Przepisy na ciasta i coś słodkiego

  • Racuchy z jabłkami

    Racuchy z jabłkami

    Racuchy z jabłkami (bez drożdży) to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie i proste do przygotowania. Racuchy z jabłkami Są przede wszystkim: puchate, mięciutkie i delikatne w smaku składają się z tanich składników można je wykonać w 10 minut są bez drożdży,…

    Czytaj dalej »
  • Bułeczki drożdżowe

    Bułeczki drożdżowe

    Bułeczki drożdżowe to pyszne, domowe pieczywo idealne na śniadanie czy kolację na słodko. Szczerze mówiąc to uwielbiam zapach świeżego pieczywa (szczególnie rano), a dodatkowo uczucie, że na śniadanie nie będziesz jeść czerstwego chleba, a mięciutkie bułki własnej roboty jest fantastyczne. Bułeczki drożdżowe z rodzynkami Mój przepis na bułki drożdżowe jest prosty, składa się…

    Czytaj dalej »
  • Naleśniki bez jajek

    Pewnie większość z Was powie – “Przecież standardowy przepis na naleśniki to mleko, woda, jajka i mąka… Nie da się zrobić naleśników bez jajek!” Jednak Was zaskoczę, ponieważ można w szybki sposób przygotować równie smaczne do tych klasycznych, naleśniki bez jajek. Naleśniki bez jajek  Przygotowywałam je już kilkakrotnie w momencie kiedy…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Lubicie ciasta drożdżowe? Ja bardzo! Najczęściej przygotowuję z drożdży słodkie bułeczki, pizzę czy chałki maślane, jednak tak naprawdę wypieków drożdżowych i kombinacji z nimi związanych jest nieskończenie wiele. Ciasto drożdżowe ze śliwkami wyszło niesamowicie spontanicznie! Zostało mi sporo śliwek w lodówce i miałam okropną ochotę na ciasto z owocami. Dodatkowo…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka tutti-frutti

    Szarlotka tutti-frutti to ciasto bardzo owocowe, wyraziste w smaku i kruchutkie. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, owoców: jabłek, brzoskwiń i winogron oraz bezy z dodatkiem kisielu wiśniowego. Istna poezja smaku! Domowa szarlotka tutti-frutti jest to świetnie urozmaicenie tradycyjnej szarlotki. Uwielbiam ciasta z owocami, a to jest kwintesencją lata! Koniecznie…

    Czytaj dalej »
  • brownie z fasoli

    Brownie z fasoli

    Widząc to ciasto, pewnie w pierwszej chwili pomyślisz – “Wow, jakie pyszne brownie! Pewnie ma z tysiąc kalorii…”Jednak Cię zaskoczę, ale nie! Ciężko uwierzyć, jednak tak właśnie wygląda pyszne brownie z fasoli! Mięciutkie, lekko zbite, zakalcowate i naprawdę genialne w smaku… Taką konsystencję ma właśnie klasyczne brownie, jednak ten…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

    Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

    Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką to świetny wypiek wakacyjny, który najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Mięciutkie ciasto, warstwa ulubionych owoców jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody, czy brzoskwinie, a także maślana kruszonka… Ciacho idealne! Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste, a także przy okazji nieco wilgotne. Dosyć długo zachowuje…

    Czytaj dalej »
  • Racuchy drożdżowe z serem

    Racuchy drożdżowe z serem

    Racuchy drożdżowe z serem to pomysł na jarski obiad lub pyszne śniadanie czy deser. To nic innego jak tradycyjne racuchy, jednak z dodatkiem twarogu w środku. Całość smakuje naprawdę świetnie i ciężko im się oprzeć. Domowe racuchy są mięciutkie, puchate i sprężyste. To bardzo sycący posiłek, który z pewnością poprawi Ci humor…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto Pani Walewska

    Ciasto Pani Walewska

    Ciasto Pani Walewska to idealny wypiek na wiele okazji: urodziny, imieniny, czy święta. Przygotowywałam je już tyle razy, że nie jestem w stanie podać nawet roku, w którym zrobiłam je po raz pierwszy. Jednak myślę, że chodziłam wtedy do gimnazjum i byłam zachwycona kiedy tak trudne i skomplikowane (na pierwszy rzut oka tak wygląda) mi wyszło…

    Czytaj dalej »
  • Kruszonka do ciast

    Kruszonka do ciasta

    Kruszonka do ciasta jest to świetny dodatek do wielu wypieków drożdżowych, kruchych, jogurtowych czy nawet serników. Są to różnej wielkości “grudki”, które po upieczeniu smakują same w sobie fantastycznie. Kruszonka do ciasta jest banalnie prosta do przygotowania, a potrafi “upiększyć” czy “ulepszyć” dane ciasto. Na kruszonkę do ciast składają się tylko trzy składniki: zimne…

    Czytaj dalej »
Back to top button