
Jak miałabym wskazać ciasto, które obecnie najbardziej lubię piec, a kiedyś mi totalnie nie wychodziło – definitywnie sernik! Miałam nawet przypadek kiedy w liceum kiedy upiekłam centymetrowego sernika, a potem ryczałam przed nim i sobie wmawiałam, że już nigdy go nie upiekę, że jestem beznadziejna itp. Jestem przekonana, że w Waszym życiu też kiedyś było ciasto, przy którym naprawdę się staraliście, aby wyszło perfekcyjnie, spodziewasz się gości, a tu taki klops! I tak hitem było jak raz piekłam sernika i jak go włożyłam do piekarnika to się okazało, że tortownica mi się zepsuła, obluzowała, a cała masa serowa wylała po całym piekarniku… Sprzątania było co nie miara, a wściekła byłam jak osa!
Przed Wami przepis na sernik idealny!
Sernik Kinder Bueno jest przepyszny. Składa się z pokruszonych herbatników, puszystej masy serowej z białą czekoladą, a także polewy czekoladowej i batoników Kinder Bueno. Pięknie się kroi, a dodatkowo świetnie smakuje. Mam nadzieję, że trzymając się moich wskazówek Twój sernik wyjdzie równie dobry co mój.
Puszysty sernik Kinder Bueno nie opada! To lubię w sernikach najbardziej. Jak wychodzi równiutki, wysoki, a także rozpływa się w ustach… Czysta poezja!
Pamiętaj jednak, że wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
Spód: Masa serowa: Dodatkowo: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na wysokich obrotach miksera przez minimum 5 minut. Po tym czasie powinna powstać jasna i puszysta masa. Białą czekoladę mieszamy z miękkim masłem i wkładamy na chwilkę do mikrofalówki (lub roztapiamy w małym garnku). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Do ubitych żółtek dodajemy twaróg, a także przestudzoną czekoladę. Całość miksujemy przez około 2 minuty. Białka miksujemy ze szczyptą soli przez 5-6 minut aż powstanie sztywna piana. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową, sypki budyń i całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Herbatniki blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Masło rozpuszczamy na palniku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto. Wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową przekładamy do tortownicy. Pieczemy przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu) – najlepiej w kąpieli wodnej. Po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik całkiem przestygnie, wtedy w małym garnku rozpuszczamy masło ze śmietanką i pokruszoną białą czekoladą aż powstanie gładka polewa. Wierzch sernika polewamy polewą, a także układamy lekko pokrojone batoniki Kinder Bueno. Przepis na: Sernik Kinder Bueno
Składniki:
Jak zrobić sernik Kinder Bueno?