Rustykalna tarta z truskawkami

4.8/5 (57 ocen)

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 35 min pieczenia

tarta rustykalna z truskawkami przepis

Opis przepisu

Rustykalna tarta z truskawkami (galette) to pyszne ciacho, które przygotujesz w ekspresowym tempie. Kruche ciasto w połączeniu z warstwą owoców i chrupiącymi płatkami migdałowymi to połączenie doskonałe! Jego przygotowanie nie powinno Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Uwielbiam je wraz z soczystymi truskawkami i rabarbarem, ale równie dobrze smakuje ze śliwkami czy jabłkami.

Pamiętajcie jednak, że ta tarta rustykalna to nie jest to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia i żółtek. To niski, cienki placek, który jest pieczony bez użycia jakichś specjalnych foremek do tarty. Wystarczy duża blacha (wystarczy taka co jest dołączona do każdego piekarnika) i papier do pieczenia.

Domowa tarta z truskawkami najlepiej się kroi po przestygnięciu.

Tarta z owocami

Szukasz innego przepisu na tartę z owocami? To koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.

Przepis na: Rustykalna tarta z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 120g mąki krupczatki
  • 150g zimnej margaryny lub masła
  • 60g cukru pudru
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 200g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • roztrzepane jajko
  • łyżka płatków migdałowych
Wyślij emailem

Rustykalna tarta z truskawkami - przepis krok po kroku


Krok 1

kruche ciasto

Do miski wsypujemy obie mąki i cukier puder. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę zimną margarynę (ub masło) oraz wodę. Wyrabiamy kruche ciasto, zawijamy w kulę, następnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 


Krok 2

kruche ciasto

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, a rabarbar kroimy w plasterki. Przekładamy owoce do miski, posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem z prawdziwą wanilią.

Ciasto rozwałkowujemy w kształt koła (lekko podsypujemy mąką), najlepiej to zrobić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. Układamy owoce na rozwałkowanym cieście (brzegi ciasta omijamy, ok. 5 cm).


Krok 3

tarta z truskawkami

Następnie zwijamy brzegi w kierunku środka tarty. Smarujemy kruche ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni na 30-35 minut (ma być ładnie zarumienione). Po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. PS. Najlepiej tarta kroi się po całkowitym przestudzeniu (tzn. gdy owoce zastygną i wtedy z ukrojonego kawałka ciasta nie wypływa sok z owoców).

Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).


tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 57

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments