Przepisy na Boże Narodzenie

  • Pierniczki last minute

    Pierniczki last minute!

    W ostatniej chwili zdecydowałaś/eś się na upieczenie pierniczków? Te pierniczki last minute na bank Ci się spodobają! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Super jeżeli będziesz mieć foremki w kształcie gwiazdek, a ostatecznie wytnij po prostu kółka przy pomocy szklanek. Do środka ciasta dodałam konfiturę figową, ale równie fajnie…

    Czytaj dalej »
  • Recenzja robota planetarnego GOCLEVER KITCHEN MATE

    Recenzja robota planetarnego GOCLEVER KITCHEN MATE + 3 świąteczne przepisy!

    Nowym elementem mojej załogi kuchennej stał się od niedawna robot planetarny GOCLEVER KITCHEN MATE. Jak do tej pory zawsze sobie radziłam jedynie mikserem ręcznym, ewentualnie używałam do niego misy (raczej na potrzeby nagrywania filmików). Robot ten posiada: Bogate wyposażenie: mocny hak, mieszadło, ubijaczka, końcówka szatkująca (3…

    Czytaj dalej »
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    Muszę przyznać, że sama nie jestem wielką fanką śledzi. Rzadko je przygotowuję, prędzej zjem je w gościnie u kogoś. Jak do tej pory, najlepsze śledzie jakie jadłam to były – śledzie po kaszubsku! Są bardzo szybkie do przygotowania i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Wykonanie: Zaczynamy od zalewy. Wszystkie składniki zagotowujemy,…

    Czytaj dalej »
  • Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

    Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

    Nie wyobrażam sobie świąt czy większych rodzinnych uroczystości bez domowego pasztetu. Robię go z różnego mięsa, ale tym razem pokusiłam się o drobiowy ze słodkim akcentem suszonej śliwki… Wiem, że jest pracochłonny, chwile trzeba czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale mówię Wam, że WARTO! 🙂 Kroi się fenomenalnie, jak szynka. Pachnie…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z makiem

    Zawijane drożdżówki z makiem

    Pamiętacie zawijane, krakowskie drożdżówki z serem, które robiłam jakiś czas temu? Przygotowałam teraz ich wersję z makiem oraz lukrem. Jeżeli mielibyście problem z ich zwijaniem to polecam oglądnąć filmik poniżej, tylko masę serową zastąpić makową 🙂 Wykonanie: Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół…

    Czytaj dalej »
  • Zawijany makowiec

    Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

    Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie…

    Czytaj dalej »
  • zupa z suszonych owoców

    Świąteczna zupa z suszonych owoców

    Świąteczna zupa z suszonych owoców na bazie naparu Basilur może być fajną alternatywą dla wigilijnego suszu. Przygotowałam ją z makaronem w kształcie serduszek, jednakże można go pominąć. Wykonanie: W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wtedy wsypujemy suszone owoce, zaparzony napar z suszu owocowego. Całość gotujemy na małym…

    Czytaj dalej »
  • Miodownik

    Miodownik

    Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy…

    Czytaj dalej »
  • Barszcz na żeberkach z wolnowaru

    Barszcz na żeberkach z wolnowaru

    Barszcz czerwony na żeberkach, który można przygotować na domowym zakwasie buraczanym jest to mistrzostwo świata w zimny dzień. Jest kwaśny, aromatyczny i idealnie przyprawiony. Taki barszcz można przygotować nie tylko na święta, lecz również w każdy zwykły dzień. Do niego idealnie pasują paszteciki czy krokiety. Barszcz przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura…

    Czytaj dalej »
  • Miodowy piernik z powidłami

    Miodowy piernik z powidłami

    Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Koniecznie musi być z miodem i powidłami śliwkowymi. Też tak macie? 🙂 Przygotowałam wczoraj pyszny miodowy piernik, przełożony powidłami, polany polewą z gorzkiej czekolady oraz posypany posiekanymi orzechami. Szkoda, że nie mogę Wam przesłać chociaż odrobinę jego zapachu… Bo jego aromat unosił się…

    Czytaj dalej »
Close