Obiady

  • Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

    Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

    W Tajlandii byliśmy w listopadzie i przez te dwa tygodnie zjedliśmy ogromną ilość genialnego tajskiego jedzenia, które do teraz śni mi się po nocach… 🙁 Tak przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia mojego wpisu, odnośnie polecanych miejsc, gdzie Co zjeść w Bangkoku – dwa miejsca, w których koniecznie musisz zjeść. Po powrocie do Polski…

    Czytaj dalej »
  • przepis na domowe nuggetsy z kurczaka

    Najlepsze domowe nuggetsy z kurczaka

    Przygotowałam dla Was najlepszy przepis na domowe nuggetsy z kurczaka! Jest to idealny pomysł obiad czy kolację dla całej rodziny. Nie znam dziecka, które nie chciałoby zjeść domowe nuggetsy np. z frytkami i ketchupem. Ten przepis wykonasz naprawdę bardzo szybko. Ten soczysty kurczak wraz z sosem BBQ i warzywami smakuje obłędnie!…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki wigilijne

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta! Wykonanie:…

    Czytaj dalej »
  • Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Potrzebujesz fajnego, nowoczesnego przepisu na karpia wigilijnego? Polecam wypróbować karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną do mięs i serów lub sosem żurawinowym. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie. Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Niestety nie jestem jego fanką w tradycyjnej postaci……

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub…

    Czytaj dalej »
  • pierogi ruskie

    Najlepsze pierogi ruskie

    Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je…

    Czytaj dalej »
  • Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

    Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony + KONKURS świąteczny!

    Przygotowałam wigilijny duet idealny, a mianowicie kulebiak z kapustą kiszoną wraz z tradycyjnym barszczem czerwonym. Czym jest właściwie Kulebiak? Jest to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Ja…

    Czytaj dalej »
  • Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

    Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

    Jestem przekonania, że mięsko na obiad musi być! Oczywiście nie pogardzę od czasu do czasu obiadem jarskim, ale dobrze przyrządzone mięsko wraz z ryżem lub ziemniaczkami serwuję w swojej kuchni najczęściej. Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku Ostatnio w mięsnym rzuciły mi się w oczy bardzo ładne, chude żeberka, a że naprawdę dawno…

    Czytaj dalej »
  • Quesadilla z kurczakiem

    Quesadilla z kurczakiem

    Quesadilla z kurczakiem to nic innego jak podsmażone placki tortilli z mięsno-warzywnym farszem w środku. Dodałam do niej piersi z kurczaka, paprykę czerwoną, oliwki, kukurydzę, a farsz z tortillą złączyłam za pomocą startego sera mozzarella. Polecam podać ją z domowym sosem czosnkowym! Coś pysznego 🙂 Wykonanie: Na patelni podsmażamy kurczaka, posypujemy…

    Czytaj dalej »
  • Świąteczna tarta z grzybami i kapustą oraz relacja z warsztatów prowadzonych przez Michel Moran

    20 listopada miałam okazję uczestniczyć w świetnych, kameralnych warsztatach z osobą, którą od dawna chciałam osobiście poznać. Michel Moran jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i lubianych osób z branży gastronomicznej. Czy juror MasterChefa jest na co dzień tak samo sympatyczny jak widzimy go w telewizji? Jak najbardziej tak! Powiedziałabym…

    Czytaj dalej »
Close