Ciasta drożdżoweCiasta z owocamiSłodkości

Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką

Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką i dżemem to pyszny wypiek, który z pewnością podbije Wasze podniebienia. Najlepiej smakuje jeszcze cieplutkie, zaraz po lekkim przestygnięciu.

Ciasto drożdżowe przepis

Jeśli uwielbiasz drożdżowe wypieki tak jak ja to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Przygotowałam je w formie rolady z konfiturą truskawkową, kremem czekoladowym i kawałkami świeżych truskawek. Skromnie mówiąc to jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie ostatnio zrobiłam!

Moją zawijaną roladę drożdżową przygotowałam wraz z truskawką Darbo, która idealnie pasowała do mojego wypieku. To naturalny produkt owocowy z truskawek, który jest produkowany według starej, rodzinnej receptury. Truskawka Darbo ma wysoką zawartość owoców (do 70%), dzięki czemu jest tak smaczna! Sprawdza się świetnie w różnych wypiekach czy deserach. Ja uwielbiam dodawać tą truskawkę do naleśników czy placuszków śniadaniowych. Warto wspomnieć, że produkty Darbo nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.

Przepis na: Zawijane ciasto drożdżowe z kruszonką

 Przygotowanie: 90 min  Pieczenie: 35-40 min  Łącznie: 115 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • truskawka Darbo
  • 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
  • kilka truskawek
  • 1 roztrzepane jajko
  • kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki

Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis krok po kroku:

rozczyn
Krok 1 

Do miseczki kruszymy drożdże (20g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki mąki) oraz letnie mleko (100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


placek drożdżowy
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (520g) i cukier puder (80g). Dodajemy także miękkie masło (80g), żółtka (2 szt), letnie mleko (100 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. To powinno zająć około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nieklejące się do rąk. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


placek drożdżowy
Krok 3 

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (specjalnie na zdjęciu pokazuję, że szerokość Waszego rozwałkowanego ciasta powinna być mniej więcej podobna do długości Waszej keksówki).


ciasto drożdżowe
Krok 4

Nasze rozwałkowane ciasto smarujemy kremem czekoladowym (omijamy brzegi ciasta), nakładamy w odstępach po małej łyżeczce gęstego dżemu (to ważne żeby użyć gęsty, a nie rzadki dżem, bo w trakcie pieczenia Wam wycieknie). Posypujemy drobno pokrojonymi kilkoma truskawkami.  


ciasto drożdżowe z kruszonką
Krok 5 

Zwijamy jak roladę, a końce zlepiamy ze sobą.


ciasto drożdżowe z kruszonką
Krok 6

Do miski wsypujemy mąkę pszenną lub krupczatkę (100g), cukier (50g) i dodajemy pokrojone w kostkę masło (50g). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra-dół).

To zawijane ciasto kroimy dopiero po przestygnięciu. Smacznego!


ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe z kruszonką

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 3.3 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button