Opis przepisu
Kto lubi pizzerinki? Jeżeli smakują Ci tak jak mi, to polecam Wam wypróbować domowe pizzerinki z salami, kukurydzą, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. To takie proste, a jakie smaczne!
Domowe pizzerinki są fajnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy jako przekąska na piknik. Ich ilość zależy od Ciebie, ponieważ możesz uformować większe lub mniejsze porcje. Mi wyszło 8 większych pizzerinek.
Przepis na: Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
Ciasto na pizzerinki:
- 350 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 150 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Dodatkowo:
- odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
- 1 – 2 łyżki kaszy mannej
Farsz:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 200 g startej mozzarelli
- 100 g salami
- 1/3 puszki kukurydzy
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki zielonych oliwek nadziewanych łososiem Fragata Stovit
- 1/2 czerwonej cebuli
Zobacz również:
Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi - przepis krok po kroku
Jak zrobić pizzerinki z salami, oliwkami pomidorkami koktajlowymi?
Wykonanie:
Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłej wody oraz dodajemy łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8-10 równej wielkości kulek. Każdą lekko rozwałkowujemy.
Większą blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek, a ciasto podsypujmy kaszą manną, aby było bardziej chrupiące. Następnie każdą pizzerinkę smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy ulubione dodatki: u mnie salami, kukurydza, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę oraz oliwki. Na wierzch nakładamy startą mozzarellę. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni przez 10-13 minut. Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry, czy ciasto należy wyrabiać ręka? Zrobiłam dziś pierwszy raz ale było bardzo rzadkie, wiec wyrabianie tylko łyżka w misce, ale kiedy zobaczyłam uwagę, ze później trzeba je trochę rozwałkować, uznałam ze to niemożliwe i dodałam maki.
To bardzo dobrze, ponieważ z mąką różnie bywa i faktycznie czasami trzeba podsypać troszkę więcej 🙂