
Rustykalna tarta z truskawkami (galette) to pyszne ciacho, które przygotujesz w ekspresowym tempie. Kruche ciasto w połączeniu z warstwą owoców i chrupiącymi płatkami migdałowymi to połączenie doskonałe! Jego przygotowanie nie powinno Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Uwielbiam je wraz z soczystymi truskawkami i rabarbarem, ale równie dobrze smakuje ze śliwkami czy jabłkami.
Pamiętajcie jednak, że ta tarta rustykalna to nie jest to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia i żółtek. To niski, cienki placek, który jest pieczony bez użycia jakichś specjalnych foremek do tarty. Wystarczy duża blacha (wystarczy taka co jest dołączona do każdego piekarnika) i papier do pieczenia.
Domowa tarta z truskawkami najlepiej się kroi po przestygnięciu.
Tarta z owocami
Szukasz innego przepisu na tartę z owocami? To koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.
Przepis na: Rustykalna tarta z truskawkami
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 35 min
Łącznie: 45 min
Liczba porcji: 8-12
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 120g mąki krupczatki
- 150g zimnej margaryny lub masła
- 60g cukru pudru
- 3-4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- 200g truskawek
- 150 g rabarbaru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- roztrzepane jajko
- łyżka płatków migdałowych
Tarta z truskawkami – przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki i cukier puder. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę zimną margarynę (ub masło) oraz wodę. Wyrabiamy kruche ciasto, zawijamy w kulę, następnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, a rabarbar kroimy w plasterki. Przekładamy owoce do miski, posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem z prawdziwą wanilią.
Ciasto rozwałkowujemy w kształt koła (lekko podsypujemy mąką), najlepiej to zrobić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. Układamy owoce na rozwałkowanym cieście (brzegi ciasta omijamy, ok. 5 cm).
Następnie zwijamy brzegi w kierunku środka tarty. Smarujemy kruche ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni na 30-35 minut (ma być ładnie zarumienione). Po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. PS. Najlepiej tarta kroi się po całkowitym przestudzeniu (tzn. gdy owoce zastygną i wtedy z ukrojonego kawałka ciasta nie wypływa sok z owoców).
Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).