ObiadyPizzaPrzekąski

Calzone

Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika 🙂 Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki, można jednak podzielić ciasto na więcej części lecz wtedy wyjdą zdecydowanie mniejsze.

Przepis na: Calzone

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 20min  Łącznie: 90 min 

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 papryki
  • kilka plasterków szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta kminku

Calzone
Krok 1 

Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.


Calzone
Krok 2 

Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.


Pizza calzone
Krok 3 

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Przepis na calzone
Krok 4

Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno, przysmażamy z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól, pieprz, mieszamy.


Calzone
Krok 5 

Ciasto dzielimy na dwie porcje (można podzielić na więcej, lecz wyjdą zdecydowanie mniejsze porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, dodatkowo nakładamy starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę.


Calzone
Krok 6 

Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi i np. kminkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp.200 stopni. Smacznego!

 

Przepis na calzone

Calzone przepis

Calzone

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

27 Comments

  1. Uwielbiam! Ja dodaję jeszcze podsmażoną, pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka, zamiast koncentratu można dodać sos czosnkowy… jest mnóstwo możliwości, można kobinować z farszem. Polecam!

  2. Robiłam już calzone, ale ten przepis jest najlepszy:) puszyste ciasto. Polecam z domowej roboty sosem czosnkowym PYCHA!!!
    A tak w ogóle to fajna strona:)

  3. Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.

    1. Jasne, że możesz upieczone, wystudzone włożyć do lodówki i później lekko podgrzać w piekarniku czy mikrofalówce 🙂 Ważne żeby ser był ciągnący, środek ciepły… Ogólnie zimne calzone też nie jest złe lecz ja tam wolę ciepłe, prosto z piekarnika 🙂 pozdrawiam!

  4. Również podpisuje się pod innymi komentarzami. przepis na ciasto jest najlepszy jaki do tej pory miałam, puszysty i świetnie wyrasta! Gratuluje bloga. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close