Wigilijny kompot z suszu

4.5/5 (115 ocen)
Wigilijny kompot z suszu

Wiem, że teraz nie w każdym domu pije się wigilijny kompot z suszu (suszonych owoców). Jednak to tradycyjny  napój, który w tym wyjątkowym czasie smakuje najlepiej. Najlepiej, aby kupując paczkowane suszone owoce (najlepiej w równych proporcjach) sprawdzić czy nie są one wędzone. Sam kompot należy przygotować w większym garnku, ponieważ gdy się gotują, wtedy zwiększają swoją objętość. Owoce można lekko pokroić (u nas się często wyjada ugotowane owoce z kompotu).

Przepis na: Wigilijny kompot z suszu

Składniki:

  • 1/2 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli itp)
  • 3 litry zimnej wody
  • 3-4 łyżki cukru  (najlepiej dodać do smaku)
  • 1 laska cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 gwiazdki anyżu
Wyślij emailem

Wigilijny kompot z suszu - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy je wodą i moczymy przez minimum 20 minut. Następnie dodajemy laskę cynamonu i gwiazdki anyżu. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 7-10 minut aż owoce lekko zmiękną. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy cukru do smaku i odstawiamy na godzinę czasu.


Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 115

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments