Drodzy Panowie- wymyśliłam dla Was mega prosty i szybki deser dla Waszych ukochanych kobiet. Niejedna dziewczyna będzie w szoku jeżeli zamiast zwykłej różyczki dostanie od Was coś pysznego, wykonanego całkowicie samodzielnie. Osobiście takie prezenty i niespodzianki lubię najbardziej! Nie zawsze warto iść na łatwiznę i kupić coś gotowego, standardowego. Ja np. na pierwsze, wspólne Walentynki z moich chłopakiem, dostałam własnoręcznie zrobionego murzynka w kształcie serca- do dziś go pamiętam!
Deser Walentynkowy z galaretką tak prosty, że każdy amator kuchenny, który potrafi w kuchni zrobić jedynie herbatę na spokojnie poradzi sobie z jego wykonaniem.Najlepiej go wykonać dzień wcześniej, aby przygotować galaretkę w pucharku lub szklance i później ustawić ją odpowiednio ustawić pod kątem 45 stopni w lodówce. Masa śmietanowa z dodatkiem mascarpone jest pyszna, a z dodatkiem truskawek smakuje rewelacyjnie. Brakuje mi tu tylko gałki moich ulubionych truskawkowych lodów!
Przepis na: Deserki Walentynkowe z galaretką
Przygotowanie: 20 min + Chłodzenie w lodówce: min. 5 godzin
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 banan
- 8 truskawek lub malin (mogą być ewentualnie mrożone)
- 1 galaretka truskawkowa
Śmietankę kremówkę oraz cukier puder ubijamy w wysokim naczyniu. Stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dzielimy masę na dwie równe części: jedną odstawiamy już do lodówki, a do drugiej wrzucamy świeże lub odmrożone truskawki- miksujemy.
Galaretkę robimy według wskazań na opakowaniu. Gdy około pół godziny przestygnie to dzielimy ją na cztery części. Dwie przelewamy do szklanek, pucharków- układamy je w lodówce przychylone pod kątem 45 stopni. Dwie pozostałe wlewamy do dwóch miseczek, również wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Do gotowych galaretek (tych w szklankach) nakładamy najpierw masę śmietanową, na nią kilka plasterków banana. Następnie nakładamy masę truskawkową.
Wyciągamy z lodówki miseczki z galaretką. Za pomocą foremek do wykrawania ciastek ( w kształcie serca) wycinamy serduszka. Układamy je na wierzch deseru wraz z kilkoma plasterkami banana.