać więcej). Równie fajnie sprawdzą się maliny czy borówki. Mogą to być mrożone owoce, ale najpierw trzeba je rozmrozić. Gdy galaretka będzie już schłodzona, ale jeszcze nie tężejąca, wtedy wlewamy ją delikatnym strumieniem do położonych pod ukosem szklanek. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Żelatynę (12 g) mieszamy z wodą (około 30-40 ml). Odstawiamy, aby napęczniała – to powinno zająć około 5 minut. Mleko (350 ml), śmietankę kremówkę 30% (250 ml) i cukier (110 g) podgrzewamy (nie gotujemy!) na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy aż cukier się rozpuści. Jeśli chodzi o wanilię to korzystamy z pasty waniliowej (3/4 łyżeczki ) lub z ziarenek laski wanilii. Dodajemy do gotującej się śmietanki, mieszamy. Gdy będzie już ona gorąca to zdejmujemy garnek z ognia. Wtedy dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę śmietankową odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Jeśli dodacie gorącą śmietankę do naszych szklanek to może to wpłynąć na konsystencję galaretki! Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1,5-2 godziny. Dekorujemy świeżymi truskawkami i bezikami – ja użyłam domowej roboty bezy z tego przepisu (klik). Przepis na: Panna cotta z truskawkami
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Panna cotta – przepis krok po kroku: