Łazanki to pyszna, prosta do przygotowania potrawa. Idealna zarówno na obiad jak i święta. Domowe łazanki z kapustą i pieczarkami są bardzo sycące i ciężko odmówić dokładce.
W okresie świątecznym pomijam dodatek kiełbasy czy boczku, a dodaję więcej suszonych grzybów np. podgrzybków czy borowików.
Przepis na: Łazanki
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 4 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3 małe cebule
- 100 g pieczarek
- opcjonalnie 2 suszone grzyby np. podgrzybki
- 250 g kiełbasy np. zwyczajnej
- opcjonalnie 100 g boczku parzonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 300 g makaronu do łazanek
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub majeranku
Zobacz również:
Łazanki przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Makaron do łazanek (300 g) gotujemy według wskazań producenta, odcedzamy.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 7
Krok 8
Kapusta kiszona z grzybami
Kapustę ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy do niej zawartość patelni oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy i gotujemy na małym lub średnim ogniu przez 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą (1/2 łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki).
Krok 9
Łazanki są gotowe do jedzenia! Smacznego.
Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z kapustą w roli głównej to polecam pierogi z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą i grzybami lub paszteciki wigilijne.
Komentarze
Zrobiłam. Obłędne 😍 ślinka cieknie i uszy się trzęsą 😉
Ooo super 🙂 Cieszę się!
Czy można zrobić pół na pół z białą kapustą ?
Jasne 🙂
Zupełnie zapomniałam o tym daniu, Koniecznie muszę zrobić!
Polecam, u mnie przez dłuższy czas było to zapomniane danie 🤗