Opis przepisu
Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką i dżemem to pyszny wypiek, który z pewnością podbije Wasze podniebienia. Najlepiej smakuje jeszcze cieplutkie, zaraz po lekkim przestygnięciu.
Ciasto drożdżowe przepis
Jeśli uwielbiasz drożdżowe wypieki tak jak ja to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Przygotowałam je w formie rolady z konfiturą truskawkową, kremem czekoladowym i kawałkami świeżych truskawek. Skromnie mówiąc to jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie ostatnio zrobiłam!
Moją zawijaną roladę drożdżową przygotowałam wraz z truskawką Darbo, która idealnie pasowała do mojego wypieku. To naturalny produkt owocowy z truskawek, który jest produkowany według starej, rodzinnej receptury. Truskawka Darbo ma wysoką zawartość owoców (do 70%), dzięki czemu jest tak smaczna! Sprawdza się świetnie w różnych wypiekach czy deserach. Ja uwielbiam dodawać tą truskawkę do naleśników czy placuszków śniadaniowych. Warto wspomnieć, że produkty Darbo nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.
Przepis na: Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki:
Rozczyn:
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
- truskawka Darbo
- 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
- kilka truskawek
- 1 roztrzepane jajko
- kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki
Zobacz również:
Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra-dół).
To zawijane ciasto kroimy dopiero po przestygnięciu. Smacznego!
Komentarze
Witam że mamy zimę to ciasto drożdżowe z konfiturą w sam raz. Moje niestety też zakalec wewnątrz mimo że ładnie wyrosło. Mam keksowke 30cm i ciasto chciało uciec więc następnym razem zrobię na większej (szerszej) blaszce będzie płaskie ale przypuszczam że lepiej się dopiecze.
Może konfitura była za rzadka i zbytnio wchłonęła się w ciasto? A może jednak powinno być dłużej pieczone… Ciężko dostosowac idealnie temperaturę do wszystkich typów piekarnika 🙂
Moje niestety w środku wyszło surowe. Dałam samą nutellę do środka. Wierzch super upieczony i chrupki ale w środku zakalec. Po wyjęciu z piekarnika i rozkrojeniu jeszcze ciepłego, szybko wstawiłam ciasto ponownie do pieca ale to już nie pomogło. Trudno.. zjemy sam wierzch i boki 🙂
Może piekarnik nie był wystarczająco nagrzany jak wsadzała Pani do środka? Po prostu nie zdążył się upiec równomiernie… Następnym razem proszę piec nieco dłużej i będzie lepiej 🙂
Czy z tego przepisu można zrobić dwa placki?
Oczywiście, tylko wyjdą dość małe 🙂
Najlepszy przepis jaki robiłem
Bardzo się cieszę, że tak smakuje! 🙂
Pierwsze ciasto, z którym nie miałam problemu z zwijaniem. Wyszło pysznie i pięknie, następnym razem dodam więcej dżemu !
Wygląda smakowicie, chociaż faktycznie troszkę więcej dałabym dżemu 🤗 Cieszę się, że i tak smakowało 🙂
Wygląda bardzo apetycznie ,jutro będę piekła, aż boję się co wyjdzie specem od drożdżówek niestety nie jestem.
Trzymam kciuki! 🙂
Drożdżowe wyszlo przepyszne 😋
Wyglada pięknie ❤️ bardzo się cieszę, że smakuje 🤗
Dobre ciasto
Cieszę się, że smakuje 🙂