Łazanki

4.8/5 (56 ocen)
Łazanki, to danie, które albo się uwielbia albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i u mnie przygotowuje się odkąd pamiętam. Łazanki mają swoje korzenie w polskiej kuchni wiejskiej, a dziś nadal cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją prostotę i wyjątkowy smak.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Łazanki

Łazanki to pyszna, prosta do przygotowania potrawa. Idealna zarówno na obiad jak i święta. Domowe łazanki z kapustą i pieczarkami są bardzo sycące i ciężko odmówić dokładce.

W okresie świątecznym pomijam dodatek kiełbasy czy boczku, a dodaję więcej suszonych grzybów np. podgrzybków czy borowików.

Przepis na: Łazanki

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 4 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 małe cebule
  • 100 g pieczarek
  • opcjonalnie 2 suszone grzyby np. podgrzybki
  • 250 g kiełbasy np. zwyczajnej
  • opcjonalnie 100 g boczku parzonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 300 g makaronu do łazanek
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub majeranku
Wyślij emailem

Łazanki przepis krok po kroku:


Krok 1

gotowanie kapusty kiszonej

Łazanki zaczynamy od ugotowania kapusty kiszonej. Ja użyłam worek o wadze 500 g. Najpierw lekko płuczemy ją pod bieżącą wodą (np. na sitku), odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do garnka (średniej wielkości). Zalewamy wodą (około 500 ml) – kapusta ma być w całości przykryta, ale nie pływać luźno w wodzie. 


Krok 2

danie z kapustą

Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut (pod przykryciem).

Makaron do łazanek (300 g) gotujemy według wskazań producenta, odcedzamy. 


Krok 3

Łazanki z kapustą i grzybami

W tym czasie smażymy na oleju drobno pokrojone cebule (ja użyłam 3 małych sztuk). Po kilku minutach gdy się zeszklą dodajemy posiekane pieczarki (około 100-150 g). Opcjonalnie możecie dodać 2-3 większe suszone grzyby.  


Krok 4

kuchnia polska

Smażymy na małym ogniu przez 10 minut.


Krok 5

dania z kapustą

Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (250 g), a także czasami dodaję boczek parzony (100 g).


Krok 6

Łazanki z kapustą i grzybami

Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu.


Krok 7

Łazanki z kapustą i grzybami

Lekko przestudzoną kapustę odcedzamy, odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Lekko ją szatkujemy.


Krok 8

Łazanki z kapustą

Kapusta kiszona z grzybami

Kapustę ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy do niej zawartość patelni oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy i gotujemy na małym lub średnim ogniu przez 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą (1/2 łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki).


Krok 9

Łazanki

Opcjonalnie można dodać większą szczyptę mielonego kminku, 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub majeranku.

Łazanki są gotowe do jedzenia! Smacznego.

Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z kapustą w roli głównej to polecam pierogi z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą i grzybami lub paszteciki wigilijne.


Łazanki

Łazanki z kapustą

Łazanki

przepis na Łazanki

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 56

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona
Iwona
6 miesięcy temu

Zrobiłam. Obłędne 😍 ślinka cieknie i uszy się trzęsą 😉

Monika
Monika
6 miesięcy temu

Czy można zrobić pół na pół z białą kapustą ?

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
7 miesięcy temu

Zupełnie zapomniałam o tym daniu, Koniecznie muszę zrobić!