Panna cotta z truskawkami

4.6/5 (121 ocen)

Ilość porcji

3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

panna cotta

Opis przepisu

Panna cotta z truskawkami i galaretką to fantastyczny, letni deser. Do tego domowe beziki na wierzchu… No coś pysznego!

Deser z truskawkami

Jeśli lubisz takie lekkie, owocowe desery to będzie to strzał w dziesiątkę. Intensywnie waniliowa panna cotta jest bardzo prosta do przygotowania. Już sama w sobie jest pyszna, ale w połączeniu z galaretką truskawkową i zatopionymi w niej truskawkami smakuje mi dużo bardziej. Aby nadać większej słodkości i chrupkości polecam dodać mini bezy. Całość stanowi genialne połączenie smakowe. Co więcej – świetnie wygląda w szklance czy pucharku przez ten efekt ukośnej galaretki. Ten deser z truskawkami z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom!

Pana cotta przepis

Do przygotowania deseru panna cotta użyłam pasty waniliowej Pi-Nuts. Ta pasta powstaje z ziarenek wanilii (typ Bourbon), które są zbierane na słonecznych polach Madagaskaru. Jest niezwykle esencjonalna i co najważniejsze wydajna! Taki pojemniczek o gramaturze 100 g wystarcza do naprawdę wielu wypieków, kremów czy deserów. Ostatnio dodałam tą pastę z wanilii do mojego kremu budyniowego i powiem Wam, że już dawno nie wyszedł mi tak smaczny!

Deser z galaretką

Ogólnie jestem wielką fanką sklepu Pi-nuts, ponieważ mają przepyszne i super jakościowo produkty w asortymencie. Kilka miesięcy temu skradł Wasze serca mój sernik pistacjowy, który przygotowałam właśnie z użyciem ich pasty z pistacji. To ona właśnie sprawia, że ten sernik ma tak niezwykle pistacjowy smak, aromat i kolor. Jeśli chcecie wypróbować coś naprawdę meeega pysznego to zamówcie ich Królową Pistację (idealna do naleśników, gofrów, kremów) lub moje ostatnie odkrycie – obłędny krem Księżna Karmelowa.

Przepis na: Panna cotta z truskawkami

Składniki:

Galaretka:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml wrzątku
  • 6 truskawek

Panna cotta:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 350 ml mleka 3,2 %
  • 110 g cukru białego
  • 12 g żelatyny
  • 30 ml wody
  • 3/4 łyżeczki pasty waniliowej Pi-nuts lub ziarenka z laski wanilii

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Panna cotta z truskawkami - przepis krok po kroku


Krok 1

galaretka na panna cottę

Z przepisu wychodzą 3 porcje (szklanki czy pucharki o pojemności 300 ml) – równie dobrze można zrobić 4 porcje w mniejszych szklankach.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy najpierw do przestygnięcia, a następnie do lodówki na około 30-40 minut.

Tylko pilnujcie i zaglądajcie co jakiś czas, aby galaretka całkowicie nie stężała!  


Krok 2

Galaretka z truskawkami

Jak uzyskać ukośną galaretkę w szklance? Trzy szklanki o pojemności około 300 ml układamy w keksówce (najlepiej tą długą keksówkę wyłożyć ściereczką wypełniając wolne miejsce w foremce, dzięki czemu nie ma obawy, że te szklanki się odwrócą, a galaretka wyleje).

Na dno szklanek/pucharków wrzucamy posiekane truskawki (po około dwie truskawki na szklankę, ale jak chcecie to można dodać więcej). Równie fajnie sprawdzą się maliny czy borówki. Mogą to być mrożone owoce, ale najpierw trzeba je rozmrozić.

Gdy galaretka będzie już schłodzona, ale jeszcze nie tężejąca, wtedy wlewamy ją delikatnym strumieniem do położonych pod ukosem szklanek. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 


Krok 3

żelatyna do panna cotty

Żelatynę (12 g) mieszamy z wodą (około 30-40 ml). Odstawiamy, aby napęczniała – to powinno zająć około 5 minut.

Mleko (350 ml), śmietankę kremówkę 30% (250 ml) i cukier (110 g) podgrzewamy (nie gotujemy!) na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy aż cukier się rozpuści.


Krok 4

Pasta waniliowa

Jeśli chodzi o wanilię to korzystamy z pasty waniliowej (3/4 łyżeczki ) lub z ziarenek laski wanilii. Dodajemy do gotującej się śmietanki, mieszamy.


Krok 5

Masa na panna cottę

Gdy będzie już ona gorąca to zdejmujemy garnek z ognia. Wtedy dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.

Gotową masę śmietankową odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Jeśli dodacie gorącą śmietankę do naszych szklanek to może to wpłynąć na konsystencję galaretki!

Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1,5-2 godziny.

Dekorujemy świeżymi truskawkami i bezikami – ja użyłam domowej roboty bezy z tego przepisu (klik).


