
Orkiszowa pizza z patelni jest fajną alternatywą tradycyjnej pizzy z piekarnika. Do ciasta użyłam suszonych drożdży instant. Jednak jeżeli wolicie to możecie dodać ok. 15 g drożdży świeżych (tylko pamiętajcie, że wtedy należy rozrobić rozczyn drożdżowy).
Ciasto na pizzę wyszło miękkie, sprężyste i bardzo smaorkiszowa pizza z patelniczne. Użyłam mąki orkiszowej, ponieważ jest to fajny zamiennik dla tradycyjnej mąki pszennej i co za tym idzie dla pszennych wypieków. Przecież nie każda pizza musi smakować tak samo!
Dlaczego warto używać mąki orkiszowej do wypieków słodkich i słonych?
- Przede wszystkim jest bogata w błonnik, który z kolei wspomaga pracę jelit;
- Mąka orkiszowa chroni dzieci przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
- Jest to źródło żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP;
- Mąka orkiszowa ma o około 30-40% więcej białka niż jej pszeniczny odpowiednik;
- Gluten w orkiszu jest o wiele lepiej tolerowany niż ten w mące pszennej, również przez te osoby, które mają problemy z tolerancją glutenu;
- Orkisz zapewnia nasycenie na dłużej, co oznacza, że dłużej nie będziesz głodny.
Przepis na: Szybka orkiszowa pizza z patelni
Przygotowanie: 45 min
Smażenie: 10-12 min
Łącznie: 55 min
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej
- 7g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka plasterków szynki np. drobiowej
- 4 łyżki posiekanej papryki czerwonej
- 4 łyżki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 100 g mozzarelli
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić pizze z mąki orkiszowej?
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub kokosowy. Z ciasta formujemy dwa okrągłe placki (o średnicy patelni na której będzie on smażony) i układamy na lekko rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 5-6 minut i przewracamy delikatnie na drugą stronę. Boki patelni podlewamy troszkę olejem, a na wierzch nakładamy przecier oraz pozostałe dodatki. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minutki do rozpuszczenia sera.