Przepisy na Boże Narodzenie

  • ryba po grecku

    Pieczona ryba po grecku

    Do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku. Raz jest to miruna, raz karp lub dorsz, lecz ryba to podstawa, która zawsze jest serwowana na moim stole. Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my zawsze przed wigilią wstawiamy rybę do lekko podgrzanego piekarnika…

    Czytaj dalej »
  • pierogi ruskie

    Najlepsze pierogi ruskie

    Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je…

    Czytaj dalej »
  • gorąca czekolada

    Piernikowa gorąca czekolada w 5 minut!

    W te długie zimowe wieczory najlepiej ogrzać się domowym grzańcem lub gorącą czekoladą. Przygotowałam przepis na pyszną piernikową, gorącą czekoladę, którą wykonasz z kilku składników w 5 minut! Wykonanie:   Śmietankę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy obie czekolady, mieszamy co chwilkę łyżką…

    Czytaj dalej »
  • Serowe fale dunaju

    Serowe fale dunaju – skąd ta nazwa ciasta? Wszyscy znają fale dunaju z wiśniami… Jasne, ciemne ciasto, zanurzone wiśnie i krem waniliowy. Ciasto Serowe fale dunaju jest to jego kombinacja. Użyłam dokładnie tego samego ciasta na spód, tylko nie dzieliłam ciasta jasnego i kakaowego w proporcji 1:2, lecz zdecydowanie…

    Czytaj dalej »
  • Paszteciki z kapustą i pieczarkami

    Paszteciki z kapustą i pieczarkami

    Co najczęściej gości na Twoim wigilijnym stole? Zapewne tradycyjny, Barszcz czerwony! Można go podawać z uszkami, pasztecikami czy krokietami. Ciężko mi jednoznacznie wskazać, który dodatek do barszczu lubię najbardziej, więc co roku staram się jak najbardziej urozmaicać wigilijną kolację czy świąteczny obiad. Jeżeli lubisz paszteciki i chciałabyś je…

    Czytaj dalej »
  • Idealne ciasto na pierogi

    Idealne ciasto na pierogi!

    Polacy bardzo lubią jeść pierogi i nierzadko uznaje się je za nasze danie narodowe, którym lubimy się chwalić gdy przyjeżdżają do nas znajomi obcokrajowcy. Można je zamówić praktycznie w każdej restauracji, lecz największa radocha jest wtedy, kiedy je zrobimy sami w domu. Szczególnie lubię je lepić na Święta i uważam,…

    Czytaj dalej »
  • Najlepszy przepis na Grzańca

    Najlepszy przepis na Grzańca

    Moim miejscem, do którego lubię wracać co najmniej 2 razy do roku jest – Zakopane. Wiem, że jest coraz bardziej skomercjalizowane, że pełno kebabów zamiast budek z oscypkami, że tłumy i smog. Jednak, mam do tego miejsca wielki sentyment. Mam tu dużo wspomnień z dzieciństwa, a najmilej wspominam pierwszą naukę jazdy…

    Czytaj dalej »
  • Uszka wigilijne

    Uszka wigilijne

    Czego nie może zabraknąć na święta? Odpowiedź jest bardzo prosta: własnoręcznie zrobionych pysznych uszek wigilijnych! Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez czerwonego barszczu i uszek nadzianych farszem po brzegi. Nie robię ich co jakiś czas, ale tylko raz w ciągu roku, ponieważ jak dla mnie to jest znak rozpoznawczy każdych świąt Bożego…

    Czytaj dalej »
  • Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

    Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony + KONKURS świąteczny!

    Przygotowałam wigilijny duet idealny, a mianowicie kulebiak z kapustą kiszoną wraz z tradycyjnym barszczem czerwonym. Czym jest właściwie Kulebiak? Jest to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Ja…

    Czytaj dalej »
  • pierniko-makowiec z bezą

    Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

    Co roku przed Wigilią robota w kuchni u nas wrze, krzątamy się z mamą przygotowując smakołyki na świąteczny stół. Mama zazwyczaj jest od tych wytrawnych rzeczy (uszka, pierogi, gołąbki, rybka, barszcz). Ja z kolei daję się ponieść słodkim wypiekom, które wprost uwielbiam przygotowywać. Nic innego nie sprawia mi…

    Czytaj dalej »
Close