Szybkie ciasto czekoladowe

4.6/5 (34 ocen)
Szukasz przepisu na coś słodkiego, ale jednocześnie nie chcesz spędzić dużo czasu w kuchni? W takim razie to szybkie ciasto czekoladowe będzie idealnym wyborem! W maksymalnie 10 minut będzie gotowe do włożenia do piekarnika, a efekt zachwyci każdego miłośnika czekolady.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 40 min pieczenia

Szybkie ciasto czekoladowe

Opis przepisu

To szybkie ciasto na maślance jest dowodem na to, że pyszne wypieki nie muszą być skomplikowane. Do jego przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera, a dzięki prostym składnikom i krótkiemu czasowi przygotowania, zrobisz je nawet w tygodniu, gdy czasu na pieczenie zazwyczaj brakuje. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, a czekolada nadaje mu intensywny smak, który tak bardzo uwielbiam w domowych wypiekach.

Przepis na: Szybkie ciasto czekoladowe

Porady na start

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
  • W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm, ale możesz wykorzystać też tortownicę o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 4 duże jajka
  • 150 ml oleju
  • 180 g cukru
  • 290 g mąki pszennej np tortowej
  • 40 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych, posypki czekoladowej czy wiórków kokosowych
Wyślij emailem

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?


Krok 1

Rozpuszczona czekolada wraz ze śmietanką kremówką

Ciasto czekoladowe:

W małym rondelku podgrzewamy (na małym ogniu) śmietankę (około 50 ml) wraz z drobno posiekaną czekoladą (100 g), nie zagotowujemy, bo czekolada nam się wtedy zwarzy.

Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy czekoladowej. Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 2

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Zaczynamy od wymieszania mokrych składników. Do miski wlewamy maślankę naturalną (250 ml), olej (150 ml), a także wbijamy 4 jajka. Mieszamy przez chwilkę za pomocą trzepaczki.  


Krok 3

cukier, mąka pszenna, kakao i proszek do pieczenia w misce

Do drugiej miski wsypujemy suche składniki: cukier (180 g), przesianą mąkę (290 g), kakao (40 g), a także proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki). 


Krok 4

składniki na szybkie ciasto czekoladowe

Do mokrych składników wsypujemy suche, a także przestudzoną czekoladę. 


Krok 5

masa na szybkie ciasto czekoladowe

Mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki tylko do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować powstanie zakalca.


Krok 6

szybkie ciasto czekoladowe przed upieczeniem

Foremkę (moja kwadratowa o wymiarach 24 x 24 cm, ale może być też tortownica o średnicy 24 cm) lekko smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wylewamy równomiernie ciasto.

Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), do tzw. suchego patyczka.


Krok 7

ciasto czekoladowe z polewą i płatkami migdałowymi

Gdy ciasto przestygnie wtedy przygotowujemy polewę na wierzch.

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzewamy na malutkim ogniu śmietankę (około 80 ml) wraz z drobno posiekaną czekoladą (80 g, może być zarówno mleczna jak i gorzka), nie zagotowujemy, bo czekolada nam się wtedy zwarzy.

Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy czekoladowej. Odstawiamy do przestygnięcia, po chwili powinna lekko zgęstnieć. Polewamy nią wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi, posypką czekoladową czy wiórkami kokosowymi.

Szybkie ciasto czekoladowe gotowe! Kroimy jak zastygnie polewa na wierzchu.

Nie trzeba go przechowywać w lodówce. Smacznego!

Jeśli szukasz innych przepisów na czekoladowe wypieki to polecam wypróbować ciasto z mascarpone lub proste muffinki z czekoladą.


ciasto czekoladowe na maślance

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe przepis

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 34

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Szybkie ciasto czekoladowe wilgotne

Jeżeli decyduję się na zrobienie ciasta czekoladowego to musi być dla mnie wilgotne i szybkie do zrobienia. Po prostu takie wymagania wyniosłam z rodzinnego domu, gdzie specjalistką od takiego ciasta była moja babcia, więc powyższy przepis jak najbardziej spełnia te wymagania. Dzięki dodatkowi oleju i maślanki, ciasto zachowuje swoją wilgoć nawet kilka dni po jego upieczeniu. Jest to na pewno duży plus, jeżeli chcemy przygotować sobie wypiek na kilka dni i nie obawiać się tego, że następnego dnia będzie smakować gorzej. Przyznam się szczerze, że ja nawet nie przykrywam jakoś specjalnie tego ciasta, tylko leży u mnie na blacie, a mimo wszystko to szybkie ciasto czekoladowe jest wilgotne nawet po kilku dniach.

Ciasto czekoladowe na maślance

Moim zdaniem ciasto czekoladowe na maślance to doskonały wybór, jeśli chcemy uzyskać wypiek o wyjątkowej puszystości i delikatności, nie rezygnując przy tym z wyjątkowego czekoladowego smaku. Dzięki temu, że używamy maślanki, to ciasto nie tylko otrzyma wilgotną konsystencję, ale także sprawi, że będzie ono zachowywać świeżość przez dłuższy czas i to bez specjalnego przechowywania. Co więcej, dzięki tej bazie ciasto nie jest przesadnie słodkie, a intensywny smak czekolady doskonale się równoważy. To idealna propozycja na rodzinne spotkania czy szybki deser, który zrobisz z kilku podstawowych składników, dostępnych niemal zawsze w prawie każdej kuchni.

RozwińZwiń