Opis przepisu
Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Pięknie się prezentuje, super smakuje i wpasowuje się idealnie w moje kubki smakowe, dzięki temu, że jest lekkie jak chmurka, mocno owocowe, a do tego ta beza z płatkami migdałowymi… Sezon na truskawki właśnie się zaczął więc jeśli szukacie przepisu z ich użyciem to gorąco go polecam! Dodatkowo jest to idealne ciasto jeżeli masz mieć jutro rano gości i nie zdążyłbyś/abyś nic z rana upiec.
Ciasto truskawkowa chmurka to jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie się prezentuje na paterze i super smakuje!
Moje wskazówki zanim zaczniecie je robić:
- śmietanka kremówka, mascarpone muszą być dobrze schłodzone
- jajka w temp. pokojowej
- galaretki rozpuść we wrzątku już na początku, bo wiadomo, że schodzi kilka godzin aby były wystarczająco stężałe
- użyj świeżych truskawek, jeżeli się zdecydujesz na mrożone to należy je wcześniej rozmrozić np. na durszlaku
- po jego wykonaniu musi spędzić w lodówce minimum 12 godzin
Przepis na: Truskawkowa chmurka
Składniki:
Beza:
- 4 białka z małych jajek
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 czubata łyżka płatków migdałowych
Kruche ciasto:
- 3 żółtka (w temp. pokojowej)
- 130 g masła
- 30 g cukru pudru
- 220 g mąki pszennej
Owocowa galaretka:
- 350 g świeżych truskawek
- 2 truskawkowe galaretki
- 900 ml wrzątku
Krem śmietankowy z mascarpone:
- 350 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
Zobacz również:
Truskawkowa chmurka - przepis krok po kroku
Krok 1
Następnie przechodzimy do przygotowania bezy – w suchej misce miksujemy białka (ja użyłam 4 z mniejszych jajek, ale jeśli macie duże jajka w rozmiarze L to wystarczy użyć 3 szt) ze szczyptą soli. Po dwóch minutach ubijania na wysokich obrotach miksera dodajemy stopniowo po łyżce cukru (najlepiej drobnego) – łącznie około 180 g. Ubijamy cały czas na wysokich obrotach aż rozbijemy całkiem cukier – to powinno zająć około 6-7 minut. Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 łyżeczka) i sok z wyciśniętej cytryny (kilka kropel). Miksujemy na małych obrotach lub mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 2
Suszymy najpierw przez 10-15 minut w temp. 115 stopni, a następnie obniżamy do temp. 90 stopni i suszymy przez 90 minut. Po tym czasie studzimy bezę w zamkniętym (i wyłączonym) piekarniku przez min. 15 min, a najlepiej do całkowitego wystudzenia piekarnika.
Krok 3
Całkowicie wystudzoną bezę wyciągamy z tortownicy (łatwo ją wyciągnąć jeśli robiliście na papierze do pieczenia).
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Wykładamy kruchym ciastem spód foremki i następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez 20-22 minuty aż ciasto nabierze piękny rumiany kolor. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 4
Jeśli galaretka będzie już lekko tężejąca, wtedy wylewamy ją na owoce. Wstawiamy foremkę do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Krok 5
Krem śmietankowy wykładamy na warstwę owocową. Wierzch wyrównujemy.
Krok 6
Komentarze
Świetny przepis!
Trzeba poświęcić troszkę więcej czasu na wykonanie wszystkich elementów ciasta, ale … smak wynagradza wszystko! Połączenie truskawek z kruchym spodem, rozpływającą się bezą i puszystym kremem…. Przepychota!! 🍓
Ekstra wyszła 😍😍 Faktycznie, ciasto wymaga troszkę cierpliwości, ale najważniejsze, że na końcu wynagradza smakiem 😊 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
Przepis super łatwy chodź czasochłonny ciasto przepyszne goście zachwyceni.
Polecam Wszystkim!
