Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem to świetny pomysł na jarski obiad. Jest to też fajny zamiennik zwykłych, ugotowanych ziemniaków np. do kotleta czy dowolnego mięsa.
Są naprawdę bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najdłużej schodzi kiedy czekasz aż się ziemniaki ugotują. Jeżeli jednak zostanie Ci ich więcej np. z wczorajszego obiadu to będzie to dobry pomysł na ich wykorzystanie. Zamiast je wyrzucać, przygotuj pyszne paluszki ziemniaczane z żółtym serem i koperkiem!
Przepis na: Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g żółtego sera w kostce
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- plus olej do smażenia
Zobacz również:
Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Do jednej miseczki wsypujemy bułkę tartą, a w drugiej roztrzepujemy jajka. Moczymy po kolei paluszki w jajku, później w bułce i smażymy z obu stron na średnim lub małym ogniu.
Smacznego!
Komentarze