Obiady

  • Łosoś w sosie koperkowym

    Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni

    Pomysł na lekki i zdrowy obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Może się skusisz na łososia w sosie koperkowym? To świetny pomysł na dietetyczny i bardzo sycący obiad. Łosoś w takiej wersji smakuje naprawdę genialnie. Ja przysmażyłam go na patelni z małą ilością tłuszczu, ale równie dobrze możesz go upiec w piekarniku. Ważne jest…

    Czytaj dalej »
  • kurczak w panierce serowej

    Zapiekany kurczak w panierce serowej z suszonymi pomidorami i pastą warzywną Ajvar

    Zapiekany kurczak w panierce serowej z suszonymi pomidorami i pastą warzywną Ajvar Podravka jest naprawdę pyszny! Sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad czy kolację z drugą połówką. To danie jest bardzo sycące, a kurczak soczysty, pieczony pod serową pierzynką wraz z suszonymi pomidorami i ostrą pastą. Piersi z kurczaka moczymy w mleku i następnie obtaczamy w wymieszanej…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekane naleśniki meksykańskie

    Zapiekane naleśniki meksykańskie

    Zapiekane naleśniki meksykańskie są pysznym pomysłem na szybki i bardzo sycący obiad. Te wytrawne naleśniki są nadziane farszem na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i czerwonej cebuli. Zawijamy je w tradycyjne, uniwersalne naleśniki, a następnie podajemy na ciepło lub dodatkowo zapiekamy pod pierzynką ze startego sera i odrobiny…

    Czytaj dalej »
  • Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

    Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

    W Tajlandii byliśmy w listopadzie i przez te dwa tygodnie zjedliśmy ogromną ilość genialnego tajskiego jedzenia, które do teraz śni mi się po nocach… 🙁 Tak przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia mojego wpisu, odnośnie polecanych miejsc, gdzie Co zjeść w Bangkoku – dwa miejsca, w których koniecznie musisz zjeść. Po powrocie do Polski…

    Czytaj dalej »
  • przepis na domowe nuggetsy z kurczaka

    Najlepsze domowe nuggetsy z kurczaka

    Przygotowałam dla Was najlepszy przepis na domowe nuggetsy z kurczaka! Jest to idealny pomysł obiad czy kolację dla całej rodziny. Nie znam dziecka, które nie chciałoby zjeść domowe nuggetsy np. z frytkami i ketchupem. Ten przepis wykonasz naprawdę bardzo szybko. Ten soczysty kurczak wraz z sosem BBQ i warzywami smakuje obłędnie!…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki wigilijne

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta! Wykonanie:…

    Czytaj dalej »
  • Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Potrzebujesz fajnego, nowoczesnego przepisu na karpia wigilijnego? Polecam wypróbować karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną do mięs i serów lub sosem żurawinowym. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie. Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Niestety nie jestem jego fanką w tradycyjnej postaci……

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub…

    Czytaj dalej »
  • pierogi ruskie

    Najlepsze pierogi ruskie

    Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je…

    Czytaj dalej »
  • Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

    Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony + KONKURS świąteczny!

    Przygotowałam wigilijny duet idealny, a mianowicie kulebiak z kapustą kiszoną wraz z tradycyjnym barszczem czerwonym. Czym jest właściwie Kulebiak? Jest to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Ja…

    Czytaj dalej »

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym jest świetnym pomysłem na lekki piątkowy obiad. Świetnie smakuje wraz z warzywami na patelni. Oczywiście w letnim sezonie możemy zastąpić mrożone warzywa, jakimiś świeżymi wedle uznania, np. szparagami, fasolką lub brokułami.

Close