Przepis na panna cottę

Panna cotta z truskawkami

panna cota przepis

Deser panna cotta z galaretką i truskawkami

pannacotta

pasta waniliowa

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 121

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tala
Tala
1 rok temu

Nie sądziłam, że tak łatwo można zrobić pannę cotte! Wspaniały przepis!

Przepis na panna cottę z truskawkami

Świat kulinarnych odkryć to nie tylko przystawki i dania główne, lecz również desery. Są one zwykle zwieńczeniem uroczystego obiadu, wystawnej kolacji lub też stanowią samodzielną przekąskę. Na moim blogu przedstawiam prosty, a jednocześnie sprawdzony i niezawodny przepis na pannakotę. Aby ją przygotować, nie będziesz potrzebować wielu składników. Ten deser nie jest również czasochłonny. Na jego przyrządzenie poświęcisz jedynie około kwadransa. A później, gdy będzie tężał w lodówce, możesz zająć się nakrywaniem do stołu, szykowaniem innych pozycji ze swojego menu lub po prostu odpocząć. Tak więc deser pannakota w dużej mierze robi się sam. Brzmi kusząco? A smakuje jeszcze lepiej!

Historia pannakoty

Gdyby dosłownie przetłumaczyć nazwę tego włoskiego deseru w kubeczkach, brzmiałby on „gotowana śmietanka”, co doskonale oddaje jego charakter. Choć nie wiadomo zbyt wiele o wynalezieniu panna cotty, istnieje kilka potwierdzonych informacji oraz legend związanych z jej początkami. Jedną z najpopularniejszych teorii jest opowieść o kucharzu z Piemontu, który przepis na ten deser wynalazł zupełnie przypadkowo – zostawił bowiem na ogniu garnek ze śmietanką. Niezależnie jednak od tego, jak powstała panna cotta, zyskała międzynarodową sławę, a także pojawiło się wiele wersji jej przyrządzania, które różnią się przede wszystkim zastosowanymi dodatkami. Co więcej, ten deser został wpisany w Piemoncie na listę PAT, czyli zbiór tradycyjnych włoskich produktów.

Deser panna cotta

Włosi są mistrzami w przygotowywaniu różnych pysznych przepisów z kilku prostych składników. Włoski deser panna cotta jest tego świetnym przykładem, wystarczy tłusta śmietanka, mleko, cukier, żelatyna i woda. Oczywiście, jak to bywa we włoskiej kuchni, deser możemy urozmaicać pod swoje preferencje. Często dodaje się do niego ziarenka wanilii, a wierzch dekoruje słodkim lub lekko kwaśnymi musem np. z malin lub owoców leśnych. Najczęściej panna cottę można zobaczyć z sosem truskawkowym i świeżymi owocami. Pamiętaj jednak, aby deser panna cotta trzymać w lodówce i wyjąć przed samym podaniem.

Pana cotta przepis

Mój przepis na panna cottę jest z dodatkiem truskawkowej galaretki oraz świeżych truskawek. Gotowy deser udekorowałam dodatkowo mini bezami. Wiem, że trochę niestandardowo, ale musisz przyznać, że prezentuje się widowiskowo 🙂 Panna cotta może być podawana w przeróżny sposób, więc może taka wersja przypadnie Ci do gustu. W takiej wersji możesz podawać go nawet na romantycznej kolacji czy walentynkach. Jestem przekonana, że Twoja druga połówka będzie zachwycona z takiej wersji panna cotty.

Pana kota – przepis na deser pełen fantazji

Panna cotta to słodki przysmak, który trafia w gusta zarówno dorosłych, jak i dzieci. Co jednak, jeśli ktoś ma alergię na jeden ze składników? Dziś bez problemu znajdziesz na przykład śmietanę kremówkę w wersji bez laktozy. Jeśli natomiast uczulają Cię konkretne owoce, pamiętaj, że nie musi być to koniecznie deser z truskawkami. Bez obaw możesz zastąpić je malinami, borówkami lub porzeczkami. Daj się ponieść fantazji! Co więcej, jeśli chodzi o deser pana kota, przepis jest prosty i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Jeśli niespodziewanie mają wpaść do Ciebie znajomi lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, śmietanka z ulubionymi owocami jest idealną propozycją. Doskonale sprawdzi się jako zwieńczenie codziennego obiadu, a także podczas przyjęć oraz spotkań w nieco bardziej formalnej atmosferze. Tak więc panna cotta, na którą przepis prezentuję na moim blogu, to deser odpowiedni na każdą okazję!

Więcej słodkich inspiracji

Aby urozmaicić swoją kuchnię, warto wprowadzić do niej nie tylko ciekawe dania główne, lecz i słodkie przekąski. Dzięki temu, że są podawane na koniec posiłku, pozostawiają zwykle największe i najlepsze wrażenie. Oprócz przepisu na panna cottę na moim blogu znajdziesz też wiele innych inspiracji na słodkie przysmaki w kubeczkach jak na przykład deser z mascarpone. To doskonała propozycja zarówno na szczególne okazje, jak i na co dzień, a przy tym łatwy sposób na zachwycenie domowników oraz zaproszonych gości.

Zachęcam do wykonania deseru pannakota!

RozwińZwiń