Przepisy na Boże Narodzenie

  • Zupa grzybowa

    Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa… Kto mógłby jej się oprzeć? 🙂 Przepis na zupę grzybową Domową zupę grzybową gotuję przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu. W okresie jesiennym korzystam ze świeżych grzybów, zaś w zimie ratuję się suszonymi (najczęściej z tych własnoręcznie zebranych w lesie). Sam przepis na zupę grzybową…

    Czytaj dalej »
  • Domowy pasztet drobiowy

    Domowy pasztet drobiowy

    Ciekawa jestem ile moich czytelniczek robiło kiedykolwiek swój domowy pasztet drobiowy? Powiem Ci, że jak raz go upieczesz to nie tkniesz tego ze sklepu, który jest zrobiony ze składników, których lepiej nie wymieniać aby nie stracić apetytu… Poniżej prezentuję Wam za to sprawdzony przepis na pasztet drobiowy, zawierający tylko właściwe składniki. Wiem, że jest pracochłonny i trzeba chwile czasu…

    Czytaj dalej »
  • 12 potraw wigilijnych – lista z przepisami

    Zastanawiasz się jakie danie wigilijne powinny się znaleźć na Święta Bożego Narodzenia? Szukasz sprawdzonych przepisów na 12 potraw wigilijnych dla swoich najbliższych? To świetnie się składa! 🙂 Poniżej stworzyłam listę dań wigilijnych, które goszczą u mnie na stole wigilijnym co roku. Zanim przejdziemy do listy chciałabym…

    Czytaj dalej »
  • Sos grzybowy

    Sos grzybowy

    Sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do wielu potraw jak gołąbki, pieczonego schabu, karkówki czy nawet mielonych. Przygotowuję go bardzo często do obiadu, bo jest niesamowicie uniwersalny i pasuje naprawdę do wielu potraw. Szukasz najlepszego sosu grzybowego? Przepis znajdziecie poniżej! 🙂 Wykonanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki wigilijne

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta! Wykonanie:…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

    Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis.…

    Czytaj dalej »
  • Wigilijna Kutia

    Wigilijna Kutia

    Wigilijna Kutia jest jednym z dwunastu dań wigilijnych. To połączenie ugotowanych ziaren pszenicy wraz ze zmielonym makiem i posiekanymi bakaliami. Najdłużej trwa ugotowanie pszenicy, lecz reszta jest naprawdę szybka do przygotowania. Jeżeli nie macie maszynki do mięsa i nie macie jak zmielić maku to opcjonalnie możecie kupić gotową masę makową z puszki…

    Czytaj dalej »
  • Wigilijny kompot z suszu

    Wigilijny kompot z suszu

    Wiem, że teraz nie w każdym domu pije się wigilijny kompot z suszu (suszonych owoców). Jednak to tradycyjny  napój, który w tym wyjątkowym czasie smakuje najlepiej. Najlepiej, aby kupując paczkowane suszone owoce (najlepiej w równych proporcjach) sprawdzić czy nie są one wędzone. Sam kompot należy przygotować w większym garnku, ponieważ gdy się…

    Czytaj dalej »
  • Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Potrzebujesz fajnego, nowoczesnego przepisu na karpia wigilijnego? Polecam wypróbować karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną do mięs i serów lub sosem żurawinowym. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie. Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Niestety nie jestem jego fanką w tradycyjnej postaci……

    Czytaj dalej »
  • sernik krakowski

    Sernik krakowski

    Zbliżają się Święta! Czas wybrać przepisy na wigilijny stół. Ja polecam przygotować sernik krakowski na kruchym cieście wraz z charakterystyczną kratką na wierzchu i cytrynowym lukrem. Jest genialny w smaku i żałuję, że wcześniej go nie piekłam. Nie jest to tradycyjny, napuszony sernik. Wręcz odwrotnie! Jest zbity, ciężki, naprawdę przepyszny. Do masy…

    Czytaj dalej »
Close