Opis przepisu
Chciałabym się Wam pochwalić, że właśnie rozpoczynam udział w fajnym projekcie wspólnie z marką Patak’s i w ciągu najbliższych sześciu miesięcy będę przygotowywać dla Was mnóstwo pyszności z indyjską nutką. To bardzo smaczna kuchnia, często bardzo niedoceniana i zapomniana. Nawet powiedziałabym, że totalnie zdominowana przez kuchnię włoską, francuską czy hiszpańską. Będę miała okazję Wam teraz przybliżyć ciekawe, może dotąd przez Was nieznane smaki, które z pewnością podbiją Wasze serca!
Przygotowałam dla Was niesamowicie pyszne danie – Pide z kurczakiem Tikka Masala. Są to łódeczki z ciasta drożdżowego wypełnione ciekawym w smaku farszem mięsnym. Zdjęcia krok po kroku z pewnością Wam ułatwią ich własnoręczne wykonanie.
Marka Patak’sto linia gotowych sosów w słoikach, o bardzo fajnym składzie. Na półkach w sklepach znajdziecie takie smaki jak: Mild Curry, Tandoori, Butter Chicken, Korma czy Tikka Masala. Chcę Wam pokazać różne zastosowania tych sosów w różnych znanych Wam potrawach jako marynata do mięsa, warzyw, dań na grilla, sałatek, czy nawet zup. Dodatkowo Patak’s wprowadził jeszcze jedną grupę produktową, w której możecie znaleźć smaki Patak’s 3 STEPS. Składają się z 3 saszetek – pierwsza z suszonymi ziołami, druga z znaną Wam już pastą przyprawową, a trzecia największa z sosem z pomidorów i warzyw. W bardzo łatwy sposób dolewając odrobinę wody jesteście w stanie zrobić pyszny sos sami w domu, a także sterować jego ostrością dodając papryczkę chili lub z niej rezygnując.
Przepis na: Pide z kurczakiem Tikka Masala
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 100 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 400 g piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 zestaw Tikka Masala z saszetkami (Patak’s): sos Tikka Masala, pasta przyprawowa i przyprawy
- 1/2 czerwonej papryki
- mozzarella kulki w zalewie
- szczypta bazylii
Zobacz również:
Pide z kurczakiem Tikka Masala - przepis krok po kroku
Krok 1
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Do większej miski dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Krok 2
W tym czasie robimy farsz. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Na patelni podsmaż przyprawy z zestawu Pataks na odrobinie rozgrzanego oleju. Po około 30 sekundach dodaj pastę oraz mięso i smaż przez ok. 7-10 minut, co chwilkę mieszając. Całość wymieszaj z sosem (ja dodałam ok. połowy saszetki) i gotuj przez ok. 20-25 minut, aż do momentu gdy sos zgęstnieje.
Krok 3
Krok 4
Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 190 stopni, do momentu zarumienienia się ciasta. Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z marką Patak’s.
Komentarze