Od kilku tygodni wysoka temperatura nie pozwala na włączenie piekarnika aby nie zrobić sauny w kuchni więc trzeba sobie dogadzać w inny sposób. W te upały na ochłodę najlepsze są domowej roboty lody. Przepis jest prosty, nie wymaga maszynki do lodów. Wystarcza mikser i odrobina chęci.
Próbowałam różnych przepisów ale ten jak do tej pory najbardziej mi się spodobał. Lody wychodzą puszyste, smaczne i odpowiednio napowietrzone dzięki czemu wyglądają i smakują jak te kupcze. Podczas mrożenia dobrze jest też jak się je miesza w zamrażalniku np. co godzinę.
Efekt wychodzi rewelacyjnie a Wasza cierpliwość i praca zostanie wynagrodzona pysznym smakiem lodów, bez konserwantów, sztucznych barwników i innych chemicznych składników.
Ja podzieliłam lody mniej więcej w proporcji 1:2
Do większej ilości lodów dodałam zmiksowane maliny a do mniejszej części sok z połówki wyciśniętej limonki.
Przepis na: Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)
Składniki:
- 5 żółtek
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
- Limonka
- 10 dag malin
Zobacz również:
Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki) - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Komentarze