Obiady

  • Domowe zapiekanki z kiełbasą

    Domowe zapiekanki z kiełbasą Chorizo

    Kiedyś zapiekanki kojarzyły mi się jedynie z takimi na festynach, czy z budek z fast-foodami, jako świetny dodatek do alkoholu. Od kiedy zaczęłam wykonywać je sama to mam całkiem inny pogląd na ich temat. Jakiś czas temu robiłam je na własnoręcznie upieczonych bagietkach pszennych i nie miały sobie równych. Później jakoś o nich…

    Czytaj dalej »
  • Bigos z suszoną suszoną śliwką

    Bigos z suszoną suszoną śliwką z wolnowaru Crock-Pot

    Bigos zazwyczaj jest kojarzony jako ciepłe danie na imprezach, andrzejkach, imieninach itp. Wielka szkoda, ponieważ jest fajnym urozmaiceniem od “schabowego”. Ja przyrządzam bigos co jakiś czas, zazwyczaj z kiełbasą, boczkiem oraz suszoną śliwką i w takiej kombinacji chyba mi smakuje najbardziej. Tym razem przygotowałam go przy…

    Czytaj dalej »
  • podudzia z kurczaka z warzywami

    Podudzia z kurczaka z warzywami

    Szukasz pomysłu na udka czy podudzia? Lecę z pomocą! Przygotowałam je przy użyciu wolnowaru Crock-Pot. Danie jest bardzo proste do przyrządzenia, a kurczak wychodzi soczysty. Używając wolnowaru z powłoką zapobiegającą przywieraniu, nie boję się jakiegokolwiek przypalenia, a w konsekwencji zepsucia dania. Wkładasz do niego składniki, przykrywasz, ustawiasz odpowiedni program i cieszysz…

    Czytaj dalej »
  • Kopytka w sosie serowym

    Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano

    Dzisiaj obiad w nieco włoskim wydaniu. Przygotowałam kopytka a`la gnocchi w sosie serowym na bazie śmietanki kremówki i sera Grana Padano. Gnocchi powinno być nieco mniejsze niż nasze tradycyjne kopytko, takie na jeden kęs. Każde pojedyncze gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym lepiej trzyma się…

    Czytaj dalej »
  • Pieczony leszcz

    Pieczony leszcz plus szpinak i ziemniaczki

    Lubicie pieczone ryby? Prawdę mówiąc smażone filety rybne mi się po prostu znudziły. Przygotowałam dzisiaj ciekawą propozycję na obiad – pieczony leszcz ułożony na serowym szpinaku, a do tego pieczone ziemniaczki z koperkiem. Całość komponuje się naprawdę świetnie i nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych. Leszcz jest rybą, po którą…

    Czytaj dalej »
  • Schab w lekkim sosie grzybowym

    Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu, który możesz wykonać w wolnowarze Crock-Pot to trafiłeś idealnie! Przygotowałam schab w lekkim sosie grzybowym na bazie pieczarek i kurek. Mięso gotowałam łącznie ponad 3 godziny, lecz mięso za to wyszło bardzo mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeśli masz wolnowar z powłoką DuraCeramic, możesz przesmażyć pokrojony…

    Czytaj dalej »
  • Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem

    Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem

    Lubicie dania makaronowe? Jeżeli tak to zapraszam na świetny obiad – zapiekane muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem! Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a smakuje fenomenalnie. Jako nadzienie muszli użyłam sera koziego Chavroux, który idealnie pasuje do szpinaku. Chavroux to stuprocentowo kozi ser. Dzięki temu jest tak lekki,…

    Czytaj dalej »
  • Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

    Pytałam Was ostatnio na moim profilu na FB z czym najbardziej lubicie placki ziemniaczane. Odpowiedzi było baaaardzo dużo, lecz te które najczęściej się powtarzały to byłą wersja z cukrem, ze śmietaną oraz gulaszem. Pokazanie placków ziemniaczanych z cukrem na filmiku byłoby za proste, więc przygotowałam dla Was świetny przepis na placek po węgiersku z gulaszem…

    Czytaj dalej »
  • Schab duszony w sosie

    Schab duszony w sosie z suszonymi pomidorami

    Schab duszony w sosie z suszonymi pomidorami to moja kolejna propozycja na obiad. Do mięska dodałam suszone pomidory, czerwoną paprykę, czosnek, koperek, czerwoną cebulę. Dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu aż mięsko będzie mięciutkie. Wraz z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką smakuje wybornie. Wykonanie: Schab kroimy w plastry o grubości 1…

    Czytaj dalej »
  • tarta z kurczakiem

    Serowa tarta z kurczakiem, pieczarkami!

    Uwielbiam kombinować w kuchni. Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju wypieki na słodko, które wprost kocham przygotowywać. Nie dlatego, że jestem strasznym łasuchem, lecz chyba przez to, że nawet mały kawałek ciasta do popołudniowej kawy jest w pewnym stopniu umileniem dnia i chwilą relaksu, przyjemnością sprawiającą, że na chwilę się zatrzymujesz, odrywasz od codziennych obowiązków…

    Czytaj dalej »
Close