
Drożdżówki z truskawkami i budyniem czekoladowym są bardzo smaczne i proste do przygotowania. A dodatkowo posypane maślaną kruszonką to już w ogóle wymiatają… Drożdżówki z owocami to hit w moim domu!
Drożdżówki z budyniem
Domowe drożdżówki z budyniem czekoladowym i kruszonką smakują najlepiej gdy są jeszcze cieplutkie. Takie to ja uwielbiam! Tym razem je zaserwowałam z czekoladowym budyniem, przepis na drożdżówki z budyniem waniliowym znajdziecie tu – klik>>. Do tego soczyste, słodkie polskie truskawki… No kocham takie połączenie smakowe.
Jeżeli lubisz zawijane drożdżówki to polecam Ci wykonać krakowskie drożdżówki z serem lub drożdżówki grzebyki.
Przepis na: Drożdżówki z truskawkami i budyniem czekoladowym
Przygotowanie: 90 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 115 min
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 1 żółtko
- 70 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru lub białego np. drobnego
Budyń czekoladowy:
- 500 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 kostki mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 150 g truskawek
- kruszonka maślana
Drożdżówki z truskawkami – przepis krok po kroku:
Do kubka kruszymy świeże drożdże (20g, równie dobrze możecie użyć suchych drożdży i należy ich dać 7g). Następnie dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie jedno żółtko ucieramy w małej miseczce z cukrem pudrem (80g) na puszystą masę przez 1 minutę.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (520g), przestygnięte roztopione masło (70g), pozostałe letnie mleko (200 ml), ubite żółtko oraz wyrośnięty rozczyn.
Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 4-5 minut. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Budyń czekoladowy:
W garnku na małym ogniu gotujemy 400 ml mleka. W osobnej małej misce miksujemy pozostałe mleko (100 ml) z cukrem z prawdziwą wanilią, skrobią ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Sprawdź czy Twój budyń jest z cukrem czy bez. Mój był bez cukru i z drugiej strony na opakowaniu było napisane, że trzeba dosypać do niego cukier (zwykle tradycyjny budyń słodzi się ok 30 g cukru).
Gdy mleko się zagotuje to wlewamy do niego zmiksowaną masę. Dodajemy opcjonalnie 2 kostki mlecznej czekolady i całość mieszamy aż powstanie jednolity budyń.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 1,5-2 cm grubości i wycinamy większe kółka za pomocą foremek lub nawet miseczek śniadaniowych. Na środku każdego wyciętego kółka robimy lekkie wgłębienie przy pomocy np spodu od szklanki, aby zrobić miejsce na masę budyniową.
Nakładamy pokrojone na ćwiartki truskawki. Posypujemy maślaną kruszonką – ja użyłam tego przepisu klik. Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce (mi wyszło 10 większych drożdżówek) wyłożonej np. papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 22-25 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).