Odrywany chlebek dyniowy to kolejna moja dyniowa propozycja, którą musicie koniecznie wypróbować. Muszę Wam powiedzieć, że zapach unoszący się w całym mieszkaniu w momencie jego pieczenia jest niesamowity… Aż współczuję moim sąsiadom w bloku 🙂
Przepis na odrywany chlebek dyniowy
Odrywany chlebek dyniowy wychodzi bardzo smaczny. W smaku przyjemnie cynamonowy, z nutką piernikową, dzięki zastosowaniu przyprawy do piernika. Dodatkowo genialnie wygląda! Wydaje mi się, że forma prezentacji odrywanego chlebka dyniowego jeszcze bardziej zachęca do jego wypróbowania.
Jeśli szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej to polecam zajrzeć do tych przepisów:
Przepis na: Odrywany chlebek dyniowy
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka lub wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 150 g puree z dyni Hokkaido lub zwyczajnej
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika lub gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżki masła, roztopionego
Zobacz również:
Jak zrobić odrywany chlebek dyniowy?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Krok 4
Krok 5
Krok 7
W tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy go do temp. 180 stopni. Pieczemy ciasto przez 35-40 minut, do jego momentu jego zarumienienia.
Komentarze
Cudowny ten chlebek ! Zapisany do wypróbowania 🙂