Wiem, że teraz nie w każdym domu pije się wigilijny kompot z suszu (suszonych owoców). Jednak to tradycyjny napój, który w tym wyjątkowym czasie smakuje najlepiej. Najlepiej, aby kupując paczkowane suszone owoce (najlepiej w równych proporcjach) sprawdzić czy nie są one wędzone. Sam kompot należy przygotować w większym garnku, ponieważ gdy się gotują, wtedy zwiększają swoją objętość. Owoce można lekko pokroić (u nas się często wyjada ugotowane owoce z kompotu).
Przepis na: Wigilijny kompot z suszu
Składniki:
- 1/2 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli itp)
- 3 litry zimnej wody
- 3-4 łyżki cukru (najlepiej dodać do smaku)
- 1 laska cynamonu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 gwiazdki anyżu
Zobacz również:
Wigilijny kompot z suszu - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy je wodą i moczymy przez minimum 20 minut. Następnie dodajemy laskę cynamonu i gwiazdki anyżu. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 7-10 minut aż owoce lekko zmiękną. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy cukru do smaku i odstawiamy na godzinę czasu.
Komentarze
Hej. ja gotuję kompot z mrożonych śliwek, i niewielkiej ilości suszonych owoców: śliwek, jabłek, moreli. Dodaję goździk, kawałek cynamonu,gwiazdkę anyżku. Przecedzamy, wrzucam 2-3: plastry sparzonej pomarańczy i słodzę ksylitolem. Można dodać łyżkę miodu i trochę sproszkowanego cynamonu. Taki kompot jest pyszny. Nie spotkałam nikogo, komu by nie smakował. Jest też niezbyt kaloryczny.
Dzięki za podzielenie się przepisem! Chętnie wypróbuję taką wersję przy okazji 🙂