Zawijane ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

4.5/5 (83 ocen)

Ilo┼Ť─ç porcji

12

Poziom trudno┼Ťci

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 40 min pieczenia

ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

Opis przepisu

Zawijane ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů i d┼╝emem to pyszny wypiek, kt├│ry z pewno┼Ťci─ů podbije Wasze podniebienia. Najlepiej smakuje jeszcze cieplutkie, zaraz po lekkim przestygni─Öciu.

Ciasto dro┼╝d┼╝owe przepis

Je┼Ťli uwielbiasz dro┼╝d┼╝owe wypieki tak jak ja to koniecznie wypr├│buj ten przepis na ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů. Przygotowa┼éam je w formie rolady z konfitur─ů truskawkow─ů, kremem czekoladowym i kawa┼ékami ┼Ťwie┼╝ych truskawek. Skromnie m├│wi─ůc to jedno z najlepszych ciast dro┼╝d┼╝owych jakie ostatnio zrobi┼éam!

Moj─ů zawijan─ů rolad─Ö dro┼╝d┼╝ow─ů przygotowa┼éam wraz z truskawk─ů Darbo, kt├│ra idealnie pasowa┼éa do mojego wypieku. To naturalny produkt owocowy z truskawek, kt├│ry jest produkowany wed┼éug starej, rodzinnej receptury. Truskawka Darbo ma wysok─ů zawarto┼Ť─ç owoc├│w (do 70%), dzi─Öki czemu jest tak smaczna! Sprawdza si─Ö ┼Ťwietnie w r├│┼╝nych wypiekach czy deserach. Ja uwielbiam dodawa─ç t─ů truskawk─Ö do nale┼Ťnik├│w czy placuszk├│w ┼Ťniadaniowych. Warto wspomnie─ç, ┼╝e produkty Darbo nie zawieraj─ů sztucznych barwnik├│w i konserwant├│w.

Przepis na: Zawijane ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

Składniki:

Rozczyn:

  • 2 p┼éaskie ┼éy┼╝ki m─ůki pszennej
  • 20 g ┼Ťwie┼╝ych dro┼╝d┼╝y
  • 1 ┼éy┼╝ka cukru
  • 100 ml mleka

Ciasto:

  • 520 g m─ůki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 ┼╝├│┼étka
  • 80 g mas┼éa
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • truskawka Darbo
  • 3 ┼éy┼╝ki kremu czekoladowego np. nutelli
  • kilka truskawek
  • 1 roztrzepane jajko
  • kruszonka: 50 g mas┼éa, 50 g cukru, 100 g m─ůki
Wy┼Ťlij emailem

Ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů przepis krok po kroku:


Krok 1

rozczyn

Do miseczki kruszymy dro┼╝d┼╝e (20 g), dodajemy cukier (1 ┼éy┼╝ka), m─ůk─Ö pszenn─ů (2 p┼éaskie ┼éy┼╝ki m─ůki) oraz letnie mleko (100 ml). Mieszamy dok┼éadnie i odstawiamy na 10 minut do wyro┼Ťni─Öcia.┬á┬á


Krok 2

placek dro┼╝d┼╝owy

Do wi─Ökszej miski wsypujemy przesian─ů m─ůk─Ö (520 g) i cukier puder (80 g). Dodajemy tak┼╝e mi─Ökkie mas┼éo (80 g), ┼╝├│┼étka (2 szt), letnie mleko (100 ml) oraz wyro┼Ťni─Öty rozczyn, ca┼éo┼Ť─ç zagniatamy r─Öcznie lub za pomoc─ů robota planetarnego. To powinno zaj─ů─ç oko┼éo 5 minut. Ciasto powinno by─ç g┼éadkie, elastyczne i nieklej─ůce si─Ö do r─ůk. Gdy ciasto b─Ödzie ju┼╝ elastyczne to przykrywamy je ┼Ťciereczk─ů i odstawiamy na minimum 60 minut do wyro┼Ťni─Öcia.


