Babeczki i muffinyDeseryMurzynki i piernikiSłodkości

Trzy słodkie przepisy z kawą

Jak zapewne wiecie, kawosz ze mnie ogromny! Dla mnie zapach świeżo zmielonej kawy z rana, który unosi się po całej kuchni jest po prostu nieziemski… Niektórzy potrafią zacząć dzień szklanką wody z cytryną, czy herbatą, lecz ja nie wyobrażam sobie nie wypić filiżanki espresso czy cappuccino z idealną pianką.

Od roku posiadam automatyczny ekspres ciśnieniowy do kawy De’Longhi Dinamica 350.55.B, dzięki któremu codziennie mogę sobie serwować pyszną kawkę jak z najlepszej kawiarni w Krakowie. Jeżeli miałabym sobie jeszcze raz wybrać lub polecić komuś ekspres do kawy to z pewnością postawiłabym jeszcze raz na markę De’Longhi.

Trzy słodkie przepisy z kawą

Dlaczego? Ponieważ już za dotknięciem jednego guzika, można sobie zaserwować włoskie klasyki takie jak: aromatyczne espresso, coffee long, doppio, ristretto czy espresso lungo oraz szeroki wachlarz kaw z mlekiem: od pysznego cappuccino i perfekcyjnego latte macchiato, po kremowe caffellatte.

Jednak moją funkcją jest – Moja Kawa, dzięki której można dostosowywać każdy przepis do swoich własnych upodobań: ilość kawy, mleka, moc napoju itp. 

Warto dodać, iż system LatteCrema zapewnia piankę, która dosyć, że jest gęsta, bogata w smaku, to dodatkowo utrzymuje się bardzo długo. Mleko jest podgrzewane do idealnej temperatury, potrzebnej do wydobycia jego słodkiego smaku. Dodatkowo podgrzewane jest tylko mleko, które trafia do szklanki, zaś niewykorzystane mleko w karafce pozostaje nadal schłodzone, co sprawia, że bez problemu można je ponownie odłożyć do lodówki.

System LatteCrema dodatkowo sobie świetnie radzi nie tylko ze spienianiem mleka, ale także innych napojów, np.

  • sojowych, 
  • migdałowych 
  • czy ryżowych

W przypadku systemu LatteCrema, mleko nie jest wtłaczane do środka ekspresu, a także nie wchodzi w kontakt z jego integralnymi częściami. Ekspres De`Longhi nie pobiera mleka do środka, więc nie musisz się martwić, że zapomniałeś przepłukać ekspres, a w jego środku zostało mleko.  

System LatteCrema posiada funkcję auto-czyszczenia (ostatnia pozycja pokrętła wskazuje opcję „clean”. Po jej wybraniu system mleczny automatycznie przeczyszcza się parą, a także gorącą wodą). Dodatkowo karafkę można bez problemu myć w zmywarce – same ułatwienia!

Po Prostu Pycha w kuchni

ekspres ciśnieniowy do kawy De’Longhi Dinamica 350.55.B

Kawa latte

Specjalnie dla Was przygotowałam trzy słodkie przepisy z kawą. Zdaję sobie sprawę jak uwielbiacie wszelkiego rodzaju kawowe przepisy, dlatego mam kilka konkurentów dla tradycyjnego tiramisu, czy sernika cappuccino. Jestem przekonana, że Wam posmakują, a wręcz się w nich zakochacie.

Poniżej znajdziecie przepis na:

  • Mocno czekoladowe ciasto z kawą

  • Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą

  • Muffinki cappuccino

Słodkie przepisy z kawy

Mocno czekoladowe ciasto z kawą

Jak ja kocham wszelkiej maści czekoladowe ciasta! Wilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach… To istny hit w mojej kuchni.

Przygotowałam dla Ciebie przepis na mocno czekoladowe brownie z kawą, które zachwyci nie tylko Ciebie, ale wszystkich Twoich domowników. Do tego filiżanka espresso czy cappuccino! Myślę, że taki duet umili czas w nawet najbardziej pochmurny dzień.

Przepis na czekoladowe ciasto

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na czekoladowe ciasto, z którym poradzi sobie nawet największy amator kulinarny to musisz je koniecznie wypróbować!

Przepis na: Mocno czekoladowe ciasto z kawą

  Łącznie: 50 min

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 50 ml espresso
  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • świeże owoce np. truskawki, maliny lub borówki

Jak zrobić Mocno czekoladowe ciasto z kawą?

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Zaparz 50 ml mocnego espresso. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Na garnek z gotującą się wodą nałóż większą żaroodporną miskę (tylko miska nie może ona dotykać spodem wody). Dodaj do niej pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką, a także miękkie masło. Rozpuść te trzy składniki co chwilkę mieszając. Odstaw do przestygnięcia.

