
Odrywany chlebek dyniowy to kolejna moja dyniowa propozycja, którą musicie koniecznie wypróbować. Muszę Wam powiedzieć, że zapach unoszący się w całym mieszkaniu w momencie jego pieczenia jest niesamowity… Aż współczuję moim sąsiadom w bloku 🙂
Przepis na odrywany chlebek dyniowy
Odrywany chlebek dyniowy wychodzi bardzo smaczny. W smaku przyjemnie cynamonowy, z nutką piernikową, dzięki zastosowaniu przyprawy do piernika. Dodatkowo genialnie wygląda! Wydaje mi się, że forma prezentacji odrywanego chlebka dyniowego jeszcze bardziej zachęca do jego wypróbowania.
Jeśli szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej to polecam zajrzeć do tych przepisów:
Przepis na: Odrywany chlebek dyniowy
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 100 ml letniej wody
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka lub wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 150 g puree z dyni Hokkaido lub zwyczajnej
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika lub gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżki masła, roztopionego
Jak zrobić odrywany chlebek dyniowy?
Dynię kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy we wrzątku przez 12-15 minut (do jej miękkości). Następnie obieramy ze skórki i blendujemy na puree.
Do małej miseczki wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Gdy rozczyn będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło, cynamon, puree z dyni i wymieszać.
Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkujemy je na prostokąt o wymiarach 40×60 cm.
W misce mieszamy cukier, cynamon i przyprawę do piernika lub gałkę muszkatołową. Za pomocą pędzelka, rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy równomiernie mieszanką cukrową (lekko dociskamy cukier dłońmi żeby się przykleił do masła) .
Za pomocą noża kroimy równe kwadraty.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie układamy kwadraciki pionowo do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy go do temp. 180 stopni. Pieczemy ciasto przez 35-40 minut, do jego momentu jego zarumienienia.