Zielone ciasto Shrek jest po prostu pyszne! Robiłam je już raz kilka lat temu i całkowicie o nim zapomniałam 🙂 Znalazłam ostatnio ten przepis zapisany w starym notatniku i postanowiłam, że muszę je nareszcie wykonać.
Ciasto Shrek
Ciasto Shrek składa się z biszkoptu, zielonego budyniu, delicji, masy śmietankowej i agrestowej galaretki. Nie jest wcale słodkie, tylko właśnie takie w sam raz 🙂
Przepis na ciasto Shrek
To ciacho wygląda naprawdę ciekawie i oryginalnie. Jeśli zaprosisz do siebie gości to jestem pewna, że jako pierwsze wypróbują właśnie je, ponieważ przyciąga fajnymi kolorami, a także równymi warstwami. Może na pierwszy rzut oka wydawać się mega trudne i niesamowicie czasochłonne, jednak są to jedynie pozory. Oczywiście najdłużej schodzi przy tężejących galaretkach, jednak pozostałe rzeczy wykonasz naprawdę szybko.
Koniecznie je wypróbujcie, bo jest naprawdę pyszne!
Jeśli jednak szukasz innych ciast biszkoptowych to podrzucam Ci kilka inspiracji:
Przepis na: Ciasto Shrek
Łącznie: 60 min + studzenie galaretek
Liczba porcji: 16
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Zielony budyń:
- 1 litr Kubusia zielonego
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 galaretka agrestowa
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
- 1 paczka Delicji np. brzoskwiniowe lub morelowe
- 2 galaretki agrestowe
- 700 ml wrzątku
Jak zrobić ciasto Shrek?
Wykonanie:
Dwie galaretki agrestowe na wierzch ciasta rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, mieszamy, odkładamy aż galaretki zaczną być lekko tężejące.
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier (miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany). Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam w kwadratowej foremce 22 x 22 cm). Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdyby wierzch nie był idealnie równy to nacinamy go wszerz, aby powstała równa warstwa. Ja go naponczowałam odrobiną wody wymieszaną z sokiem z cytryny.
Zielony budyń: Budynie rozpuszczamy w 1 szklance Kubusia. Resztę napoju zagotowujemy w garnku. Następnie do garnka wlewamy budynie i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając do momentu powstania gęstego budyniu. W tym momencie wsypujemy sypką galaretkę, ściągamy z palnika i tylko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt. Odkładamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Układamy na nim równomiernie delicje.
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia (ja wkładam do lodówki lub nawet na chwilkę do zamrażalnika do momentu aż będzie lekko tężejąca). W tym czasie ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i pod koniec ubijania powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut aż masa stężeje.
Gdy masa śmietankowa stężeje, przykrywamy je tężejącą już galaretką agrestową rozpuszczoną w 700 ml wrzątku. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
robiłam wczoraj i jest niesamowicie pyszne!!!
robiłam wczoraj i jest niesamowicie pyszne!!!