Przepisy na szybkie i zdrowe przakąski

  • Ciasto francuskie ze szpinakiem

    Ciasto francuskie ze szpinakiem

    Ciasto francuskie ze szpinakiem to moja kolejna propozycja do zaserwowania na Sylwestra, Andrzejki czy zwykłą domówkę. To takie proste, a jakie smaczne… To jedna z lepszych przekąsek imprezowych jaka tylko może być. Ciasto francuskie ze szpinakiem przygotowywałam juz kilka razy. Szczególnie wtedy, kiedy nie mam zbytnio czasu na robienie czegoś pracochłonnego, a wiem, że goście…

    Czytaj dalej »
  • przekąski imprezowe

    Choinki z ciasta francuskiego

    Choinki z ciasta francuskiego to banalna do przygotowania przekąska imprezowa, która świetnie prezentuje się na talerzu.  Do tego sos np. domowy sos czosnkowy... Rewelacja! Choinki z ciasta francuskiego są naprawdę ekspresowe do przygotowania. Do ich zrobienia jest potrzebne ciasto francuskie (które można kupić praktycznie w każdym sklepie), szynka (drobiowa lub…

    Czytaj dalej »
  • Sałatka z makaronem tortellini

    Sałatka z makaronem tortellini i szynką

    Sałatka z makaronem tortellini i szynką to super przekąska imprezowa. Uwielbiam takie słodko-słone smaki! Moja sałatka z tortellini (u mnie nadziewane prosciutto), szynką, porem i żółtym serem jest fajnie przełamywana słodyczą kukurydzy i ananasa. To idealna sałatka na Andrzejki, Sylwestra, imieniny czy nawet zwykłą domówkę. Można ją równie dobrze przygotować…

    Czytaj dalej »
  • Pyry z gzikiem

    Pyry z gzikiem

    Pyry z gzikiem to postne danie kuchni wielkopolskiej, które składa się z gotowanych w mundurkach ziemniaków, które w poznańskiej gwarze znane są jako pyry, a także z gziku, czyli twarogu w wersji na słono. Można je oczywiście jeść jako kompletnie danie, jednak dla mnie stanowią często dodatek do mięsa. Uwielbiam…

    Czytaj dalej »
  • Talarki ziemniaczane

    Talarki ziemniaczane

    Talarki ziemniaczane to pyszny i sprawdzony dodatek do obiadu. Pasują do każdego rodzaju mięsa: drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Najczęściej je przygotowuję do gulaszu węgierskiego, schabowych po węgiersku, kotleta szwajcarskiego, soczystej karkówki z piekarnika czy nawet stripsów z kurczaka. Ostatnio podałam je ze schabem pieczonym oraz surówką z kapusty pekińskiej i był to jeden z najlepszych obiadów, jakie…

    Czytaj dalej »
  • Parówki w cieście francuskim

    Parówki w cieście francuskim

    Parówki w cieście francuskim to niezwykle szybka i prosta do przygotowania przekąska imprezowa. Chrupiące, smaczne i sycące… No po prostu pycha! Parówki w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło, więc warto je sobie przygotować wcześniej, a włożyć do piekarnika gdy przyjdą dopiero goście. Ewentualnie zawsze możesz je włożyć na chwilę do mikrofalówki czy włączonego piekarnika.…

    Czytaj dalej »
  • desery na słodki stół przepisy

    Desery na słodki stół – przepisy

    Ostatnio opublikowałam na moim Facebooku i Instagramie zdjęcia z własnoręcznie przygotowanego słodkiego stołu, który składał się z trzech bardzo prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. Kompletnie nie spodziewałam się takiego odzewu, tylu komentarzy i wiadomości prywatnych! Moje desery na słodki stół-  przepisy, które robi się naprawdę szybciutko przygotowałam w następujących smakach: leśny…

    Czytaj dalej »
  • hamburgery

    Domowe hamburgery

    Jeśli lubisz domowe fast-foody to mam dla Ciebie przepis doskonały! Poniżej znajduje się przepis na pyszne hamburgery, które smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek. Jak dla mnie petarda! Burgery Moje burgery to przede wszystkim mięciutka drożdżowa bułka, soczyste mięso i ulubione dodatki (u mnie…

    Czytaj dalej »
  • Bułki do burgerów

    Domowe burgery smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek! Mięciutka bułka, soczyste mięso wołowe i ulubione dodatki… To jest to! Bułki do burgerów są puchate, mięciutkie i pięknie się kroją. Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania tych pysznych bułek, które mogą tworzyć podstawę każdego burgera,…

    Czytaj dalej »
  • Chlebki naan

    Chlebki naan

    Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej.…

    Czytaj dalej »
Back to top button