Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką

4.6/5 (56 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Tureckie pide z mięsem mielonym

Opis przepisu

Przygotowałam dla Was przepis na pyszną przekąskę czy obiad. Mianowicie – Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką. Jest to odpowiednik gruzińskiego chaczapuri, który składa się z pulchnego ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu naturalnego i wytrawnego farszu. Powinno być w środku mięciutkie, zaś skórka chrupiąca… Wtedy mamy właśnie ciasto doskonałe. Jeżeli chcemy uzyskać taką łódeczkę to wystarczy podzielić ciasto na mniejsze kulki, rozwałkować cienko każdą w kształt prostokąta, na środek nałożyć farsz, a końce ciasta lekko skręcić. To naprawdę bardzo łatwe!

Sycąca turecka pide z lekko pikantnym nadzieniem jest to świetna przekąska imprezowa. Chciałabym Wam ją również zaproponować jako ciekawy pomysł na kolację we dwoje przy lampce dobrego wytrawnego wina. Polecam wypróbować pochodzące z Chile Siglo De Oro Carmenere Reserva ze sklepu dobrewino.pl. Charakteryzuje się ono ciemno rubinową barwą, intensywnym aromatem śliwek oraz jagód wraz z subtelnym akcentem przypraw.

PS. Do końca marca na sklepie Dobrewino.pl jest promocja na wina argentyńskie i chilijskie >>

Przepis na: Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Farsz:

  • 500 g mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub oregano
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 150 g sera mozzarella lub Cheddar
Wyślij emailem

Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką - przepis krok po kroku


Krok 1

Przepis na tureckie pide

Ciasto:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

Do większej miski dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Farsz:

W tym czasie robimy farsz. Mięso mielone smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, oregano, paprykę słodką i ostrą. Farsz powinien być wyrazisty w smaku oraz gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 8-10 równych kulek. Każdą rozwałkowujemy w cienki placek o kształcie prostokąta (u mnie o wymiarach mniej więcej 10 x 25 cm). Na środek każdego nakładamy ok. 2 łyżki farszu. Brzegi zwijamy lekko do środka, a końce skręcamy tworząc łódeczkę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.

Pieczemy przez ok. 13 minut w temp. 200-220 stopni, do momentu zarumienienia się ciasta. Smacznego!


Tureckie pide z mięsem mielonym

pide z mięsem mielonym

Tureckie pide

Tureckie pide z mięsem mielonym

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 56

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
6 miesięcy temu

Turcja to kraj zamieszkały w większości przez muzułmanów, więc wieprzowina w przepisie zupełnie tu nie pasuje. Całość wygląda smacznie, ale ta wieprzowina sprawia,że nie jest to zbyt autentyczne jako danie z Turcji, raczej inspirowane. Lepiej zastąpić innym mielonym i wtedy będzie super 🙂

Gulay
Gulay
2 dni temu
Reply to  Gosia

Zgadzam się. Tak samo jak połączenie pide z winem. W krajach muzułmańskich nie piją sie alkoholu, a zwłaszcza wina i tym bardziej do posiłków. Przepis bazowy na pide jest idealny. Oryginalny zawiera właśnie jogurt. Pozdrawiam 🙂

Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką

Gruzińskie chaczapuri jest całkiem popularnym daniem w Polsce. Niewiele jednak słyszało o jego tureckim odpowiedniku – Pide. Jest to pulchne ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego i wytrawnego, lekko pikantnego farszu. Tureckie pide ma kształt łódeczki i naprawdę jest proste do stworzenia! Przekonaj się sama!

RozwińZwiń