Piankowy leśny mech z truskawkami

5/5 (23 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Piankowy leśny mech z truskawkami

Przed Wami jedno z najbardziej letnich, wakacyjnych ciast – piankowy leśny mech z truskawkami! Składa się z pysznego i mięciutkiego biszkoptu szpinakowego, a także lekkiej pianki truskawkowej. Powiedzieć, że to ciasto jest obłędne w smaku to za mało! Jest to zmodyfikowany, bardziej lekki przepis z klasycznego ciasta leśny mech.

Ciasto leśny mech jest uwielbiane przez wszystkich. Każdego ciekawi skąd ten piękny zielony kolor i jak odpowiadam, że to szpinak, to każdy się łapie za głowę, że to niemożliwe… A jednak! Szpinak dodaje się jedynie dla uzyskania fajnego koloru ciasta, a nie dla warzywnego smaku. Naprawdę jest on niewyczuwalny po zjedzeniu całego kawałka ciasta.

Piankowy leśny mech to pomysł na szybkie i bardzo proste ciasto z owocami. Do jego przygotowania nie użyłam oleju, lecz rozpuszczonej i przestudzonej margaryny Palma. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Piankowy leśny mech z truskawkami

Składniki:

Biszkopt szpinakowy:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny Palma
  • 250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

Pianka truskawkowa:

  • 750 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 350 wrzątku
  • 250 g truskawek
Wyślij emailem

Piankowy leśny mech z truskawkami - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Zaczynamy od biszkoptu szpinakowego. Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody i następnie miksujemy wraz z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz szpinak. Miksujemy na niewielkich obrotach. Pod koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie o wymiarze 18×32 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-32 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce i ścinamy wierzch ciasta.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i wstawiamy do lodówki. Powinna być lekko tężejąca. Wtedy zaczynamy ubijać śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wlewamy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone drobno truskawki i całość lekko mieszamy. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Na biszkopt wylewamy piankę truskawkową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem z wcześniej wyciętego wierzchu biszkopta. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!


*Wpis powstał przy współpracy z Palma.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 23

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments