Waniliowa panna cotta z dżemem truskawkowym smakuje naprawdę świetnie! Kiedyś jej przygotowanie wydawało mi się bardzo trudne, a tak naprawdę to łatwizna.
Panna cotta to świetny pomysł na deser. Ja uwielbiam ją ze świeżymi owocami i dżemem np. truskawkowym. Chociaż równie dobrze możecie ją zaserwować z owocowym sosem czy samymi owocami.
Przepis na: Waniliowa panna cotta z dżemem truskawkowym
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 ml mleka 3,2 %
- 60 g cukru
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- dżem z truskawek Stovit
- kilka truskawek
Zobacz również:
Waniliowa panna cotta z dżemem truskawkowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził.
Krok 3
Deser przelewamy do kokilek, foremek silikonowych np. do muffinek itp. U mnie wyszło 6 deserków.
Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny, aż panna cotta stężeje.
Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie, (uważamy żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjąć na talerzyk.
Gotowy deser podajemy z ulubionymi owocami i np. z dżemem z truskawek. Smacznego!
Komentarze