Szybka szarlotka w pucharku to genialny deser, który zrobisz raz, dwa! Składa się przede wszystkim z ekspresowej konfitury jabłkowej (o konsystencji frużeliny), migdałowej kruszonki, serka homogenizowanego waniliowego i dekoracji z bitej śmietany (można ją pominąć).
Szybki deser
Uwielbiam ciasta z jabłkami, jednak gdy spodziewam się gości i muszę ekspresowo coś przygotować to mój wybór pada na szybki deser. Domowa, szybka szarlotka w pucharku czy szklance z pewnością posmakuje Twoim gościom jak i domownikom. Moim zdaniem pięknie się też prezentują te warstwy, dlatego warto zrobić ten deser w przeźroczystej szklance.
Taką domową konfiturę jabłkową można zrobić ekspresowo w swojej kuchni. Jest idealna do deserów, naleśników, placuszków czy gofrów (przy okazji muszę napisać, że to moje największe uzależnienie w lecie i mogłabym je smażyć non stop). Nie musisz za każdym razem lecieć do sklepu żeby ją sobie kupić, bo możesz bez problemu ją wykonać samodzielnie (jeśli masz oczywiście konkretne owoce i cukier). Ja użyłam Cukru Żelującego 2:1 marki Diamant, który ma nowe opakowanie i nowy, lepszy skład bez konserwantów. Dzięki niemu możesz nawet do śniadania zaserwować sobie ciepłą konfiturę. Korzystajcie póki jest właśnie sezon na truskawki i ich cena właśnie mocno spadła. Taka domowa konfitura z truskawek jest moją ulubioną i z pewnością narobię sporo słoików na zimę.
Przy okazji zapraszam Cię na konkurs ze świetnymi nagrodami organizowany przez markę Diamant. Szczegóły poznasz tutaj (klik). Więcej niestandardowych propozycji na konfitury można znaleźć na www.zelovelato.pl
Domowe przetwory
Dlaczego warto robić własne przetwory? Ponieważ składają się one z samych owoców i cukru, bez niepotrzebnej chemii, a poza tym dużo lepiej wychodzą cenowo, bo przykładowo za 5 zł możemy zrobić kilka słoiczków dla całej rodziny (zamiast kupić w tej samej cenie tylko jeden w sklepie).
Z przepisu wyszły mi dwa duże desery w szklance o pojemności 350 ml. Równie dobrze możecie zrobić te deserki w małych miseczkach lub pucharkach o pojemności 150-200 ml i wtedy na spokojnie powinny Wam wyjść 3-4 porcje.
Przepis na: Szybka szarlotka w pucharku
Składniki:
Kruszonka migdałowa:
- 120 g mąki krupczatki
- 30 g migdałów blanszowanych
- 80 g masła
- 60 g cukru pudru
Konfitura jabłkowa:
- 4 jabłka (ok. 400-450 g po obraniu)
- 150 g Cukru Żelującego 2:1 Diamant
- szczypta cynamonu
Bita śmietana:
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
Zobacz również:
Prosta szarotka w pucharku – przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Ja użyłam 2 dużych szklanek (moje o pojemności 350 ml), jednak proponuję Wam zrobić 4 mniejsze deserki w szklankach 150-200 ml. Na spód nakładamy 3/4 migdałowej kruszonki. Następnie równomiernie gęstą konfiturę jabłkową, serek homogenizowany, pozostałą kruszonkę i wierzch dekorujemy bitą śmietaną oraz listkiem mięty. Wkładamy deser do lodówki lub podajemy do zjedzenia od razu.
Smacznego!
Komentarze
A zamiast cukru żelującego można dodać cukier i żelatynę? Zastanawiam się ile dać żelatyny
Po 10 minutach w tej temperaturze kruszonka spalona…
No to widocznie w Pani piekarniku trzeba piec w niższych temperaturach, bo po 10 minutach w życiu mi się nic nie przypaliło, ale robię kruszonki do różnych deserów. Tak samo nie przypominam sobie żebym gdziekolwiek dostała taki komentarz, że jest podany za długi czas pieczenia.
Ja też robiłam
I jak, smakowało? 🙂
Robiłam je wczoraj w pucharkach – no pycha!
Dzień dobry proszę mi podać przepis na szarlotka e pucharach
Ale przecież Pani zostawiła komentarz właśnie pod przepisem na szarlotkę w pucharkach 🙂