Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Ciasto Shrek

Zielone ciasto Shrek jest po prostu pyszne! Robiłam je już raz kilka lat temu i całkowicie o nim zapomniałam 🙂 Znalazłam ostatnio ten przepis zapisany w starym notatniku i postanowiłam, że muszę je nareszcie wykonać.

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek składa się z biszkoptu, zielonego budyniu, delicji, masy śmietankowej i agrestowej galaretki. Nie jest wcale słodkie, tylko właśnie takie w sam raz 🙂

Przepis na ciasto Shrek

To ciacho wygląda naprawdę ciekawie i oryginalnie. Jeśli zaprosisz do siebie gości to jestem pewna, że jako pierwsze wypróbują właśnie je, ponieważ przyciąga fajnymi kolorami, a także równymi warstwami. Może na pierwszy rzut oka wydawać się mega trudne i niesamowicie czasochłonne, jednak są to jedynie pozory. Oczywiście najdłużej schodzi przy tężejących galaretkach, jednak pozostałe rzeczy wykonasz naprawdę szybko.

Koniecznie je wypróbujcie, bo jest naprawdę pyszne!

Jeśli jednak szukasz innych ciast biszkoptowych to podrzucam Ci kilka inspiracji:

Przepis na: Ciasto Shrek

 Łącznie: 60 min + studzenie galaretek

 Liczba porcji: 16

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Zielony budyń:

  • 1 litr Kubusia zielonego
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 galaretka agrestowa

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Dodatkowo:

  • 1 paczka Delicji np. brzoskwiniowe lub morelowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 700 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto Shrek?

Wykonanie:

Biszkopt do ciasta Shrek
Krok 1 

Dwie galaretki agrestowe na wierzch ciasta rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, mieszamy, odkładamy aż galaretki zaczną być lekko tężejące.

Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier (miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany). Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam w kwadratowej foremce 22 x 22 cm). Odstawiamy do przestygnięcia.

Gdyby wierzch nie był idealnie równy to nacinamy go wszerz, aby powstała równa warstwa. Ja go naponczowałam odrobiną wody wymieszaną z sokiem z cytryny.


Zielony budyń do ciasta shrek
Krok 2 

Zielony budyń: Budynie rozpuszczamy w 1 szklance Kubusia. Resztę napoju zagotowujemy w garnku. Następnie do garnka wlewamy budynie i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając do momentu powstania gęstego budyniu.  Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt.

Zielony budyń do ciasta shrek
Krok 3 

Ciepły budyń wylewamy na przestygnięty biszkopt.


Delicje do ciasta shrek
Krok 4 

Układamy na nim delicje.


Masa śmietankowa do ciasta shrek
Krok 5

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia (ja wkładam do lodówki lub nawet na chwilkę do zamrażalnika do momentu aż będzie lekko tężejąca). W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i pod koniec ubijania powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.


Galaretka do ciasta shrek
Krok 6

Gdy masa śmietankowa stężeje, przykrywamy je tężejącą już galaretką agrestową rozpuszczoną w 700 ml wrzątku. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.


Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Shrek

Ciacho Shrek

Ciasto Shrek na biszkopcie

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Ciasto Shrek

To pyszne ciasto Shrek składa się z delikatnego biszkoptu, zielonego budyniu, owocowych delicji, masy śmietankowej, a także agrestowej galaretki. To co w nim lubię najbardziej to to, że nie jest wcale słodkie, tylko właśnie takie w sam raz.

Ciasto Shrek na biszkopcie

Ciasto Shrek wygląda naprawdę świetnie. Jeżeli zaprosisz gości to zazwyczaj jako pierwsze wypróbowują właśnie to ciasto, ponieważ przyciąga fajnymi kolorami, a także równymi warstwami. Może wygląda na trudne i niesamowicie czasochłonne, jednak są to tylko pozory. Oczywiście najdłużej schodzi przy tężejących galaretkach, jednak pozostałe rzeczy wykonasz naprawdę szybko.

Przepis na ciasto Shrek

Do tego ciasta możesz użyć dowolnego smaku delicji. Piekłam je już kilka razy i używałam do tej pory delicji brzoskwiniowych, morelowych oraz truskawkowych. Mam nadzieję, że je jak najszybciej wypróbujesz.

Close