Opis przepisu
Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką maślaną to naprawdę fantastyczny wypiek, który nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Wystarczy trzymać się szczegółowo opisanemu przepisowi. To ciasto ucierane wychodzi mięciutkie, lekko wilgotne i do tego pięknie się kroi.
Ciasto ucierane z owocami
Ciasto ucierane z owocami można przygotowywać przez cały rok. W lecie z sezonowymi owocami np. z malinami, borówkami czy truskawkami (ciasto ucierane z truskawkami robię najczęściej). Z kolei w zimie fajnie się tu sprawdzają gruszki czy jabłka. Jak dla mnie palce lizać! Dodatkowo często przygotowuję na wierzch ciasta ucieranego maślaną kruszonkę.
Pamiętaj żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Wtedy uzyskasz najlepsze ciasto ucierane! Koniecznie je wypróbuj i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało.
Przepis na: Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 130 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500 g gruszek lub jabłek
Kruszonka:
- przepis na kruszonkę klik>>
Zobacz również:
Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką - przepis krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło (200 g) miksujemy z cukrem (160 g) na jasną masę (najlepiej przez 2-3 minuty).
Krok 2
Krok 3
Krok 6
Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Przepyszneuwielbiam Twoje przepisy za każdym razem wszystko wychodzi a najczęściej wracam.na ciasto do pizzy i na pierogi ale nawet sernika zrobiłam i wyszedl pierwszy raz w zyciu
st mi naprawdę niezmiernie miło w takim razie! 🙂 Bardzo się cieszę, że tak przypadły przepisy do gustu! Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