Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

5/5 (22 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 50 min pieczenia

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Opis przepisu

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką to świetny wypiek wakacyjny, który najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Mięciutkie ciasto, warstwa ulubionych owoców jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody, czy brzoskwinie, a także maślana kruszonka… Ciacho idealne!

Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste, a także przy okazji nieco wilgotne. Dosyć długo zachowuje swoją świeżość i spokojnie poleży do tygodnia czasu.

Zdaję sobie sprawę, że jest to jedno z tych ciast, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą, ponieważ może wyjść  z niego wielki zakalec. Aby się przed tym obronić, musisz pamiętać, że składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej. Dodatkowo ciasto nie powinniśmy zbyt długo miksować po dodaniu jogurtu, a po wsypaniu suchych składników polecam ciasto jedynie krótko wymieszać za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jeżeli zastosujesz się do wskazówek to pokochasz ten przepis na ciasto jogurtowe z owocami!

Przepis na: Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru drobnego
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 280 g jogurtu naturalnego gęstego

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką - przepis krok po kroku


Krok 1

Przygotowanie ciasta jogurtowego z owocami

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.

Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5 minut aż powstanie jasna, puszysta masa). Wlej powoli olej i zmniejsz obroty miksera. Dodaj jogurt i tylko lekko wymieszaj mikserem do momentu połączenia się składników. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i lekko wymieszaj za pomocą trzepaczki, mieszaj aż powstanie jednolita masa.


Krok 2

ciasto jogurtowe z borówkami i porzeczkami

Ciasto wylej do foremki (u mnie w rozmiarze 24×24 cm). Na wierzch wysyp równomiernie porzeczki i borówki.


Krok 3

przygotowanie ciasta jogurtowego

Kruszonkę zrób z tego przepisu >> .Posyp nią wierzch ciasta. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Piecz przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.


Przepis na ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Przepis na ciasto jogurtowe z owocami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 22

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na ciasto jogurtowe z owocami

Wakacje to czas, w którym na brak owoców nie możemy narzekać. Świeże truskawki, maliny, borówki czy czerwone porzeczki… Normalnie niebo w gębie 🙂 Żal byłoby tego urodzaju nie wykorzystywać, jak tylko możemy. Ja często w lecie przygotowuję np. ciasto z borówkami amerykańskimi lub ciasto z porzeczkami. Tym razem jednak skusiłam się na przygotowanie przepisu na ciasto jogurtowe z kruszonką i owocami takimi jak borówki i porzeczki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć zamiennie np. malin czy truskawek.

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Ciasto jogurtowe z owocami to jedno z tych ciast, do których kruszonka pasuje idealnie. To właśnie ona nadaje ciastu lekkiego maślanego smaku i podkreśla smak. Gdy będziesz przygotowywać ciasto jogurtowe z kruszonką, to koniecznie wypróbuj mój przepis na kruszonkę. Jest naprawdę bardzo prosty, a we wpisie opisuje trzy metody przygotowania kruszonki, więc zapoznaj się z nim koniecznie 🙂

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką jest naprawdę proste do przygotowania. Wystarczy nam trochę sezonowych owoców, jajka, cukier, mąka, proszek do pieczenia ole i jogurt naturalny. Całe przygotowanie powinno nam zająć jakieś 10-15 min. Następnie przez 45-50 min pieczemy ciasto w piekarniku i czekamy aż nasze ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką ostygnie, co czasami nie jest łatwe ze względu na wydostające się z piekarnika zapachy 🙂 Pamiętajmy jednak, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej, aby przypadkiem nie wyszedł nam zakalec!

RozwińZwiń