Roladki z szynki wypełnione twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna przekąska imprezowa. W połączeniu z domowym pieczywem, grzankami czy odrywanym chlebkiem czosnkowym smakuje genialnie.
Te roladki sprawdzą się świetnie jako jedna z przystawek na zimno np. na imieninach, urodzinach czy Sylwestrze. Przygotujesz je raz, dwa – 5 minut i gotowe.
Przepis na: Roladki z szynki
Porady na start
Roladki z szynki przygotowujemy przy użyciu dużych plastrów szynki, cienko krojonych – ja użyłam Prosciutto Cotto, ale fajnie się sprawdzi także szynka konserwowa (w dużych marketach można kupić zapakowaną z dużymi plasterkami).
Moja propozycja nadzienia to twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jeśli chcesz to możesz przygotować roladki z szynki także z pastą jajeczną.
Składniki:
- 3-4 duże plasterki szynki (u mnie Prosciutto Cotto)
- 200 g twarogu w kostce (np. półtłusty)
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- większa szczypta soli oraz pieprzu
- 4 małe rzodkiewki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Zobacz również:
Roladki z szynki przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Mieszamy za pomocą łyżki dosłownie przez kilka sekund, do połączenia się składników.
Krok 4
Plasterki szynki układamy jeden przy drugim (mają lekko na siebie nachodzić) – moje plasterki były naprawdę spore, więc użyłam trzy sztuki, jednak możesz użyć większej ilości (około 80-100 g).
Nakładamy warstwę twarożku (brzegi omijamy).
Krok 5
Krok 6
Owijamy szczelnie folią spożywczą – tylko nie za ciasno, żeby nie wypłynęło ze środka nadzienie.
Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (można też zostawić w lodówce przez kilka godzin).
Krok 7
Kroimy w równych odstępach – np. na 3 lub 4 części. Następnie każdą część przecinamy ukośnie na pół.
Krok 8
W taki sposób powstaje 6-8 roladek.
Roladki z szynki układamy na talerzu wyłożonym sałatą, rukolą czy roszponką. Serwujemy je ze świeżym pieczywem (polecam chleb domowy) lub odrywanym chlebem czosnkowym.
Zapraszam do wypróbowania moich innych przekąsek imprezowych.
Komentarze
A czy ten sam farsz można zrobić jako nadzienie do makaronu?
A w jaki sposób chciałaby Pani podać ten makaron? Do gotowania niestety się nie nada.
Bardziej w sensie jako nadzienie, np. tych muszli dużych
A do ugotowanych już muszli jako przekąskę na zimno to można 🙂
Dziękuję za przepis, ja proponuję jeszcze dołożyć placki z tortilli wówczas roladki są bardziej syte i więcej można do nich włożyć składników bo są mocniejsze. W dodatku placki można w różnym kolorze dodać, w zależności od ich składu. Ja dodaję liście sałaty, rukole, pomidory czy paprykę to co mam pod ręka akurat. Pozdrawiam.
O tak, roladki z tortilli też są super 🙂 Mam nawet taki przepis na blogu: https://poprostupycha.com.pl/przepis/tortilla-zawijana-z-szynka-i-serem/ Również pozdrawiam! ❤️
Dziękuję faktycznie 🙂