Opis przepisu
Przygotowałam dla Was przepis na pyszną przekąskę czy obiad. Mianowicie – Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką. Jest to odpowiednik gruzińskiego chaczapuri, który składa się z pulchnego ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu naturalnego i wytrawnego farszu. Powinno być w środku mięciutkie, zaś skórka chrupiąca… Wtedy mamy właśnie ciasto doskonałe. Jeżeli chcemy uzyskać taką łódeczkę to wystarczy podzielić ciasto na mniejsze kulki, rozwałkować cienko każdą w kształt prostokąta, na środek nałożyć farsz, a końce ciasta lekko skręcić. To naprawdę bardzo łatwe!
Sycąca turecka pide z lekko pikantnym nadzieniem jest to świetna przekąska imprezowa. Chciałabym Wam ją również zaproponować jako ciekawy pomysł na kolację we dwoje przy lampce dobrego wytrawnego wina. Polecam wypróbować pochodzące z Chile Siglo De Oro Carmenere Reserva ze sklepu dobrewino.pl. Charakteryzuje się ono ciemno rubinową barwą, intensywnym aromatem śliwek oraz jagód wraz z subtelnym akcentem przypraw.
PS. Do końca marca na sklepie Dobrewino.pl jest promocja na wina argentyńskie i chilijskie >>
Przepis na: Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 150 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Farsz:
- 500 g mięsa wieprzowego (mielonego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub oregano
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 150 g sera mozzarella lub Cheddar
Zobacz również:
Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką - przepis krok po kroku
Krok 1
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Do większej miski dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Farsz:
W tym czasie robimy farsz. Mięso mielone smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, oregano, paprykę słodką i ostrą. Farsz powinien być wyrazisty w smaku oraz gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 8-10 równych kulek. Każdą rozwałkowujemy w cienki placek o kształcie prostokąta (u mnie o wymiarach mniej więcej 10 x 25 cm). Na środek każdego nakładamy ok. 2 łyżki farszu. Brzegi zwijamy lekko do środka, a końce skręcamy tworząc łódeczkę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.
Pieczemy przez ok. 13 minut w temp. 200-220 stopni, do momentu zarumienienia się ciasta. Smacznego!
Komentarze
Oregano czy świeża bazylia? Bo to istotna różnica w smaku 😅 w składnikach jest świeża bazylia a w samym przepisie oregano 😅
Ciekawy komentarz zważywszy na to, że napisałam w składnikach, że można użyć tego lub tego “1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub oregano”, więc można stosować zamiennie, według swoich preferencji.
Turcja to kraj zamieszkały w większości przez muzułmanów, więc wieprzowina w przepisie zupełnie tu nie pasuje. Całość wygląda smacznie, ale ta wieprzowina sprawia,że nie jest to zbyt autentyczne jako danie z Turcji, raczej inspirowane. Lepiej zastąpić innym mielonym i wtedy będzie super 🙂
Zgadzam się. Tak samo jak połączenie pide z winem. W krajach muzułmańskich nie piją sie alkoholu, a zwłaszcza wina i tym bardziej do posiłków. Przepis bazowy na pide jest idealny. Oryginalny zawiera właśnie jogurt. Pozdrawiam 🙂
Można oczywiście zastąpić innym mięsem mielonym 🙂