Opis przepisu
Ciasto krówka na biszkopcie to pyszny, prosty i efektowny wypiek. Do kawki jak znalazł! Składa się z jasnego, puszystego biszkoptu, kremu budyniowego o smaku toffi, masy kajmakowej i orzechów pekan. Dodatkowo żeby nie było za słodkie i mdłe przełożyłam je konfiturą z brzoskwiń, choć dla jeszcze większego kontrastu użyłabym następnym razem czarnej porzeczki.
Przepis na: Ciasto krówka
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Krem toffi:
- 500 ml mleka
- 1 budyń toffi np. bez cukru
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 80 g miękkiego masła
- 1 łyżka masy kajmakowej
Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 60 g orzechów np. pekan, włoskich
- 3 łyżki konfitury np. brzoskwiniowa, czarna porzeczka
Zobacz również:
Ciasto krówka przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto krówka to wypiek warstwowy, który zaczynamy od przygotowania klasycznego biszkoptu. Ja przygotowałam taki z 5 większych jajek i użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Biszkopt
W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać biała piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie niecałe 3/4 szklanki). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krem kajmakowy
Około 400 ml mleka gotujemy w garnku. Do kubka wlewamy 100-150 ml mleka, a także wsypujemy budyń toffi, skrobię ziemniaczaną (1 łyżka), cukier (około 2 łyżki, chyba, że mieliście na opakowaniu napisane, że Wasz budyń jest z cukrem). Zawartość kubka mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka gdy zacznie kipieć. Mieszamy do powstania gęstego, jednolitego budyniu.
Budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Gdy będzie już zimny, wtedy w misce miksujemy miękkie masło na jasny puch (około 80-100 g masła). Dodajemy po czubatej łyżce budyniu, a następnie masę kajmakową (około 1 czubata łyżka). Krem kajmakowy powinien wyjść dość gęsty, ale jednocześnie kremowy.
Krok 6
Zimny biszkopt dzielimy na dwa blaty. Dolny wkładamy na spód tortownicy.
Krok 7
Krok 8
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
Krok 9
Krem śmietankowy:
W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (100 ml) ze schłodzonym mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Po chwili miksowania powinien wyjść sztywny, gęsty krem, który przekładamy do rękawa cukierniczego (ja użyłam ozdobnej końcówki w kształcie gwiazdki).
Krok 10
Na środku biszkopta nakładamy masę kajmakową (u mnie około 1/2 puszki z Gostynia). Z kolei na brzegi biszkopta nałożyłam cienką warstwę gęstej konfitury z kawałkami owoców (fajnie pasuje brzoskwiniowa, ale na drugi raz wypróbowałabym ze smakiem czarna porzeczka, która powinna jeszcze fajniej przełamać słodki smak kajmaku).
Krok 11
Brzegi ciasta dekorujemy kremem śmietankowym z mascarpone, z kolei na środku układamy orzechy pekan i oprószamy odrobiną drobno posiekanych orzechów.
Ciasto krówka wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny zanim zaczniemy je kroić Smacznego!
Jeśli szukasz podobnego ciacha, ale w szybszej formie do wykonania to wypróbuj bananową krówkę bez pieczenia.
Komentarze
Wygląda bosko, aż ślinka leci. Czy zamiast budyniu toffi (mam wszystko oprócz tego) można użyć budyń waniliowy czy może to popsuć cały smak?pozdrawiam
Tak, ale dodałabym jeszcze jedną łyżkę masy kajmakowej do kremu 🙂 Najlepiej posmakować tej masy podczas jej robienia i jak będzie za mało słodka, to dodać jeszcze jedną łyżkę kajmaku.
Witam.
Czy biszkopt nie jest suchy, czy warto go delikatnie nasączyć?
Witam, ja w tym ciastku nie nasączałam ale oczywiście można wedle uznania 🙂
Dzień dobry! Jakiej średnicy tortownice, Pani użyła?
Napisałam o tym już w pierwszym kroku 🙂
Faktycznie, nie doczytałam 😉
Nic się nie dzieje 🙂