Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką

4.5/5 (90 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 45 min pieczenia

Ciasto ucierane przepis

Opis przepisu

Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką maślaną to naprawdę fantastyczny wypiek, który nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Wystarczy trzymać się szczegółowo opisanemu przepisowi. To ciasto ucierane wychodzi mięciutkie, lekko wilgotne i do tego pięknie się kroi.

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami można przygotowywać przez cały rok. W lecie z sezonowymi owocami np. z malinami, borówkami czy truskawkami (ciasto ucierane z truskawkami robię najczęściej). Z kolei w zimie fajnie się tu sprawdzają gruszki czy jabłka. Jak dla mnie palce lizać! Dodatkowo często przygotowuję na wierzch ciasta ucieranego maślaną kruszonkę.

Pamiętaj żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Wtedy uzyskasz najlepsze ciasto ucierane! Koniecznie je wypróbuj i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało.

Przepis na: Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 130 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500 g gruszek lub jabłek

Kruszonka:

Wyślij emailem

Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką - przepis krok po kroku


Krok 1

placek z owocami

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Miękkie masło (200 g) miksujemy z cukrem (160 g) na jasną masę (najlepiej przez 2-3 minuty).


Krok 2

placek z owocami

Dodajemy po jednym jajku, łącznie 4 sztuki (miksujemy po dodaniu każdego jajka przez około 10-15 sekund).


Krok 3

placek z owocami

Następnie dodajemy mąkę pszenną (280g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) i śmietanę (130g). 


Krok 4

placek z owocami

Mieszamy za pomocą łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 5

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto przekładamy do foremki (moja w rozmiarze 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 


Krok 6

Ciasto ucierane z owocami

Równomiernie układamy pokrojone w kosteczkę gruszki (2 większe sztuki, około 500g). Jeśli chcecie możecie użyć zamiast gruszek – jabłka, maliny, borówki czy truskawki. Nie polecam tylko dodawać owoców mrożonych, jak już to powinny być one rozmrożone i odcedzone na sitku z nadmiaru soku. Wierzch posypujemy kruszonką – przepis znajdziecie tu (klik>>).

Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 90

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Przepyszneuwielbiam Twoje przepisy za każdym razem wszystko wychodzi a najczęściej wracam.na ciasto do pizzy i na pierogi ale nawet sernika zrobiłam i wyszedl pierwszy raz w zyciu

Ciasto ucierane z owocami

Powiem Wam, że uwielbiam ciasta ucierane z owocami. Szczególnie tymi sezonowymi, które są soczyste i słodkie. Właśnie tak mi się kojarzą wakacyjne wypieki, które znikają w oka mgnieniu, tuż po wyjęciu z piekarnika. Domowe ciasta ucierane są niesamowicie smaczne i proste do przygotowania. To ekspresowe wypieki, które nie powinny nikomu sprawić jakichkolwiek trudności. Nawet amator kulinarny sobie poradzi ze zrobieniem ciasta ucieranego. To naprawdę nic trudnego.

Ciasto z gruszkami

Moje pyszne, domowe ciasto z gruszkami i maślaną kruszonką smakuje naprawdę obłędnie. No place lizać! W okresie wakacyjnym, gdy tylko jest sezon to polecam wykonać ciasto ucierane z truskawkami lub ciasto ucierane z rabarbarem. Jednak w zimie lub przez cały rok można piec takie pyszne ciasto gruszkowe. Jeśli nie masz smacznych gruszek, wtedy wykonaj ciasto ucierane z jabłkami (wystarczy zamienić gruszki na jabłka).

Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami (lub gruszkami) wykonane zostało na maślanym cieście, a wierzch posypałam kruszonką. To naprawdę połączenie doskonałe. Na moim blogu znajdziecie także proste ciasto ucierane ze śliwkami. Muszę przyznać, że uwielbiam takie wilgotne, puszyste ciasta ucierane z owocami na oleju. Takie znikają u mnie w domu najszybciej! Placek ucierany sprawdzi się świetnie na przyjęcia rodzinne, domówki czy nawet na piknik jako coś słodkiego do schrupania.

RozwińZwiń