Wigilijna Kutia jest jednym z dwunastu dań wigilijnych. To połączenie ugotowanych ziaren pszenicy wraz ze zmielonym makiem i posiekanymi bakaliami. Najdłużej trwa ugotowanie pszenicy, lecz reszta jest naprawdę szybka do przygotowania. Jeżeli nie macie maszynki do mięsa i nie macie jak zmielić maku to opcjonalnie możecie kupić gotową masę makową z puszki i wymieszać ją z ugotowanymi ziarnami pszenicy oraz posiekanymi bakaliami.
Przepis na: Wigilijna Kutia
Składniki:
- 2 szklanki ziaren pszenicy
- 2 szklanki maku
- 3/4 szklanki cukru pudru (najlepiej dodać do smaku)
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- 3/4 szklanki miodu
- 5 dag rodzynek sułtańskich
- 5 dag suszonych wiśni
- 5 dag migdałów
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Zobacz również:
Wigilijna Kutia - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Ziarna pszenicy zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie ją zagotowujemy, odcedzamy i wlewamy świeżą wodę. Gotujemy do jej miękkości i gotujemy do miękkości przez 3 godziny. Znowu odcedzamy i na chwilę odstawiamy by przestygło.
Mak płuczemy, następnie sparzamy wrzątkiem i mielimy przynajmniej raz w maszynce do mięsa. Łączymy z odcedzoną pszenicą oraz lekko podgrzanym płynnym miodem, cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Dodajemy posiekane bakalie, mieszamy ze śmietanką kremówką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy w jednej większej misce lub kilku mniejszych. Wierzch dekorujemy np. migdałami i kilkoma suszonymi owocami.
Komentarze
Witam jeśli zamiast zwykłego maku dodam ten z puszki to ile ma go być licząc że przenicy jest na 2 szklanki tak jak w przepisie?
Kutia jest deserem w sumie takim na oko. Tu nie muszą być dokładne proporcje 🙂
PS. Nie robiłam nigdy z gotowej masy z puszki…