Jak miałabym wskazać ciasto, które obecnie najbardziej lubię piec, a kiedyś mi totalnie nie wychodziło – definitywnie sernik! Miałam nawet przypadek kiedy w liceum kiedy upiekłam centymetrowego sernika, a potem ryczałam przed nim i sobie wmawiałam, że już nigdy go nie upiekę, że jestem beznadziejna itp. Jestem przekonana, że w Waszym życiu też kiedyś było ciasto, przy którym naprawdę się staraliście, aby wyszło perfekcyjnie, spodziewasz się gości, a tu taki klops! I tak hitem było jak raz piekłam sernika i jak go włożyłam do piekarnika to się okazało, że tortownica mi się zepsuła, obluzowała, a cała masa serowa wylała po całym piekarniku… Sprzątania było co nie miara, a wściekła byłam jak osa!
Przed Wami przepis na sernik idealny!
Sernik Kinder Bueno jest przepyszny. Składa się z pokruszonych herbatników, puszystej masy serowej z białą czekoladą, a także polewy czekoladowej i batoników Kinder Bueno. Pięknie się kroi, a dodatkowo świetnie smakuje. Mam nadzieję, że trzymając się moich wskazówek Twój sernik wyjdzie równie dobry co mój.
Puszysty sernik Kinder Bueno nie opada! To lubię w sernikach najbardziej. Jak wychodzi równiutki, wysoki, a także rozpływa się w ustach… Czysta poezja!
Pamiętaj jednak, że wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
Przepis na: Sernik Kinder Bueno
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka lub własnoręcznie zmielonego twarogu
- 80 g miękkiego masła
- 150 g białej czekolady
- 3/4 szklanki cukru (160 g)
- 32 g cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 6 jajek
- opcjonalnie 1 łyżka skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- 3 batoniki Kinder Bueno lub Kinder Bueno White
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Sernik Kinder Bueno - przepis krok po kroku
Jak zrobić sernik Kinder Bueno?
Krok 1
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na wysokich obrotach miksera przez minimum 5 minut.
Krok 2
Białą czekoladę mieszamy z miękkim masłem i wkładamy na chwilkę do mikrofalówki (lub roztapiamy w małym garnku). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Do ubitych żółtek dodajemy twaróg, a także przestudzoną czekoladę. Całość miksujemy przez około 2 minuty.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Gdy sernik całkiem przestygnie, wtedy w małym garnku rozpuszczamy masło ze śmietanką i pokruszoną białą czekoladą aż powstanie gładka polewa. Wierzch sernika polewamy polewą, a także układamy lekko pokrojone batoniki Kinder Bueno.
Komentarze
Sernik pyszny
Pięknie udekorowany 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Mam pytanie, czy do masy serowej mozna rowniez dodac pokruszone batoniki? kupilam 3 opakowania i to bedzie troche za duzo na dekoracje, a nie wiem co z tym zrobic…
Nie dodaje się batoników do masy serowej. Po prostu można zjeść to co zostało i tyle 🙂
Pyszny 🥰
Pięknie wyszedł serniczek 🙂 Dzięki za zdjęcie 🙂
Czy budyń ma być bez cukru ?
Obojętnie 🙂
A jaki Pani dodała/poleca?
Dodałam z Dr. Oetker, ale równie dobrze może być inny. Osobiście nie zauważyłam żadnej różnicy między nim, a Winiary czy Gellwe 🙂
Pyszny sernik 🙂najlepszy jaki dotąd jadłam🤍🤍❤
Bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️