Opis przepisu
Ciasto Smerfetka to pomysł na pyszne, niesamowicie proste do przygotowania ciacho bez pieczenia. Prezentuje się na talerzu po prostu obłędnie, a do tego smakuje bardzo owocowo. Nie jest za słodkie… Takie po prostu w sam raz.
Przepis na ciasto Smerfetka
To kolejny mój pomysł na genialny deser dla całej rodziny. Ciasto składa się z warstwy herbatników zmielonych na piasek, warstwy śmietanowej z dodatkiem serka homogenizowanego, a także ukrytej w środku bezbarwnej galaretki z borówkami amerykańskimi oraz niebieskiej galaretki na wierzchu ciasta. No po prostu pycha!
Ciasto Smerfetka
Jedyny minus tego ciasta jest taki, że trzeba się troszkę uzbroić w cierpliwość kiedy spróbujecie jego kawałka. Przepis jest prosty, lecz trochę czasu schodzi na tężenie galaretek. Oprócz tego nie ma żadnych wad.
Myślę, że taki dokładny przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku pomoże Ci uzyskać takie samo, a może nawet ładniejsze i smaczniejsze ciasto od mojego. Bardzo polecam wypróbować!
Przepis na: Ciasto Smerfetka (bez pieczenia)
Składniki:
Borówkowy środek:
- 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna)
- 450 ml wrzątku
- 300 g borówek amerykańskich
Masa śmietanowa:
- 750 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki krystaliczne (bezbarwne)
- 350 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 1 galaretka niebieska
- 300 ml wrzątku
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Zobacz również:
Ciasto Smerfetka (bez pieczenia) - przepis krok po kroku
Jak zrobić Ciasto Smerfetka (bez pieczenia)?
Krok 1
Dzień wcześniej galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzątku (najlepiej w bardzo małej foremce o średnicy np. 16 cm lub miseczce np. śniadaniowej, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Gdy będzie już lekko tężejąca, wtedy dodajemy umyte borówki. Następnie z powrotem wkładamy do lodówki.
Krok 2
Herbatniki blendujemy na sypki piasek i mieszamy z rozpuszczonym oraz przestygniętym masłem aż powstanie lekko klejące ciasto. Wykładamy nim foremkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm).
Krok 3
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aż staną się lekko tężejące. Po tym czasie zimną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem aż powstanie sztywna masa. Dodajemy także serek homogenizowany i całość dokładnie miksujemy. Wlewamy lekko tężejące galaretki i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Krok 4
Krok 5
Komentarze