
Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką i dżemem to pyszny wypiek, który z pewnością podbije Wasze podniebienia. Najlepiej smakuje jeszcze cieplutkie, zaraz po lekkim przestygnięciu.
Ciasto drożdżowe przepis
Jeśli uwielbiasz drożdżowe wypieki tak jak ja to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Przygotowałam je w formie rolady z konfiturą truskawkową, kremem czekoladowym i kawałkami świeżych truskawek. Skromnie mówiąc to jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie ostatnio zrobiłam!
Moją zawijaną roladę drożdżową przygotowałam wraz z truskawką Darbo, która idealnie pasowała do mojego wypieku. To naturalny produkt owocowy z truskawek, który jest produkowany według starej, rodzinnej receptury. Truskawka Darbo ma wysoką zawartość owoców (do 70%), dzięki czemu jest tak smaczna! Sprawdza się świetnie w różnych wypiekach czy deserach. Ja uwielbiam dodawać tą truskawkę do naleśników czy placuszków śniadaniowych. Warto wspomnieć, że produkty Darbo nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.
Przepis na: Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie: 90 min
Pieczenie: 35-40 min
Łącznie: 115 min
Składniki:
Rozczyn:
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
- truskawka Darbo
- 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
- kilka truskawek
- 1 roztrzepane jajko
- kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki
Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis krok po kroku:
Do miseczki kruszymy drożdże (20g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki mąki) oraz letnie mleko (100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (520g) i cukier puder (80g). Dodajemy także miękkie masło (80g), żółtka (2 szt), letnie mleko (100 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. To powinno zająć około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nieklejące się do rąk. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (specjalnie na zdjęciu pokazuję, że szerokość Waszego rozwałkowanego ciasta powinna być mniej więcej podobna do długości Waszej keksówki).
Nasze rozwałkowane ciasto smarujemy kremem czekoladowym (omijamy brzegi ciasta), nakładamy w odstępach po małej łyżeczce gęstego dżemu (to ważne żeby użyć gęsty, a nie rzadki dżem, bo w trakcie pieczenia Wam wycieknie). Posypujemy drobno pokrojonymi kilkoma truskawkami.
Zwijamy jak roladę, a końce zlepiamy ze sobą.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną lub krupczatkę (100g), cukier (50g) i dodajemy pokrojone w kostkę masło (50g). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra-dół).
To zawijane ciasto kroimy dopiero po przestygnięciu. Smacznego!