Opis przepisu
To szybkie ciasto na maślance jest dowodem na to, że pyszne wypieki nie muszą być skomplikowane. Do jego przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera, a dzięki prostym składnikom i krótkiemu czasowi przygotowania, zrobisz je nawet w tygodniu, gdy czasu na pieczenie zazwyczaj brakuje. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, a czekolada nadaje mu intensywny smak, który tak bardzo uwielbiam w domowych wypiekach.
Przepis na: Szybkie ciasto czekoladowe
Porady na start
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
- W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm, ale możesz wykorzystać też tortownicę o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 ml maślanki naturalnej
- 4 duże jajka
- 150 ml oleju
- 180 g cukru
- 290 g mąki pszennej np tortowej
- 40 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych, posypki czekoladowej czy wiórków kokosowych
Zobacz również:
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?
Krok 1
Ciasto czekoladowe:
W małym rondelku podgrzewamy (na małym ogniu) śmietankę (około 50 ml) wraz z drobno posiekaną czekoladą (100 g), nie zagotowujemy, bo czekolada nam się wtedy zwarzy.
Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy czekoladowej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Zaczynamy od wymieszania mokrych składników. Do miski wlewamy maślankę naturalną (250 ml), olej (150 ml), a także wbijamy 4 jajka. Mieszamy przez chwilkę za pomocą trzepaczki.
Krok 3
Do drugiej miski wsypujemy suche składniki: cukier (180 g), przesianą mąkę (290 g), kakao (40 g), a także proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki).
Krok 4
Do mokrych składników wsypujemy suche, a także przestudzoną czekoladę.
Krok 5
Mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki tylko do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować powstanie zakalca.
Krok 6
Foremkę (moja kwadratowa o wymiarach 24 x 24 cm, ale może być też tortownica o średnicy 24 cm) lekko smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wylewamy równomiernie ciasto.
Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), do tzw. suchego patyczka.
Krok 7
Gdy ciasto przestygnie wtedy przygotowujemy polewę na wierzch.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzewamy na malutkim ogniu śmietankę (około 80 ml) wraz z drobno posiekaną czekoladą (80 g, może być zarówno mleczna jak i gorzka), nie zagotowujemy, bo czekolada nam się wtedy zwarzy.
Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy czekoladowej. Odstawiamy do przestygnięcia, po chwili powinna lekko zgęstnieć. Polewamy nią wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi, posypką czekoladową czy wiórkami kokosowymi.
Szybkie ciasto czekoladowe gotowe! Kroimy jak zastygnie polewa na wierzchu.
Nie trzeba go przechowywać w lodówce. Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na czekoladowe wypieki to polecam wypróbować ciasto z mascarpone lub proste muffinki z czekoladą.
Komentarze