Przepisy na ciasta i coś słodkiego

  • Makowiec

    Lubicie drożdżowe makowce? Dla mnie to obowiązkowy świąteczny wypiek, który musi się pojawić na wigilijnym stole. Piekę go z reguły raz w roku i taki zabieg jest naprawdę świetny, ponieważ dzieki temu smakuje właśnie obłędnie. Tak samo jak czerwony barszcz z uszkami czy rybę po grecku… Cały rok czeka się…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto wigilijne

    Ciasto wigilijne

    Przed Wami mój przepis na tegoroczne Ciasto wigilijne! Jest przeeepyszne i mimo, że wygląda na trudne do wykonania to tak naprawdę nie sprawia większych trudności. Owszem jest nieco pracochłonne, ale jak je wypróbujecie to się w nim po prostu zakochacie. Ciasto na święta Bożego Narodzenia Zacznijmy od początku, czyli z czego się składa moje ciasto wigilijne? To przede wszystkim…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowo-orzechowa pychotka

    Czekoladowo-orzechowa pychotka to pyszna alternatywa dla tradycyjnego ciasta Pani Walewska, która w moim domu ma swoich wielu miłośników. To istna poezja smaku! Dodatkowo muszę przyznać, że smakuje sto razy lepiej niż wygląda. Ciasto składa się dwóch warstw kruchego, czekoladowego ciasta, warstwy bezy (z dodatkiem wiśniowego kisielu i posiekanych…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto orzechowiec

    Orzechowiec

    Ciasto o nazwie Orzechowiec to połączenie kruchych, miodowych blatów ciasta, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej z lekkim karmelem, do której można użyć orzechów włoskich, laskowych, czy pekan. Ja przygotowuję zawsze domowej roboty krem budyniowy, który często dodaję także do kremówki, ptysi, czy wielu innych ciast. Jest naprawdę pyszny i bardzo uniwersalny.…

    Czytaj dalej »
  • Piernik świąteczny

    Piernik świąteczny

    Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Lubię tradycyjnego piernika z orzechami (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się kroi i bardzo szybko znika z talerzy. Robiłam go kiedyś z masą…

    Czytaj dalej »
  • Piernik - najlepszy przepis!

    Piernik – najlepszy przepis!

    Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi (koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na przyprawę do piernika)… Coś pysznego! Można powiedzieć, że to taki wilgotny, miodowy murzynek o cudownym korzennym smaku i zapachu, który wykonasz raz, dwa. Podajemy go…

    Czytaj dalej »
  • Puszyste pierniczki świąteczne

    Puszyste pierniczki świąteczne

    Puszyste pierniczki świąteczne to najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie jakie tylko mogą być! Są bardzie mięciutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Zanim je wykonacie to koniecznie przeczytajcie najpierw ich opis – to bardzo ważne. Wychodzą bardzo miękkie, aromatyczne i puszyste. Do tego jak pięknie pachną przyprawą do piernika… Zapach…

    Czytaj dalej »
  • Deser z nasionami chia

    Deser z nasionami chia

    Przed Wami mój ulubiony przepis na prosty i niesamowicie smaczny deser z nasionami chia. Jest naprawdę rewelacyjny w smaku i często go przygotowuję na śniadanie czy deser. Próbowałam już wielu dodatków, ale najbardziej pasują do niego świeże owoce jak np. truskawki, maliny, borówki, mango czy dżem. Moja propozycja podania to pokrojone w kostkę mango oraz dżem…

    Czytaj dalej »
  • Dutch Baby – pieczony naleśnik

    Już dawno chciałam dodać ten przepis na bloga, bo to idealny pomysł na weekendowe śniadanko na słodko – Dutch Baby. Jest to puszysty, pieczony naleśniki, który jest dobrze znany w kuchni amerykańskiej. Wystarczy kilka składników na ciasto naleśnikowe, świeże owoce i gotowe! Do jego przyrządzenia potrzebne jest mniejsze naczynie żaroodporne,…

    Czytaj dalej »
  • Piernikowe ciasteczka z dżemem

    Kruche, piernikowe ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym to świetny wypiek świąteczny. Są bardzo maślane, delikatne w smaku, a ich wykonanie nie powinno Wam sprawić większej trudności. Do tradycyjnego, kruchego ciasta dodałam kakao oraz przyprawę do piernika. Upiekłam ciasteczka, a gdy przestygły udekorowałam je dżemem brzoskwiniowym, jednak równie dobrze będą pasować powidła…

    Czytaj dalej »
Back to top button