Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)

3.7/5 (3 ocen)
Lody to świetny i sprawdzony pomysł na ochłodę w upalne dni. Teraz możesz przygotować je w domu i to bez specjalnej maszynki do lodów! Przepis jest naprawdę prosty, a smak lodów jest rewelacyjny!
lody bez maszynki

Od kilku tygodni wysoka temperatura nie pozwala na włączenie piekarnika aby nie zrobić sauny w kuchni więc trzeba sobie dogadzać w inny sposób.  W te upały na ochłodę najlepsze są domowej roboty lody.  Przepis jest prosty, nie wymaga maszynki do lodów. Wystarcza mikser i odrobina chęci.

Próbowałam różnych przepisów ale ten jak do tej pory najbardziej mi się spodobał. Lody wychodzą puszyste, smaczne i odpowiednio napowietrzone dzięki czemu wyglądają i smakują jak te kupcze. Podczas mrożenia dobrze jest też jak się je miesza w zamrażalniku np. co godzinę.

Efekt wychodzi rewelacyjnie a Wasza cierpliwość i praca zostanie wynagrodzona pysznym smakiem lodów, bez konserwantów, sztucznych barwników i innych chemicznych składników.
Ja podzieliłam lody mniej więcej w proporcji 1:2

Do większej ilości lodów dodałam zmiksowane maliny a do mniejszej części sok z połówki wyciśniętej limonki.

Przepis na: Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • Limonka
  • 10 dag malin
Wyślij emailem

Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki) - przepis krok po kroku


Krok 1

lody malinowe

W wysokim naczyniu ubijamy żółtka z 5 łyżkami cukru kilka minut- cukier musi się całkowicie ubić. Naczynie z masą jajeczną stawiamy na garnku z wodą( pod garnkiem minimalny ogień) i cały czas mieszamy trzepaczką aby osiągnąć konsystencję kremu.  Zdejmujemy masę z garnka z wodą i odstawiamy na chwilkę aby wystygło.


Krok 2

lody malinowe

Po ostygnięciu dodajemy jogurt naturalny i miksujemy.


Krok 3

Lody malinowe i limonkowe

W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno z łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce masy jajecznej  cały czas miksując na wysokich obrotach.


Krok 4

lody malinowe

Nasze lody możemy teraz wzbogacać o jaki chcemy smak owoców. Chciałam uzyskać lody malinowe i limonkowe. Większą część masy (2/3) wlałam do większego pojemnika ze  zblendowanymi malinami.


Krok 5

lody bez maszynki

Nasze malinowe lody mieszamy delikatnie łyżką.


Krok 6

Lody malinowe i limonkowe

Pozostałą masę (1/3) wlałam do pudełeczka. Wycisnęłam sok z połówki limonki i pomieszałam łyżką. Wkładamy do zamrażalnika lecz co godzinę mieszamy łyżką w obu pojemnikach – to ważne aby osiągnąć fajną końcową konsystencję lodów. Czynność powtarzamy przynjamniej 4 razy. Gotowe!

lody bez maszynki

lody bez maszynki

 

Średnia ocena 3.7 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments