Bez pieczeniaCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto Smerfetka (bez pieczenia)

Ciasto Smerfetka to pomysł na pyszne, niesamowicie proste do przygotowania ciacho bez pieczenia. Prezentuje się na talerzu po prostu obłędnie, a do tego smakuje bardzo owocowo. Nie jest za słodkie… Takie po prostu w sam raz.

Przepis na ciasto Smerfetka

To kolejny mój pomysł na genialny deser dla całej rodziny. Ciasto składa się z warstwy herbatników zmielonych na piasek, warstwy śmietanowej z dodatkiem serka homogenizowanego, a także ukrytej w środku bezbarwnej galaretki z borówkami amerykańskimi oraz niebieskiej galaretki na wierzchu ciasta. No po prostu pycha!

Ciasto Smerfetka

Jedyny minus tego ciasta jest taki, że trzeba się troszkę uzbroić w cierpliwość kiedy spróbujecie jego kawałka. Przepis jest prosty, lecz trochę czasu schodzi na tężenie galaretek. Oprócz tego nie ma żadnych wad.

Myślę, że taki dokładny przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku pomoże Ci uzyskać takie samo, a może nawet ładniejsze i smaczniejsze ciasto od mojego. Bardzo polecam wypróbować!

Przepis na: Ciasto Smerfetka (bez pieczenia)

 Łącznie: 70 min

Składniki:

Borówkowy środek:

  • 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna)
  • 450 ml wrzątku
  • 300 g borówek amerykańskich

Masa śmietanowa:

  • 750 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki krystaliczne (bezbarwne)
  • 350 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 galaretka niebieska
  • 300 ml wrzątku
  • 200g herbatników maślanych
  • 80g masła

Jak zrobić Ciasto Smerfetka (bez pieczenia)?

Krok 1 

Borówkowy środek:

Dzień wcześniej galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzątku (najlepiej w bardzo małej foremce o średnicy np. 16 cm lub miseczce np. śniadaniowej, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Gdy będzie już lekko tężejąca, wtedy dodajemy umyte borówki. Następnie z powrotem wkładamy do lodówki. 


Krok 2 

Herbatniki blendujemy na sypki piasek i mieszamy z rozpuszczonym oraz przestygniętym masłem aż powstanie lekko klejące ciasto. Wykładamy nim foremkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm).


Krok 3 

Masa śmietanowa:

Galaretki krystaliczne rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aż staną się lekko tężejące. Po tym czasie zimną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem aż powstanie sztywna masa. Dodajemy także serek homogenizowany i całość dokładnie miksujemy. Wlewamy lekko tężejące galaretki i ponownie miksujemy do połączenia się składników.


Krok 4 

Na herbatnikowy spód nakładamy cienką warstwę masy śmietanowej i wkładamy ją na 10 minut do lodówki. Następnie na środek foremki układamy warstwę borówkową (bez sreberka, czy folii spożywczej). Wolną przestrzeń czyli boki i wierzch ciasta smarujemy równomiernie masą śmietankową, aby powstał równy sernik. Całość wkładamy do lodówki na godzinkę.


Krok 5

W tym czasie galaretkę niebieską rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinkę aż stanie się lekko tężejąca. Na wierzch ciasta wylewamy cienką warstwę galaretki. Ponownie wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Smacznego!


 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button