Dziękujemy!
Piękna wyszła! 😍😍 Niestety wszystkie odmiany “chmurki” są czasochłonne, ale najważniejsze, że później smak wynagradza cierpliwość 🙂 Bardzo się cieszę, że posmakowała ❤️
Dzień dobry,
Mam takie pytanie czy zamiast skrobi ziemniaczanej może być skrobia kukurydziana?
Zdecydowanie niebo w gębie! Dziękuję za tak dobry przepis. Co prawda uczy on cierpliwości, czekanie na galaretkę, upieczenie bezy i spodu i wykonanie wszystkich etapów jest bardzo czasochłonne. Za to efekt końcowy i satysfakcja, że samemu się upiekło jest ogromna. Polecam i będę korzystać z innych przepisów ❤️
Zgadzam się, jest pracochłonne i czasochłonne, ale warte poświęcenia 🙂 Całość smakuje super. Dzięki wielkie za zdjęcie 😛
Tym razem o niebo lepsza !
Rewelka ❤️❤️ Smacznego!
Ja zrobiłam borówkową, bo nie lubię mrożonek 😁
Pyszna wyszła 😊
Szybko zniknęła 😊
Pięknie wyszła 🙂
Pyyyycha ! Znika w oka mgnieniu Bezę zrobiłam źle ale nie poddaje się następnym razem będzie lepiej . Poczęstowałam sąsiadów i zapowiedzieli że mogli by je jeść codziennie dziękuję za ten przepis i wiele innych z których niezmiernie korzystam 🙂 pozdrawiam
Najważniejsze, że smakuje 🙂 Taka sąsiadka częstująca ciachem to skarb! 🙂 Dziękuję za miłe słowa i trzymam w takim razie kciuki za bezę następnym razem, na pewno się uda!
Po jakim czasie można wyciągnąć beze z piekarnika?
Doprecyzowałam krok 2 🙂 10-15 minut w temp. 115 stopni, potem 90 stopni przez 90 minut, a następnie w zamkniętym (wyłączonym) piekarniku przez min. 15 min, a najlepiej do całkowitego wystudzenia piekarnika.
Suszymy bezę i pieczemy kruche ciasto w piekarniku na góra – dół czy termoobieg?
Góra dół 🙂 Generalnie zawsze się tak piecze w przepisach, chyba że jest informacja o termoobiegu 🙂 Udanych wypieków!
Mi niestety beza nie wyszła. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ale ona ciągle była wilgotna, taka ciągnąca. Nie wiem czy czas suszenia bezy podany w przepisie jest zły. Czy to ja zrobiłam coś źle.
No to niestety została źle wykonana… Jeśli wychodzi wilgotna, a może nawet puściła sok (syrop cukrowy) to znaczy, że cukier został za krótko ubity. Czas i temp suszenia jest w przepisie prawidłowa 🙂
Pani Asiu, jak przeliczyć składniki, jeśli chcę zrobić ciasto na blasze prostokątnej? x1,5? 🙂
Pojęcie blaszki prostokątnej jest tak ogólne, że ciężko dokładnie powiedzieć. Pomnożenie wszystkich składników x1,5 powinno byc ok jesli blaszka jest duża 🙂
🙂
Wygląda pysznie. Muszę wypróbować 🙂
Koniecznie! 🙂 Jest naprawdę pyszne i lekkie w smaku 🙂
Świetny przepis. Wychodzi pyszne ciasto. Polecam!
Niech mi ktos zrobi to ciastooo! :-)) Kiedys je jadlem i było meeeeega!
Niech mi ktos zrobi to ciastooo! :-)) Kiedys je jadlem i było meeeeega!
Robiłam dzisiaj i powiem, że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta jak to!
Robiłam dzisiaj i powiem, że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta jak to!
Od dzisiaj moje ulubione ciacho 🙂 przepis idealny
Od dzisiaj moje ulubione ciacho 🙂 przepis idealny