Opis przepisu
Tartaletki z kremem pâtissière i owocami są naprawdę pyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną… 🙂 Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy z przepisu słynnej Julii Child plus świeże owoce – połączenie idealne! Przyrządzałam je już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super.
Gdy zobaczyłam na blogu Delektujemy.pl konkurs, w którym należy przedstawić swój ulubiony przepis na letni wypiek, deser czy przetwór od razu wiedziałam co w nim zaprezentować! Moje ulubione tartaletki z kremem pâtissière oraz owocami lata. Wybrałam je ponieważ kojarzą mi się jak najbardziej z wakacjami, latem i ogródkiem mojej babci, która to co roku ma ogród pełen owocowych łakoci… Od malin, truskawek, wiśni, śliwek po jabłka papierówki (ah! aż nabrałam ochotę na ciepłą szarlotkę z nich). Jeżeli nie macie własnych, domowych owoców zerwanych prosto z ogródka to polecam zakupienie malin i borówek ponieważ to one (według mnie) pasują do kremu najlepiej.
Przepis na: Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Krem pâtissière:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek (żółtka)
- 40 g masła
- 16 g cukru waniliowego Delecta
Dodatkowo:
- 200 g malin i borówek amerykańskich
Zobacz również:
Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Przepyszne babeczki, aż ślinka cieknie na sam widok!
https://prostepesto.pl/mini…
Ale super <3.
Zapraszam . https://jaglusia.wordpress….