Ciasta z owocami

  • Tarta budyniowa z rabarbarem

    Tarta budyniowa z rabarbarem

    Tarta budyniowa z rabarbarem to przepis, którą musiałam koniecznie teraz póki jest pełno raparbaru we wszystkich spożywczakach i warzywniakach. Tym razem padło na kruchą tartą z budyniem o smaku białej czekolady. Na jej wierzchu był drobno pokrojony rabarbar oraz krucha kratka. Całość wyszła naprawdę świetna, lecz aby ciasto pięknie się kroiło…

    Czytaj dalej »
  • Sernik na zimno

    Sernik na zimno

    Uwielbiam wszystkie serniki pieczone, na zimno, z owocami, z galaretką, z bezą, z budyniową pianką… No po prostu każdy jest na swój sposób genialny! Sernik na zimno nie przygotowywałam już dawno, może przez to, że w zimie głównie przygotowuję takie tradycyjne pieczone, lecz zrobiło się cieplej więc nadszedł czas na coś bardziej owocowego, z galaretką. Masa śmietankowa…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka królewska

    Szarlotka królewska

    Wstyd się przyznać, lecz szarlotkę królewską robiłam pierwszy raz. Uwielbiam kruche, ciepłe szarlotki, pięknie pachnące cynamonem… Jeszcze podane z gałką lodów waniliowych! Ale się rozmarzyłam <3 Tym razem postanowiłam wypróbować coś nowego, innego i tak zachwalanego. Od razu Wam powiem, że kompletnie nie jestem zadowolona ze zdjęć tego ciasta,…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

    Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

    Zamarzyło mi się na weekend ciasto jogurtowe z owocami, dzięki którym zapomnę o tej brzydkiej kwietniowej pogodzie. Gdy ciasto wsadziłam do piekarnika to świeciło słońce, a gdy kończyło się piec to w ogóle zaczął padać deszcz ze śniegiem, a kiedy je wyjęłam to znowu świeciło słońce 🙂 Przygotowałam ciasto jogurtowe z budyniem waniliowym oraz dżemem z czarnej porzeczki,…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe

    Przygotowania do Wielkanocy w toku, firanki już wyprane, dywany wytrzepane, teraz “tylko” trzeba jeszcze posprzątać, popiec… takie tam! 🙂 Dzisiaj przygotowałam ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym oraz pistacjami. U nas w domu jest uwielbiane, szybko się je przygotowuje, a do tego jak pięknie pachnie cynamonem, przyprawą do piernika! Całość…

    Czytaj dalej »
  • Truskawkowa chmurka

    Truskawkowa chmurka

    Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Pięknie się prezentuje, super smakuje i wpasowuje się idealnie w moje kubki smakowe, dzięki temu, że jest lekkie jak chmurka, mocno owocowe, a do tego ta beza z płatkami migdałowymi… Sezon na truskawki właśnie się zaczął więc jeśli…

    Czytaj dalej »
  • Fit szarlotka

    Fit szarlotka!

    Przygotowywałam już masę szarlotek: klasyczną, z bezą, z budyniową pianką, bez jajek, na serku homogenizowanym, z pianką kisielową. Jednak fit szarlotki jeszcze nie było! Od razu uprzedzam, że nie jest to tradycyjne ciasto i również tak nie smakuje. Jest ono na bazie zmielonych płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, otrębów, zamiast cukru użyłam miodu, zamiast masła…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z bezą

    Szarlotka z bezą

    Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast. Odkąd tylko pamiętam, jak się pytałam w domu co upiec, to mój tata życzył sobie szarlotkę więc przez te wszystkie lata można powiedzieć, że doszłam do perfekcji. Bardzo…

    Czytaj dalej »
  • Ucierane ciasto z jabłkami

    Ucierane ciasto z jabłkami

    Macie może nową książkę z Lidla Pawła Małeckiego? Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach przez niego prowadzonych (z okazji premiery książki) gdzie przygotowywaliśmy między innymi pyszne ucierane ciasto z jabłkami oraz kruszonką. Postanowiłam je odtworzyć w domu, zrezygnowałam jedynie z kruszonki 🙂 Wyszło równie dobre jak na warsztatach.…

    Czytaj dalej »
  • Jabłecznik bez jajek

    Jabłecznik bez jajek

    Nie macie w lodówce jajek, lub ich po prostu nie możecie jeść, a jednak uwielbiacie jabłeczniki, szarlotki? 🙂 Polecam mięciutki, pyszny jabłecznik bez jajek na bazie serka homogenizowanego. Jest to przepis na jeden z pierwszych moich wypieków, który wykonałam po raz pierwszy, dokładnie w 2 klasie gimnazjum. Skąd wiem, że akurat w tej klasie? Ponieważ właśnie w tym…

    Czytaj dalej »
Close