Indyjskie samosy

4.3/5 (43 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Indyjskie samosy

Próbowaliście kiedyś indyjskie samosy?

Zacznijmy może jednak od początku… Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub ewentualnie pieczonego w piekarniku. Farsz użyty w samosach może być wegetariański lub mięsny. Jednak zawsze nadzienie występuje w dobrze przyprawionej lub nawet ostrej wersji.

Mój przepis na indyjskie samosy jest naprawdę pyszny! Jadłam kiedyś bardzo podobne w restauracji i niesamowicie mi smakowały. Wychodzą chrupiące na zewnątrz, a nadzienie w środku jest bardzo aromatyczne.

Farsz składa się z chrupiącej, podpieczonej ciecierzycy, ugotowanych ziemniaków, groszku konserwowego, dużej ilości kolendry, a także pasty Tikka Masala firmy Patak`s, która jest mieszanką 13 przypraw. Dzięki tej paście bardzo łatwo i szybko można przyrządzić dania pełne indyjskiego smaku. Składa się ze zmielonych przypraw: kurkumy, papryki, kminu rzymskiego, kolendry, tamarynd, mielonego czosnku, suszonego liścia kozieradki, ziarna kminu rzymskiego, ekstraktu z papryki, suszonego liścia kolendry, a także mielonej gorczycy.

Pasta Tikka Masala Patak`s,

Przepis na: Indyjskie samosy

Składniki:

Farsz:

  • 600 g ziemniaków
  • 70 g groszku konserwowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70 g ciecierzycy (z puszki)
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • opcjonalnie 4 łyżki posiekanej (główki młodej) kapusty
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta curry lub kurkumy
  • Pasta Tikka Masala – średnio ostra firmy Patak`s

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 150-200 ml ciepłej wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
Wyślij emailem

Indyjskie samosy - przepis krok po kroku


Jak zrobić indyjskie samosy?

Krok 1

Farsz na indyjskie samosy

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 35-40 minut na średnim ogniu (do ich miękkości). Gdy lekko przestygną to je dokładnie dusimy.

W tym czasie ciecierzycę osuszamy z zalewy i wrzucamy ją do małej miseczki. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, tak aby oliwa oblepiła wszystkie kuleczki ciecierzycy. Następnie posypujemy je ziołami prowansalskimi oraz wędzoną papryką i mieszamy aż ciecierzyca pokryje się przyprawami.

Następnie ciecierzycę pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut (albo opcjonalnie smażymy na patelni), aby była chrupiąca.

Do miski przekładamy ziemniaki, a także dodajemy chrupiącą ciecierzycę, odsączony z zalewy groszek, słodką i ostrą paprykę, kmin rzymski, curry, drobno posiekaną kolendrę, a także opcjonalnie drobno posiekaną (główkę) młodej kapusty (można ją posiekać lub zetrzeć na tarce). Na końcu doprawiamy do smaku pastą Tikka Masala (ja dodałam 1 łyżkę).

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.


Krok 2

ciasto na samosy

Na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną. Na środek wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło, sól, a także stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Ugniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy wierzch miski np. folią spożywczą na 10 minut.


Krok 3

Przygotowanie ciasta

Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na mniejsze kulki (wielkości orzecha włoskiego ze skorupką). Każdą kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek.  


Krok 4

Ciasto na indyjskie pierożki

Następnie dzielimy nożem na dwie równe części.


Krok 5

Składanie ciasta

Każdą połówkę ciasta formujemy w rożek łapiąc za dwa końce. 


Krok 6

Składanie ciasta samosy

Zlepiamy boki, aby powstał rożek.


Krok 7

Nakładanie farszu

Środek wypełniamy łyżką farszu.


Krok 8

Pierożki samosy

Górną cześć zlepiamy tworząc trójkącik.

W mniejszym garnku gotujemy olej, aż będzie gorący i zaczną powstawać delikatne bąbelki. Wtedy zanurzamy w oleju samosy i smażymy (podobnie jak pączki) na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, wtedy samosy zbyt szybko się zarumienią, a nawet spalą.

Podajemy z ulubionymi sosami.


Jak zrobić indyjskie samosy?

Indyjskie pierogi

samos patak's

samosy z warzywami

Przepis na samosy

Samosy z warzywami

Pierogi indyjskie

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 43

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Czym są samosy?

Samosa to znana przekąska kuchni indyjskiej w postaci trójkątnego pierożka, który jest smażony na głębokim oleju lub ewentualnie pieczony w piekarniku. Samosy mogą występować w dwóch wersjach: wegetariańskiej oraz mięsnej. Jedna i druga wersja ma dobrze przyprawione nadzienie i często występuje w ostrej wersji. Moja powyższa propozycja jest w wersji nieco łagodniejszej i wegetariańskiej.

Pierogi indyjskie

W pierogach indyjskich, tak samo jak w naszych pierogach ruskich, ważny jest nie tylko farsz, ale również samo ciasto. Ja na początku chciałam zrobić ciasto z mąki pełnoziarnistej, ale nie miały takiego smaku jaki bym chciała, więc użyłam klasycznej mąki pszennej. Pierogi indyjskie możemy upiec w piekarniku, ale znacznie lepszym pomysłem jest usmażenie ich na głębokim oleju, tak jak robią to właśnie w Indiach.

Samosy z warzywami

Samosy z warzywami nie są najłatwiejszym przepisem, ale wychodzą naprawdę smaczne. Można je podawać z ulubionym przez siebie sosem np. miętowym lub pomidorowym, ale jeżeli bardziej smakuje ci sos czosnkowy, lub barbeque, to też nic złego się nie stanie. W końcu chodzi o to, żeby samosy z warzywami smakowały Tobie 🙂

RozwińZwiń