Porzeczek jest u mnie zawsze pod dostatkiem. Robię z nich co roku dżemy bo w porównaniu z innymi owocami robi się je zdecydowanie szybciej, a poza tym są bardzo zdrowe- głównie czarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do ciast, deserów, a nawet śniadaniowej owsianki. Nie trzeba ich blendować, wystarczy umyć i gotować na małym ogniu z dodatkiem żelfixu. Proponuję jednak użycie żelfixu, który zapobiega pleśnieniu konfitur (np. formy dr.Oetkera). Przedstawiam przepis na dżemy z 3 kg porzeczek czerwonych i czarnych. (Dodatkowo dodałam garść malin i czarnicy).
Przepis na: Dżem porzeczkowy (niskosłodzony)
Składniki:
- 3 kg porzeczek
- 3 żelfixy 3:1
- 1 kg cukru
- opcjonalnie: garść malin i czarnicy
Myjemy nasze owoce i wrzucamy je do wysokiego garnka.
Wsypujemy żelfixy, za pomocą łyżki mieszamy dokładnie z owocami. Gotujemy na małym ogniu, co chwilkę mieszamy. Owoce powinny się rozpuszczać w postaci soku. Zagotowujemy, dodajemy cukier oraz mieszamy aż nasze owoce zaczną tężeć. Przekładamy owoce do wyparzonych słoiczków i cieszymy się smakiem lata przez długie miesiące!