
Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem to świetny pomysł na jarski obiad. Jest to też fajny zamiennik zwykłych, ugotowanych ziemniaków np. do kotleta czy dowolnego mięsa.
Są naprawdę bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najdłużej schodzi kiedy czekasz aż się ziemniaki ugotują. Jeżeli jednak zostanie Ci ich więcej np. z wczorajszego obiadu to będzie to dobry pomysł na ich wykorzystanie. Zamiast je wyrzucać, przygotuj pyszne paluszki ziemniaczane z żółtym serem i koperkiem!
Przepis na: Paluszki ziemniaczane z żółtym serem i koperkiem
Łącznie: 50 min
Liczba porcji: 25-30
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g żółtego sera w kostce
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- plus olej do smażenia
Jak zrobić placuszki ziemniaczane z żółtym serem i koperkiem?
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do ich miękkości. Gdy przestygną, wtedy je dusimy lub przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy posiekany koperek, starty na drobnych oczkach ser, jajko, mąkę, sól oraz pieprz.
Całość mieszamy za pomocą łyżki lub ręcznie.
Z ziemniaków formujemy podłużne paluszki, lekko je posypujemy mąką gdyby były bardzo klejące. (Moje miały długość około 6-8 cm.)
Do jednej miseczki wsypujemy bułkę tartą, a w drugiej roztrzepujemy jajka. Moczymy po kolei paluszki w jajku, później w bułce i smażymy z obu stron na średnim lub małym ogniu.
Smacznego!