Roladki z szynki

4.5/5 (49 ocen)
To jednak z tych przekąsek, które robi się naprawdę błyskawicznie, a wygląda i smakuje genialnie. Te roladki z szynki wypełnione są twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przygotowuję je bardzo często jako imprezową przekąskę. Uwierz mi, że zawsze znikają ze stołu bardzo szybko!

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Roladki z szynki

Roladki z szynki wypełnione twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna przekąska imprezowa. W połączeniu z domowym pieczywem, grzankami czy odrywanym chlebkiem czosnkowym smakuje genialnie.

Te roladki sprawdzą się świetnie jako jedna z przystawek na zimno np. na imieninach, urodzinach czy Sylwestrze. Przygotujesz je raz, dwa – 5 minut i gotowe.

Przepis na: Roladki z szynki

Porady na start

Roladki z szynki przygotowujemy przy użyciu dużych plastrów szynki, cienko krojonych – ja użyłam Prosciutto Cotto, ale fajnie się sprawdzi także szynka konserwowa (w dużych marketach można kupić zapakowaną z dużymi plasterkami).

Moja propozycja nadzienia to twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jeśli chcesz to możesz przygotować roladki z szynki także z pastą jajeczną.

Składniki:

  • 3-4 duże plasterki szynki (u mnie Prosciutto Cotto)
  • 200 g twarogu w kostce (np. półtłusty)
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • większa szczypta soli oraz pieprzu
  • 4 małe rzodkiewki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Wyślij emailem

Roladki z szynki przepis krok po kroku:


Krok 1

twarożek z rzodkiewką

Twaróg np. półtłusty (200 g) lekko rozgniatamy za pomocą widelca. 


Krok 2

przekąski na imprezę

Dodajemy majonez (2 płaskie łyżki), posiekaną drobno rzodkiewkę (4 większe sztuki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek) oraz posiekany szczypiorek (1 łyżeczka). Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem czarnym (najlepiej świeżo zmielonym). 


Krok 3

przekąski na sylwestra

Mieszamy za pomocą łyżki dosłownie przez kilka sekund, do połączenia się składników.


Krok 4

przekąski imprezowe

Plasterki szynki układamy jeden przy drugim (mają lekko na siebie nachodzić) – moje plasterki były naprawdę spore, więc użyłam trzy sztuki, jednak możesz użyć większej ilości (około 80-100 g).

Nakładamy warstwę twarożku (brzegi omijamy).  


Krok 5

przekąski imprezowe

Zwijamy w rulonik.


Krok 6

Roladki z szynką przepis

Owijamy szczelnie folią spożywczą – tylko nie za ciasno, żeby nie wypłynęło ze środka nadzienie.

Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (można też zostawić w lodówce przez kilka godzin).


Krok 7

Roladki z szynki przepis

Kroimy w równych odstępach – np. na 3 lub 4 części. Następnie każdą część przecinamy ukośnie na pół.  


Krok 8

Roladki z szynki

W taki sposób powstaje 6-8 roladek.

Roladki z szynki układamy na talerzu wyłożonym sałatą, rukolą czy roszponką. Serwujemy je ze świeżym pieczywem (polecam chleb domowy) lub odrywanym chlebem czosnkowym.

Zapraszam do wypróbowania moich innych przekąsek imprezowych.


Roladki z szynki

Roladki z szynki

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 49

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

A czy ten sam farsz można zrobić jako nadzienie do makaronu?

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardziej w sensie jako nadzienie, np. tych muszli dużych

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Dziękuję za przepis, ja proponuję jeszcze dołożyć placki z tortilli wówczas roladki są bardziej syte i więcej można do nich włożyć składników bo są mocniejsze. W dodatku placki można w różnym kolorze dodać, w zależności od ich składu. Ja dodaję liście sałaty, rukole, pomidory czy paprykę to co mam pod ręka akurat. Pozdrawiam.

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję faktycznie 🙂