Opis przepisu
Zielone ciasto Shrek jest po prostu pyszne! Robiłam je już raz kilka lat temu i całkowicie o nim zapomniałam 🙂 Znalazłam ostatnio ten przepis zapisany w starym notatniku i postanowiłam, że muszę je nareszcie wykonać.
Ciasto Shrek
Ciasto Shrek składa się z biszkoptu, zielonego budyniu, delicji, masy śmietankowej i agrestowej galaretki. Nie jest wcale słodkie, tylko właśnie takie w sam raz 🙂
Przepis na ciasto Shrek
To ciacho wygląda naprawdę ciekawie i oryginalnie. Jeśli zaprosisz do siebie gości to jestem pewna, że jako pierwsze wypróbują właśnie je, ponieważ przyciąga fajnymi kolorami, a także równymi warstwami. Może na pierwszy rzut oka wydawać się mega trudne i niesamowicie czasochłonne, jednak są to jedynie pozory. Oczywiście najdłużej schodzi przy tężejących galaretkach, jednak pozostałe rzeczy wykonasz naprawdę szybko.
Koniecznie je wypróbujcie, bo jest naprawdę pyszne!
Jeśli jednak szukasz innych ciast biszkoptowych to podrzucam Ci kilka inspiracji:
Przepis na: Ciasto Shrek
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Zielony budyń:
- 1 litr Kubusia zielonego
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 galaretka agrestowa
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
- 1 paczka Delicji np. brzoskwiniowe lub morelowe
- 2 galaretki agrestowe
- 700 ml wrzątku
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto Shrek?
Krok 1
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier (miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany). Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam w kwadratowej foremce 22 x 22 cm). Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdyby wierzch nie był idealnie równy to nacinamy go wszerz, aby powstała równa warstwa. Ja go naponczowałam odrobiną wody wymieszaną z sokiem z cytryny.
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Krok 6
Komentarze
Dzień dobry. Przy rozmiarze blachy 24×34 trzeba podwoić składniki?
Raczej wystarczy pomnożyć wszystko razy półtorej 🙂
Dziękuję za odpowiedź:)
Proszę bardzo 🙂 Udanych wypieków!
Pyszne ciasto, musiałam robić drugą blachę bo tak smakuje
Super 🙂
Ta galaretka w budyniu się dobrze rozpuści?
A nie widać tego na zdjęciu, że się ładnie rozpuściła? 😛
robiłam wczoraj i jest niesamowicie pyszne!!!