W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i mieszaj trzepaczką przez 2 minuty. Następnie dodaj roztopioną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, zimne espresso i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników.

Ciasto przelej do foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej masłem. Wierzch wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut (bez termoobiegu). Odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Zimną śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem aż powstanie sztywna masa. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj.

Na zimne ciasto wyłóż masę śmietanowe, a następnie udekoruj świeżymi owocami. Podawaj ze swoją ulubioną kawą! Smacznego!


Mocno czekoladowe ciasto z kawą

Jak zrobić Mocno czekoladowe ciasto z kawą?

Przepis na Mocno czekoladowe ciasto z kawą

Mocno czekoladowe ciasto z kawą

czekoladowe ciasto z kawą

Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą

Lubisz placuszki, pancakes czy omlety na śniadanie? Dobra, kto głosuje za takim słodkim posiłkiem na rozpoczęcie dnia? Jeżeli podnosisz obie ręce jak ja to – witaj w klubie! Odmówić takiego śniadania to jak oddać Mikołajowi prezenty spod choinki… No nie da się!

Przed Wami najlepszy przepis na pancakes. I to nie byle jaki, bo w wersji cappuccino z czekoladowo-kawową polewą… To świetny pomysł na śniadanie. Placuszki wychodzą miękkie, delikatne w smaku, a do tego ta polewa czekoladowo-kawowa jest istną wisienką na torcie.

Przepis na: Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą

  Łącznie: 10 min

Składniki:

Pancakes:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 50 ml espresso
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka extra ciemnego kakao

Polewa:

  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml espresso
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Jak zrobić Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą?

Wykonanie:

Zaparz 50 ml mocnego espresso. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Do szklanki maślanki dodaj zimne espresso i lekko wymieszaj.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, sodę, a także dodaj jajko, olej i na sam koniec wlej maślankę. Całość lekko zmiksuj mikserem (jedynie do połączenia się składników).

Na rozgrzaną patelnię (jeżeli macie teflonową patelnię to nie ma potrzeby smażenia pancakesów na tłuszczu) wylewamy po 1/2 chochelki masy. Smażymy z obu stron na rumiano.

W małym rondelku rozpuść pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką, kawą i kakao. Gotuj przez 2 minutki na małym ogniu aż powstanie jednolita polewa.

Placuszki polej lekko przestygniętą polewą czekoladową i udekoruj ich wierzch świeżymi owocami lub startą czekoladą. Smacznego!


Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą

Przepis na: Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą

Jak zrobić Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą?

Muffinki cappuccino

Jeżeli spodziewam się gości i chcę przygotować słodkie małe co nieco to najczęściej pada na drobne ciasteczka lub muffinki, ponieważ są szybkie i proste do przygotowania, a składniki są ogólnodostępne. Jeśli znudził Ci się tradycyjny przepis na muffinki, to polecam wypróbować – muffinki cappuccino!

Przepis na muffinki cappuccino

Poniżej prezentuję Wam bardzo prosty przepis na muffinki cappuccino z kremem śmietankowym, odrobiną kakao, a także startą czekoladą. Jeżeli macie w domu likier kawowy lub Baileys to będzie super jeśli go dodacie do ciasta i kremu. Świetnie podkreśli smak i wydobędzie kawowy posmak.

Przepis na: Muffinki cappuccino

  Łącznie: 40 min

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml espresso
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g kakao
  • 100 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru kawowego lub Baileys

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • szczypta kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka likieru kawowego lub Baileys

Jak zrobić Muffinki cappuccino?

Wykonanie:

Zaparz 100 ml mocnego espresso. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki, wymieszaj i odstaw na bok.

W tym czasie do drugiej miski dodaj jajko, mleko, cukier, kakao, roztopioną i przestudzoną czekoladę, zimne espresso, likier kawowy, a także olej. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki, a później wsyp wymieszane sypkie składniki i również wymieszaj za pomocą trzepaczki tylko do momentu połączenia się składników.

Do silikonowych foremek lub papierowych papilotek do muffinek nakładaj ciasto (tak do 3/4 wysokości foremek). Piecz w temperaturze 180ºC przez 22-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy mascarpone i tylko lekko miksujemy aż powstanie idealnie sztywny krem. Worek cukierniczy zakończony końcówką gwiazdki np. Wilton 1M napełnij kremem. Udekoruj muffinki kremem i lekko oprósz kakao. Przechowuj je w lodówce. Smacznego!

Deser już mamy, a co z obiadem? Zainspiruj się przepisami na dania z kawą od De’Longhi >>


Muffinki cappuccino

Przepis na muffinki cappuccino

Jak zrobić Muffinki cappuccino?

Wpis powstał przy współpracy z marką De`Longhi.

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close