Roladki z szynki wypełnione twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna przekąska imprezowa. W połączeniu z domowym pieczywem, grzankami czy odrywanym chlebkiem czosnkowym smakuje genialnie.
Te roladki sprawdzą się świetnie jako jedna z przystawek na zimno np. na imieninach, urodzinach czy Sylwestrze. Przygotujesz je raz, dwa – 5 minut i gotowe.
Przepis na: Roladki z szynki
Porady na start
Roladki z szynki przygotowujemy przy użyciu dużych plastrów szynki, cienko krojonych – ja użyłam Prosciutto Cotto, ale fajnie się sprawdzi także szynka konserwowa (w dużych marketach można kupić zapakowaną z dużymi plasterkami).
Moja propozycja nadzienia to twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jeśli chcesz to możesz przygotować roladki z szynki także z pastą jajeczną.
Składniki:
- 3-4 duże plasterki szynki (u mnie Prosciutto Cotto)
- 200 g twarogu w kostce (np. półtłusty)
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- większa szczypta soli oraz pieprzu
- 4 małe rzodkiewki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Zobacz również:
Roladki z szynki przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Mieszamy za pomocą łyżki dosłownie przez kilka sekund, do połączenia się składników.
Krok 4
Plasterki szynki układamy jeden przy drugim (mają lekko na siebie nachodzić) – moje plasterki były naprawdę spore, więc użyłam trzy sztuki, jednak możesz użyć większej ilości (około 80-100 g).
Nakładamy warstwę twarożku (brzegi omijamy).
Krok 5
Krok 6
Owijamy szczelnie folią spożywczą – tylko nie za ciasno, żeby nie wypłynęło ze środka nadzienie.
Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (można też zostawić w lodówce przez kilka godzin).
Krok 7
Kroimy w równych odstępach – np. na 3 lub 4 części. Następnie każdą część przecinamy ukośnie na pół.
Krok 8
W taki sposób powstaje 6-8 roladek.
Roladki z szynki układamy na talerzu wyłożonym sałatą, rukolą czy roszponką. Serwujemy je ze świeżym pieczywem (polecam chleb domowy) lub odrywanym chlebem czosnkowym.
Zapraszam do wypróbowania moich innych przekąsek imprezowych.
Komentarze
Dziękuję za przepis, ja proponuję jeszcze dołożyć placki z tortilli wówczas roladki są bardziej syte i więcej można do nich włożyć składników bo są mocniejsze. W dodatku placki można w różnym kolorze dodać, w zależności od ich składu. Ja dodaję liście sałaty, rukole, pomidory czy paprykę to co mam pod ręka akurat. Pozdrawiam.
O tak, roladki z tortilli też są super 🙂 Mam nawet taki przepis na blogu: https://poprostupycha.com.pl/przepis/tortilla-zawijana-z-szynka-i-serem/ Również pozdrawiam! ❤️
Dziękuję faktycznie 🙂