vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania jarskieObiady

Domowe kopytka

Mam dla Was mój kolejny smak dzieciństwa!!! Najlepsze, domowe kopytka, które nie wiem dlaczego tak dawno nie jadłam, a nawet można powiedzieć, że o nich kompletnie zapomniałam 🙂 Są naprawdę pyszne, proste w przygotowaniu. Z dodatkiem podsmażonej cebulki smakują naprawdę świetnie. Największy problem stanowi tu dodanie odpowiedniej ilości mąki, tak aby ciasto nie było później zbyt twarde, a gdy już będziecie wyrabiać ciasto to już należy nastawić wodę ponieważ ciasto nie powinno za długo leżeć na blacie bo również wyschnie i po ugotowaniu nie będą zbyt dobre.

Przepis na: Domowe kopytka

 Łącznie: 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól (do gotujących się ziemniaków)
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • 100 g masła
  • 1 cebula

Domowe kopytka
Krok 1 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (około 3 litry wody i 1 łyżeczka soli). Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków.


Domowe kopytka
Krok 2 

Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje mąki, szczyptę pieprzu, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca.
W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, lekko solimy. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki ciasta i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm.


Domowe kopytka
Krok 3

Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotujemy je ok 60-80 sekund. Za każdym razem po wypłynięciu klusek zmniejszamy ogień, gdyż woda może wykipieć, a kluski rozpaść. Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak. Przed podaniem wystarczy je odsączyć na durszlaku, natomiast następnie gdy przełożymy je do jakiegoś garnka to wypadałoby je polać roztopionym masłem aby się nie posklejały. Ja dodatkowo zawsze przygotowuję cebulkę podsmażoną na masełku, która świetnie podkreśla smak kopytek. Smacznego!


Domowe kopytka

Domowe kopytka

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close