
Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką maślaną to naprawdę fantastyczny wypiek, który nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Wystarczy trzymać się szczegółowo opisanemu przepisowi. To ciasto ucierane wychodzi mięciutkie, lekko wilgotne i do tego pięknie się kroi.
Ciasto ucierane z owocami
Ciasto ucierane z owocami można przygotowywać przez cały rok. W lecie z sezonowymi owocami np. z malinami, borówkami czy truskawkami (ciasto ucierane z truskawkami robię najczęściej). Z kolei w zimie fajnie się tu sprawdzają gruszki czy jabłka. Jak dla mnie palce lizać! Dodatkowo często przygotowuję na wierzch ciasta ucieranego maślaną kruszonkę – dokładny przepis znajdziecie tu (klik>>).
Pamiętaj żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Wtedy uzyskasz najlepsze ciasto ucierane! Koniecznie je wypróbuj i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało.
Przepis na: Ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45 min
Łącznie: 55 min
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 130 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500 g gruszek lub jabłek
Kruszonka:
- przepis na kruszonkę klik>>
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Miękkie masło (200g) miksujemy z cukrem (160g) na jasną masę (najlepiej przez 2-3 minuty).
Dodajemy po jednym jajku, łącznie 4 sztuki (miksujemy po dodaniu każdego jajka przez około 10-15 sekund).
Następnie dodajemy mąkę pszenną (280g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) i śmietanę (130g).
Mieszamy za pomocą łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki (moja w rozmiarze 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Równomiernie układamy pokrojone w kosteczkę gruszki (2 większe sztuki, około 500g). Jeśli chcecie możecie użyć zamiast gruszek – jabłka, maliny, borówki czy truskawki. Nie polecam tylko dodawać owoców mrożonych, jak już to powinny być one rozmrożone i odcedzone na sitku z nadmiaru soku. Wierzch posypujemy kruszonką – przepis znajdziecie tu (klik>>).
Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.