Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

4.9/5 (74 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 15 min pieczenia

Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Opis przepisu

Kto lubi pizzerinki? Jeżeli smakują Ci tak jak mi, to polecam Wam wypróbować domowe pizzerinki z salami, kukurydzą, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. To takie proste, a jakie smaczne!

Domowe pizzerinki są fajnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy jako przekąska na piknik. Ich ilość zależy od Ciebie, ponieważ możesz uformować większe lub mniejsze porcje. Mi wyszło 8 większych pizzerinek.

Przepis na: Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)

Ciasto na pizzerinki:

  • 350 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g startej mozzarelli
  • 100 g salami
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki zielonych oliwek nadziewanych łososiem Fragata Stovit
  • 1/2 czerwonej cebuli
Wyślij emailem

Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi - przepis krok po kroku


Jak zrobić pizzerinki z salami, oliwkami pomidorkami koktajlowymi?

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłej wody oraz dodajemy łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8-10 równej wielkości kulek. Każdą lekko rozwałkowujemy.

Większą blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek, a ciasto podsypujmy kaszą manną, aby było bardziej chrupiące. Następnie każdą pizzerinkę smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy ulubione dodatki: u mnie salami, kukurydza, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę oraz oliwki. Na wierzch nakładamy startą mozzarellę. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni przez 10-13 minut. Smacznego!


 Pizzerinki z salami

Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 74

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
alex
alex
2 lat temu

Dzień dobry, czy ciasto należy wyrabiać ręka? Zrobiłam dziś pierwszy raz ale było bardzo rzadkie, wiec wyrabianie tylko łyżka w misce, ale kiedy zobaczyłam uwagę, ze później trzeba je trochę rozwałkować, uznałam ze to niemożliwe i dodałam maki.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  alex

To bardzo dobrze, ponieważ z mąką różnie bywa i faktycznie czasami trzeba podsypać troszkę więcej 🙂

Domowe pizzerinki z salami

Jeżeli szukasz pomysłu na przepis na drugie śniadanie lub przekąski, to polecam wypróbować przepis na domowe pizzerinki z salami. Najwięcej czasu schodzi na oczekiwaniu aż ciasto wyrośnie ale moim zdaniem warto! Nie bój się też eksperymentować i zmieniać składników na wierz ciasta. W końcu pizzerinka to taka mała pizza i można dodać na wierz to co akurat mamy w lodówce 🙂

Ciasto na pizzerinki

Najważniejsze w powyższym przepisie jest ciasto na pizzerinki. Jak ciasto będzie pyszne to praktycznie cokolwiek nie damy na wierzch, to wszystko będzie smakować wyśmienicie. Moim tajnym składnikiem jest kasza manna, którą podsypuję spód pizzy. Jak zostanie Ci za dużo ciasta na pizzerinki, to zawsze możesz zrobić np. pizze BBQ z kurczakiem lub pizze calzone.

RozwińZwiń