Pide z kurczakiem Tikka Masala

4.9/5 (26 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Pide z kurczakiem Tikka Masala

Opis przepisu

Chciałabym się Wam pochwalić, że właśnie rozpoczynam udział w fajnym projekcie wspólnie z marką Patak’s i w ciągu najbliższych sześciu miesięcy będę przygotowywać dla Was mnóstwo pyszności z indyjską nutką. To bardzo smaczna kuchnia, często bardzo niedoceniana i zapomniana. Nawet powiedziałabym, że totalnie zdominowana przez kuchnię włoską, francuską czy hiszpańską. Będę miała okazję Wam teraz przybliżyć ciekawe, może dotąd przez Was nieznane smaki, które z pewnością podbiją Wasze serca!

Przygotowałam dla Was niesamowicie pyszne danie – Pide z kurczakiem Tikka Masala. Są to łódeczki z ciasta drożdżowego wypełnione ciekawym w smaku farszem mięsnym. Zdjęcia krok po kroku z pewnością Wam ułatwią ich własnoręczne wykonanie.

Marka Patak’sto linia gotowych sosów w słoikach, o bardzo fajnym składzie. Na półkach w sklepach znajdziecie takie smaki jak: Mild Curry, Tandoori, Butter Chicken, Korma czy Tikka Masala. Chcę Wam pokazać różne zastosowania tych sosów w różnych znanych Wam potrawach jako marynata do mięsa, warzyw, dań na grilla, sałatek, czy nawet zup. Dodatkowo Patak’s wprowadził jeszcze jedną grupę produktową, w której możecie znaleźć smaki Patak’s 3 STEPS. Składają się z 3 saszetek – pierwsza z suszonymi ziołami, druga z znaną Wam już pastą przyprawową, a trzecia największa z sosem z pomidorów i warzyw. W bardzo łatwy sposób dolewając odrobinę wody jesteście w stanie zrobić pyszny sos sami w domu, a także sterować jego ostrością dodając papryczkę chili lub z niej rezygnując.

Przepis na: Pide z kurczakiem Tikka Masala

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 1 zestaw Tikka Masala z saszetkami (Patak’s): sos Tikka Masala, pasta przyprawowa i przyprawy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mozzarella kulki w zalewie
  • szczypta bazylii
Wyślij emailem

Pide z kurczakiem Tikka Masala - przepis krok po kroku


Krok 1

przepis na pide z kurczakiem

Ciasto:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

Do większej miski dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu.


Krok 2

przepis na pide z kurczakiem

Farsz:

W tym czasie robimy farsz. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę.

Na patelni podsmaż przyprawy z zestawu Pataks na odrobinie rozgrzanego oleju. Po około 30 sekundach dodaj pastę oraz mięso i smaż przez ok. 7-10 minut, co chwilkę mieszając. Całość wymieszaj z sosem (ja dodałam ok. połowy saszetki) i gotuj przez ok. 20-25 minut, aż do momentu gdy sos zgęstnieje.


Krok 3

przepis na pide z kurczakiem

Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 4-6 równych kulek. Każdą rozwałkowujemy w cienki placek o kształcie prostokąta (u mnie o wymiarach mniej więcej 10 x 40 cm). Na środek każdego nakładamy ok. 2-3 łyżki farszu. Brzegi zwijamy lekko do środka, a końce skręcamy tworząc łódeczkę.


Krok 4

przepis na pide z kurczakiem

Wierzch dekorujemy mozzarellą w kulkach i posypujemy odrobiną bazylii.

Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 190 stopni, do momentu zarumienienia się ciasta. Smacznego!


Pide z kurczakiem

Pide z kurczakiem

Pide z kurczakiem

Wpis powstał przy współpracy z marką Patak’s.

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 26

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments