Dżem porzeczkowy (niskosłodzony)

4.7/5 (19 ocen)
Dżem porzeczkowy ma słodki i cierpki smak. Może być stosowany na wiele sposobów, np. do smarowania chleba, podawany z pieczoną jagnięciną lub jako pyszny dodatek do domowych lodów waniliowych.
dżem porzeczkowy

Porzeczek jest u mnie zawsze pod dostatkiem. Robię z nich co roku dżemy bo w porównaniu z innymi owocami robi się je zdecydowanie szybciej, a poza tym są bardzo zdrowe- głównie czarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do ciast, deserów, a nawet śniadaniowej owsianki. Nie trzeba ich blendować, wystarczy umyć i gotować na małym ogniu z dodatkiem żelfixu. Proponuję jednak użycie żelfixu, który zapobiega pleśnieniu konfitur (np. formy dr.Oetkera). Przedstawiam przepis na dżemy z 3 kg porzeczek czerwonych i czarnych. (Dodatkowo dodałam garść malin i czarnicy).

Przepis na: Dżem porzeczkowy (niskosłodzony)

Składniki:

  • 3 kg porzeczek
  • 3 żelfixy 3:1
  • 1 kg cukru
  • opcjonalnie: garść malin i czarnicy
Wyślij emailem

Przepis na: Dżem porzeczkowy (niskosłodzony) - przepis krok po kroku

Krok 1

dzem porzeczkowy

Myjemy nasze owoce i wrzucamy je do wysokiego garnka.


Krok 2

dzem porzeczkowy

Wsypujemy żelfixy, za pomocą łyżki mieszamy dokładnie z owocami. Gotujemy na małym ogniu, co chwilkę mieszamy. Owoce powinny się rozpuszczać w postaci soku. Zagotowujemy, dodajemy cukier oraz mieszamy aż nasze owoce zaczną tężeć. Przekładamy owoce do wyparzonych słoiczków i cieszymy się smakiem lata przez długie miesiące! 

dżem porzeczkowy

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 19

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments