DeseryDesery dla dzieciDesery na zimnoDesery z galaretkąDesery z owocamiDla dzieciKuchnia włoskaKuchnie świataSpecjalne okazjeSłodkościWalentynki

Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami i galaretką to fantastyczny, letni deser. Do tego domowe beziki na wierzchu… No coś pysznego!

Deser z truskawkami

Jeśli lubisz takie lekkie, owocowe desery to będzie to strzał w dziesiątkę. Intensywnie waniliowa panna cotta jest bardzo prosta do przygotowania. Już sama w sobie jest pyszna, ale w połączeniu z galaretką truskawkową i zatopionymi w niej truskawkami smakuje mi dużo bardziej. Aby nadać większej słodkości i chrupkości polecam dodać mini bezy. Całość stanowi genialne połączenie smakowe. Co więcej – świetnie wygląda w szklance czy pucharku przez ten efekt ukośnej galaretki. Ten deser z truskawkami z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom!

Pana cotta przepis

Do przygotowania deseru panna cotta użyłam pasty waniliowej Pi-Nuts. Ta pasta powstaje z ziarenek wanilii (typ Bourbon), które są zbierane na słonecznych polach Madagaskaru. Jest niezwykle esencjonalna i co najważniejsze wydajna! Taki pojemniczek o gramaturze 100 g wystarcza do naprawdę wielu wypieków, kremów czy deserów. Ostatnio dodałam tą pastę z wanilii do mojego kremu budyniowego i powiem Wam, że już dawno nie wyszedł mi tak smaczny!

Deser z galaretką

Ogólnie jestem wielką fanką sklepu Pi-nuts, ponieważ mają przepyszne i super jakościowo produkty w asortymencie. Kilka miesięcy temu skradł Wasze serca mój sernik pistacjowy, który przygotowałam właśnie z użyciem ich pasty z pistacji. To ona właśnie sprawia, że ten sernik ma tak niezwykle pistacjowy smak, aromat i kolor. Jeśli chcecie wypróbować coś naprawdę meeega pysznego to zamówcie ich Królową Pistację (idealna do naleśników, gofrów, kremów) lub moje ostatnie odkrycie – obłędny krem Księżna Karmelowa.

Przepis na: Panna cotta z truskawkami

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Galaretka:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml wrzątku
  • 6 truskawek

Panna cotta:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 350 ml mleka 3,2 %
  • 110 g cukru białego
  • 12 g żelatyny
  • 30 ml wody
  • 3/4 łyżeczki pasty waniliowej Pi-nuts lub ziarenka z laski wanilii

Dodatkowo:


Panna cotta – przepis krok po kroku:

galaretka na panna cottę
Krok 1 

Z przepisu wychodzą 3 porcje (szklanki czy pucharki o pojemności 300 ml) – równie dobrze można zrobić 4 porcje w mniejszych szklankach.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy najpierw do przestygnięcia, a następnie do lodówki na około 30-40 minut.

Tylko pilnujcie i zaglądajcie co jakiś czas, aby galaretka całkowicie nie stężała!  


Galaretka z truskawkami
Krok 2 

Jak uzyskać ukośną galaretkę w szklance? Trzy szklanki o pojemności około 300 ml układamy w keksówce (najlepiej tą długą keksówkę wyłożyć ściereczką wypełniając wolne miejsce w foremce, dzięki czemu nie ma obawy, że te szklanki się odwrócą, a galaretka wyleje).

Na dno szklanek/pucharków wrzucamy posiekane truskawki (po około dwie truskawki na szklankę, ale jak chcecie to można dodać więcej). Równie fajnie sprawdzą się maliny czy borówki. Mogą to być mrożone owoce, ale najpierw trzeba je rozmrozić.

Gdy galaretka będzie już schłodzona, ale jeszcze nie tężejąca, wtedy wlewamy ją delikatnym strumieniem do położonych pod ukosem szklanek. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 


żelatyna do panna cotty
Krok 3 

Żelatynę (12 g) mieszamy z wodą (około 30-40 ml). Odstawiamy, aby napęczniała – to powinno zająć około 5 minut.

Mleko (350 ml), śmietankę kremówkę 30% (250 ml) i cukier (110 g) podgrzewamy (nie gotujemy!) na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy aż cukier się rozpuści.


Pasta waniliowa
Krok 4 

Jeśli chodzi o wanilię to korzystamy z pasty waniliowej (3/4 łyżeczki ) lub z ziarenek laski wanilii. Dodajemy do gotującej się śmietanki, mieszamy.


Masa na panna cottę
Krok 5 

Gdy będzie już ona gorąca to zdejmujemy garnek z ognia. Wtedy dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.

Gotową masę śmietankową odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Jeśli dodacie gorącą śmietankę do naszych szklanek to może to wpłynąć na konsystencję galaretki!

Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1,5-2 godziny.

Dekorujemy świeżymi truskawkami i bezikami – ja użyłam domowej roboty bezy z tego przepisu (klik).


Przepis na panna cottę

Panna cotta z truskawkami

panna cota przepis

Deser panna cotta z galaretką i truskawkami

pannacotta

pasta waniliowa

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 29

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Deser panna cotta

Włosi są mistrzami w przygotowaniu różnych pysznych przepisów z kilku prostych składników. Włoski deser panna cotta jest tego świetnym przykładem, wystarczy tłusta śmietanka, mleko, cukier, żelatyna i woda. Oczywiście jak to bywa we włoskiej kuchni, deser możemy urozmaicać pod swoje preferencje. Często dodaje się do niego ziarenka wanilii, a wierzch dekoruje słodkim lub lekko kwaśnymi musem np. z malin lub owoców leśnych. Najczęściej panna cottę można zobaczyć z sosem truskawkowym i świeżymi owocami. Pamiętaj jednak aby deser panna cotta trzymać w lodówce i wyjąć przed samym podaniem.

Pana cotta przepis

Ja mój przepis na panna cottę jest z dodatkiem truskawkowej galaretki oraz świeżych truskawek. Gotowy deser udekorowałam dodatkowo mini bezami. Wiem, że trochę niestandardowo, ale musisz przyznać, że prezentuje się widowiskowo 🙂 Panna cotta może być podawana w przeróżny sposób, więc może taka wersja przypadnie Ci do gustu. W takiej wersji możesz podawać go nawet na romantycznej kolacji czy walentynkach. Jestem przekonana, że Twoja druga połówka będzie zachwycona z takiej wersji panna cotty.

Back to top button