Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką

4.5/5 (82 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 40 min pieczenia

ciasto drożdżowe z kruszonką

Opis przepisu

Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką i dżemem to pyszny wypiek, który z pewnością podbije Wasze podniebienia. Najlepiej smakuje jeszcze cieplutkie, zaraz po lekkim przestygnięciu.

Ciasto drożdżowe przepis

Jeśli uwielbiasz drożdżowe wypieki tak jak ja to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Przygotowałam je w formie rolady z konfiturą truskawkową, kremem czekoladowym i kawałkami świeżych truskawek. Skromnie mówiąc to jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie ostatnio zrobiłam!

Moją zawijaną roladę drożdżową przygotowałam wraz z truskawką Darbo, która idealnie pasowała do mojego wypieku. To naturalny produkt owocowy z truskawek, który jest produkowany według starej, rodzinnej receptury. Truskawka Darbo ma wysoką zawartość owoców (do 70%), dzięki czemu jest tak smaczna! Sprawdza się świetnie w różnych wypiekach czy deserach. Ja uwielbiam dodawać tą truskawkę do naleśników czy placuszków śniadaniowych. Warto wspomnieć, że produkty Darbo nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.

Przepis na: Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:

Rozczyn:

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • truskawka Darbo
  • 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
  • kilka truskawek
  • 1 roztrzepane jajko
  • kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki
Wyślij emailem

Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis krok po kroku:


Krok 1

rozczyn

Do miseczki kruszymy drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki mąki) oraz letnie mleko (100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

placek drożdżowy

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (520 g) i cukier puder (80 g). Dodajemy także miękkie masło (80 g), żółtka (2 szt), letnie mleko (100 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. To powinno zająć około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nieklejące się do rąk. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


Krok 3

placek drożdżowy

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (specjalnie na zdjęciu pokazuję, że szerokość Waszego rozwałkowanego ciasta powinna być mniej więcej podobna do długości Waszej keksówki).


Krok 4

ciasto drożdżowe

Nasze rozwałkowane ciasto smarujemy kremem czekoladowym (omijamy brzegi ciasta), nakładamy w odstępach po małej łyżeczce gęstego dżemu (to ważne żeby użyć gęsty, a nie rzadki dżem, bo w trakcie pieczenia Wam wycieknie). Posypujemy drobno pokrojonymi kilkoma truskawkami.  


Krok 5

ciasto drożdżowe z kruszonką

Zwijamy jak roladę, a końce zlepiamy ze sobą.


Krok 6

ciasto drożdżowe z kruszonką

Do miski wsypujemy mąkę pszenną lub krupczatkę (100 g), cukier (50 g) i dodajemy pokrojone w kostkę masło (50 g). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra-dół).

To zawijane ciasto kroimy dopiero po przestygnięciu. Smacznego!


ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 82

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Piotr
Piotr
1 miesiąc temu

Witam że mamy zimę to ciasto drożdżowe z konfiturą w sam raz. Moje niestety też zakalec wewnątrz mimo że ładnie wyrosło. Mam keksowke 30cm i ciasto chciało uciec więc następnym razem zrobię na większej (szerszej) blaszce będzie płaskie ale przypuszczam że lepiej się dopiecze.

HANNA
HANNA
4 miesięcy temu

Moje niestety w środku wyszło surowe. Dałam samą nutellę do środka. Wierzch super upieczony i chrupki ale w środku zakalec. Po wyjęciu z piekarnika i rozkrojeniu jeszcze ciepłego, szybko wstawiłam ciasto ponownie do pieca ale to już nie pomogło. Trudno.. zjemy sam wierzch i boki 🙂

IMG20231115155623.jpg
Mania
Mania
5 miesięcy temu

Czy z tego przepisu można zrobić dwa placki?

Bartosz
Bartosz
8 miesięcy temu

Najlepszy przepis jaki robiłem

Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Pierwsze ciasto, z którym nie miałam problemu z zwijaniem. Wyszło pysznie i pięknie, następnym razem dodam więcej dżemu !

IMG20230415120715.jpg
Mania
Mania
24 dni temu

Wygląda bardzo apetycznie ,jutro będę piekła, aż boję się co wyjdzie specem od drożdżówek niestety nie jestem.

Anna
Anna
1 rok temu

Drożdżowe wyszlo przepyszne 😋

20230319_152628.jpg
Marcin
Marcin
1 rok temu

Dobre ciasto