Opis przepisu
Drożdżówki z truskawkami i budyniem czekoladowym są bardzo smaczne i proste do przygotowania. A dodatkowo posypane maślaną kruszonką to już w ogóle wymiatają… Drożdżówki z owocami to hit w moim domu!
Drożdżówki z budyniem
Domowe drożdżówki z budyniem czekoladowym i kruszonką smakują najlepiej gdy są jeszcze cieplutkie. Takie to ja uwielbiam! Tym razem je zaserwowałam z czekoladowym budyniem, przepis na drożdżówki z budyniem waniliowym znajdziecie tu – klik>>. Do tego soczyste, słodkie polskie truskawki… No kocham takie połączenie smakowe.
Jeżeli lubisz zawijane drożdżówki to polecam Ci wykonać krakowskie drożdżówki z serem lub drożdżówki grzebyki.
Przepis na: Drożdżówki z truskawkami i budyniem czekoladowym
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 1 żółtko
- 70 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru lub białego np. drobnego
Budyń czekoladowy:
- 500 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 kostki mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 150 g truskawek
- kruszonka maślana
Zobacz również:
Drożdżówki z truskawkami – przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (520g), przestygnięte roztopione masło (70g), pozostałe letnie mleko (200 ml), ubite żółtko oraz wyrośnięty rozczyn.
Krok 3
Budyń czekoladowy:
Krok 5
Gdy mleko się zagotuje to wlewamy do niego zmiksowaną masę. Dodajemy opcjonalnie 2 kostki mlecznej czekolady i całość mieszamy aż powstanie jednolity budyń.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 6
Krok 7
Komentarze