Krok 3

placek dro┼╝d┼╝owy

Ciasto rozwa┼ékowujemy na kszta┼ét prostok─ůta (specjalnie na zdj─Öciu pokazuj─Ö, ┼╝e szeroko┼Ť─ç Waszego rozwa┼ékowanego ciasta powinna by─ç mniej wi─Öcej podobna do d┼éugo┼Ťci Waszej keks├│wki).


Krok 4

ciasto dro┼╝d┼╝owe

Nasze rozwałkowane ciasto smarujemy kremem czekoladowym (omijamy brzegi ciasta), nakładamy w odstępach po małej łyżeczce gęstego dżemu (to ważne żeby użyć gęsty, a nie rzadki dżem, bo w trakcie pieczenia Wam wycieknie). Posypujemy drobno pokrojonymi kilkoma truskawkami.  


Krok 5

ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

Zwijamy jak rolad─Ö, a ko┼äce zlepiamy ze sob─ů.


Krok 6

ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

Do miski wsypujemy m─ůk─Ö pszenn─ů lub krupczatk─Ö (100 g), cukier (50 g) i dodajemy pokrojone w kostk─Ö mas┼éo (50 g). Palcami rozcieramy mas┼éo z m─ůk─ů i cukrem a┼╝ powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Ciasto przek┼éadamy do wy┼éo┼╝onej papierem keks├│wki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta, a nast─Öpnie posypujemy kruszonk─ů. Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 190 stopni (u mnie g├│ra-d├│┼é).

To zawijane ciasto kroimy dopiero po przestygni─Öciu. Smacznego!


ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

ciasto dro┼╝d┼╝owe z kruszonk─ů

┼Ürednia ocena 4.5 / 5. Ilo┼Ť─ç g┼éos├│w: 83

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Piotr
Piotr
4 miesi─Öcy temu

Witam ┼╝e mamy zim─Ö to ciasto dro┼╝d┼╝owe z konfitur─ů w sam raz. Moje niestety te┼╝ zakalec wewn─ůtrz mimo ┼╝e ┼éadnie wyros┼éo. Mam keksowke 30cm i ciasto chcia┼éo uciec wi─Öc nast─Öpnym razem zrobi─Ö na wi─Ökszej (szerszej) blaszce b─Ödzie p┼éaskie ale przypuszczam ┼╝e lepiej si─Ö dopiecze.

HANNA
HANNA
6 miesi─Öcy temu

Moje niestety w ┼Ťrodku wysz┼éo surowe. Da┼éam sam─ů nutell─Ö do ┼Ťrodka. Wierzch super upieczony i chrupki ale w ┼Ťrodku zakalec. Po wyj─Öciu z piekarnika i rozkrojeniu jeszcze ciep┼éego, szybko wstawi┼éam ciasto ponownie do pieca ale to ju┼╝ nie pomog┼éo. Trudno.. zjemy sam wierzch i boki ­čÖé

IMG20231115155623.jpg
Mania
Mania
7 miesi─Öcy temu

Czy z tego przepisu mo┼╝na zrobi─ç dwa placki?

Bartosz
Bartosz
11 miesi─Öcy temu

Najlepszy przepis jaki robiłem

Kasia
Kasia
1 rok temu

Pierwsze ciasto, z którym nie miałam problemu z zwijaniem. Wyszło pysznie i pięknie, następnym razem dodam więcej dżemu !

IMG20230415120715.jpg
Mania
Mania
3 miesi─Öcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Wygl─ůda bardzo apetycznie ,jutro b─Öd─Ö piek┼éa, a┼╝ boj─Ö si─Ö co wyjdzie specem od dro┼╝d┼╝├│wek niestety nie jestem.

Anna
Anna
1 rok temu

Dro┼╝d┼╝owe wyszlo przepyszne ­čśő

20230319_152628.jpg
Marcin
Marcin
2 lat temu

Dobre ciasto