Kopytka

4.8/5 (284 ocen)

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

kopytka

Kopytka to pyszny pomysł na jarski obiad, jako dodatek do mięsa czy sosu lub nawet w wersji na słodko np. polane śmietaną i obsypane cynamonem oraz cukrem. W każdym wydaniu smakują obłędnie!

Przed Wami istny smak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się z wielkim smakiem (na zmianę z naleśnikami i pierogami ruskimi). Myślę, że większość osób je gdzieś jadła, ale jestem bardzo ciekawa ile z Was je przygotowywało własnoręcznie… Jeżeli jesteś totalnym amatorem tego pysznego dania, to polecam Ci wypróbować mój przepis na kopytka.

Przepis na kopytka

Przygotowałam dla Was podstawowy, sprawdzony i do tego bardzo prosty przepis na kopytka. Robi się je u mnie w domu od wielu, wielu lat. Ja najbardziej lubię je w najprostszej postaci, czyli polane masełkiem. Świetnie smakują też obsypane świeżym koperkiem czy podsmażoną cebulką. Dodatkowo kopytka stanowią świetny dodatek np do gulaszu, sosu pieczarkowego czy soczystych żeberek z piekarnika.

Przepis na: Kopytka

Składniki:

  • 650 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej + do podsypywania
  • sól, pieprz
Wyślij emailem

Jak zrobić kopytka?


Krok 1

przepis na kopytka

Do przygotowania domowych kopytek będą potrzebne przede wszystkim ugotowane ziemniaki. Możesz równie dobrze użyć ugotowanych ziemniaków z dnia wczorajszego jeżeli zostało Ci ich sporo z obiadu. Pamiętaj jednak żeby je przepuścić przez praskę.

Przepis na kopytka

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Następnie je dokładnie odcedzamy i odstawiamy na 1-2 minutki aż lekko przestygną. Jeszcze ciepłe ziemniaki od razu przepuszczamy przez praskę, ponieważ gdy będą zimne (całkowicie przestudzone) wtedy robią się twardsze i ciężej je podusić.

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę pszenną, jajko, a także większą szczyptę soli i odrobinkę pieprzu. Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków i tego czy są np. wodniste, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu).


Krok 2

jak zrobić kopytka

W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją lekko solimy i dopiero zaczynamy formować kopytka. Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Ja polecam podzielić sobie ciasto np. na dwie lub trzy kule. Z każdej kuli formujemy dłońmi cienkie paski.

Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.  


Krok 3

jak zrobić kopytka

Poucinane ciasto delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, a następnie delikatnie wrzucamy do wrzątku. Pamiętaj, że kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 2 – 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową. Patent mojej babci na kopytka jest taki, że najlepiej po wyciągnięciu ich z wrzątku, zanurzyć je w zimnej wodzie nalanej np do garnka obok. Wtedy nie są tak klejące po ugotowaniu. Można także rozpuścić na patelni 2-2 łyżki masła i polać nim kopytka żeby się nie posklejały jeżeli nie podajesz ich od razu na talerze tylko np chcesz je włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia. 


kopytka

domowe kopytka

kopytka ziemniaczane

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 284

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
kopytka singla..
kopytka singla..
3 lat temu

Zyje w stanach 30 lat, jadam kopytka “kupne ” ,,ale w koncu pomyslalem ,ze trzeba sprobowac zrobic swoje!. Sam jestem ciekawy jakie mi wyjda ?. Czy beda JADALNE??.

Kornela
Kornela
4 lat temu

Moje ulubione kopytka ever…

Arnold
Arnold
4 lat temu

Dzisiaj robilem te kopytka dziewczynie i powiedziala, ze wyszly tak dobre, ze jakby pomiedzy kopytkami zostawilbym pierscionek zareczynowy to od razu by powiedziala TAK 😛 Śmieszek mój

Domowe Kopytka

To dla mnie prawdziwy smak dzieciństwa, którym zajadałam się jako mały niejadek. Domowe kopytka to nic innego jak smaczne kluseczki z ugotowanych ziemniaków, jajka, mąki i soli. Przygotowanie domowych kopytek jest niesamowicie łatwe, a efekt końcowy smakuje za każdym razem zarówno dzieciom jak i dorosłym. To pomysł na jarski obiad dla całej rodziny. Myślę, że nie ma osoby, która by nie jadła do tej pory kopytek (inaczej kluski leniwe), jednak nie każdy je robił własnoręcznie. Dlatego postawiłam opracować idealny przepis na kopytka, który zapewni Ci naprawdę szybki obiad np. w dni robocze, kiedy nie masz kompletnie czasu na przygotowywanie czasochłonnego posiłku. Jeżeli lubisz kluski śląskie to ten przepis skradnie twoje serce 🙂

Sprawdzony przepis na kopytka

Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na kopytka, który jest niesamowicie prosty. Musisz go koniecznie wypróbować! Jeżeli zostało Ci więcej ziemniaków z dnia wczorajszego, wtedy jeszcze szybciej przygotujesz domowe kopytka. Pamiętaj jednak, że ugotowane ziemniaki muszą być dokładnie przeciśnięte przez praskę do ziemniaków. To bardzo ważne! Jeżeli jednak planujesz ugotować na świeżo ziemniaki, wtedy z kolei należy je podusić na gładkie puree zaraz po ugotowaniu i dokładnym odcedzeniu.

Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane możesz podawać na wiele sposobów. Ja bardzo je lubię w wersji na słodko np. oblane śmietanką i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. Jednak najczęściej je podaję w najprostszej wersji np. polane rozpuszczonym masłem, sosem grzybowym lub jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują do sosu pieczarkowego, gulaszu, soczystych żeberek z piekarnika czy strogonowa.

Jak zrobić kopytka?

Aby zrobić kopytka wystarczy nam jedynie 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, ok. 150 g mąki pszennej, 1 jajko oraz sól i pieprz. Korzystając z tego przepisu możesz mieć pewność, że smak kopytek będzie idealny! Są po prostu pyszne – miękkie i delikatne.

RozwińZwiń