Szybka szarlotka w pucharku

4.7/5 (50 ocen)
szarlotka w pucharku

Szybka szarlotka w pucharku to genialny deser, który zrobisz raz, dwa! Składa się przede wszystkim z ekspresowej konfitury jabłkowej (o konsystencji frużeliny), migdałowej kruszonki, serka homogenizowanego waniliowego i dekoracji z bitej śmietany (można ją pominąć).

Szybki deser

Uwielbiam ciasta z jabłkami, jednak gdy spodziewam się gości i muszę ekspresowo coś przygotować to mój wybór pada na szybki deser. Domowa, szybka szarlotka w pucharku czy szklance z pewnością posmakuje Twoim gościom jak i domownikom. Moim zdaniem pięknie się też prezentują te warstwy, dlatego warto zrobić ten deser w przeźroczystej szklance.

Taką domową konfiturę jabłkową można zrobić ekspresowo w swojej kuchni. Jest idealna do deserów, naleśników, placuszków czy gofrów (przy okazji muszę napisać, że to moje największe uzależnienie w lecie i mogłabym je smażyć non stop). Nie musisz za każdym razem lecieć do sklepu żeby ją sobie kupić, bo możesz bez problemu ją wykonać samodzielnie (jeśli masz oczywiście konkretne owoce i cukier). Ja użyłam Cukru Żelującego 2:1 marki Diamant, który ma nowe opakowanie i nowy, lepszy skład bez konserwantów. Dzięki niemu możesz nawet do śniadania zaserwować sobie ciepłą konfiturę. Korzystajcie póki jest właśnie sezon na  truskawki i ich cena właśnie mocno spadła. Taka domowa konfitura z truskawek jest moją ulubioną i z pewnością narobię sporo słoików na zimę.

Przy okazji zapraszam Cię na konkurs ze świetnymi nagrodami organizowany przez markę Diamant. Szczegóły poznasz tutaj (klik). Więcej niestandardowych propozycji na konfitury można znaleźć na www.zelovelato.pl

Domowe przetwory

Dlaczego warto robić własne przetwory? Ponieważ składają się one z samych owoców i cukru, bez niepotrzebnej chemii, a poza tym dużo lepiej wychodzą cenowo, bo przykładowo za 5 zł możemy zrobić kilka słoiczków dla całej rodziny (zamiast kupić w tej samej cenie tylko jeden w sklepie).

Z przepisu wyszły mi dwa duże desery w szklance o pojemności 350 ml. Równie dobrze możecie zrobić te deserki w małych miseczkach lub pucharkach o pojemności 150-200 ml i wtedy na spokojnie powinny Wam wyjść 3-4 porcje.

Przepis na: Szybka szarlotka w pucharku

Składniki:

Kruszonka migdałowa:

  • 120 g mąki krupczatki
  • 30 g migdałów blanszowanych
  • 80 g masła
  • 60 g cukru pudru

Konfitura jabłkowa:

  • 4 jabłka (ok. 400-450 g po obraniu)
  • 150 g Cukru Żelującego 2:1 Diamant
  • szczypta cynamonu

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
Wyślij emailem

Prosta szarotka w pucharku – przepis krok po kroku:


Krok 1

kruszonka do ciasta

Zaczynamy od przygotowania maślanej, migdałowej kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę (120 g). Dodajemy także lekko zmielone migdały blanszowane 30 g), zimne masło (80 g) i cukier puder (60 g).


Krok 2

kruszonka do ciasta

Palcami zagniatamy kruszonkę o mniejszych i większych grudkach. Przesypujemy do większej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni aż nasza kruszonka się upiecze i ładnie zarumieni. Gdyby kruszonka Wam się upiekła w taki sposób, że powstanie jeden duży, kruchy spód to nic się nie dzieje. Posiekaj ją nożem na małe kawałki.


Krok 3

szybki deser

Żeby zrobić konfiturę jabłkową będziesz potrzebować około 4 jabłek (najlepiej jak będę nieco kwaśne i soczyste), o łącznej wadze po obraniu 400-450 g. Ja posiekałam jabłka w kosteczkę, ale możesz je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do małego garnka, wlewamy 2-3 łyżki wody i gotujemy na średniej mocy palnika. Gdy się zagotują (zaczną bąbelkować po chwili), wtedy wsypujemy cukier żelujący (150g). Gotujemy przez 3 minuty na średnim ogniu ciągle mieszając. Ściągamy z palnika i gdy tylko lekko przestygnie to możemy włożyć po 5 minutach do lodówki, aby szybciej konfitura nam stężała. 


Krok 4

przepis na konfiturę

Dzięki wstawieniu do lodówki, konfitura w ekspresowym tempie powinna Wam nabrać konsystencji frużeliny. Mi to zajęło około 15-20 minut, czyli czas pieczenia migdałowej kruszonki.


Krok 5

prosta szarlotka

Wyciągamy naszą kruszonkę z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 6

krem śmietankowy

Śmietankę kremówkę (30 lub 36%, musi być dobrze schłodzona) miksujemy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera przez 3-4 minuty aż powstanie sztywna bita śmietana.

Ja użyłam 2 dużych szklanek (moje o pojemności 350 ml), jednak proponuję Wam zrobić 4 mniejsze deserki w szklankach 150-200 ml. Na spód nakładamy 3/4 migdałowej kruszonki. Następnie równomiernie gęstą konfiturę jabłkową, serek homogenizowany, pozostałą kruszonkę i wierzch dekorujemy bitą śmietaną oraz listkiem mięty. Wkładamy deser do lodówki lub podajemy do zjedzenia od razu.

Smacznego!


szybka szarlotka

szybka szarlotka

szybka szarlotka w pucharku

szybka szarlotka przepis

prosta szarlotka

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 50

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
justyna
justyna
1 miesiąc temu

A zamiast cukru żelującego można dodać cukier i żelatynę? Zastanawiam się ile dać żelatyny

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Po 10 minutach w tej temperaturze kruszonka spalona…

Kinga Gałecka
Kinga Gałecka
1 rok temu

 Ja też robiłam

Marzena
Marzena
2 lat temu

Robiłam je wczoraj w pucharkach – no pycha!