Próbowaliście kiedyś indyjskie samosy?
Zacznijmy może jednak od początku… Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub ewentualnie pieczonego w piekarniku. Farsz użyty w samosach może być wegetariański lub mięsny. Jednak zawsze nadzienie występuje w dobrze przyprawionej lub nawet ostrej wersji.
Mój przepis na indyjskie samosy jest naprawdę pyszny! Jadłam kiedyś bardzo podobne w restauracji i niesamowicie mi smakowały. Wychodzą chrupiące na zewnątrz, a nadzienie w środku jest bardzo aromatyczne.
Farsz składa się z chrupiącej, podpieczonej ciecierzycy, ugotowanych ziemniaków, groszku konserwowego, dużej ilości kolendry, a także pasty Tikka Masala firmy Patak`s, która jest mieszanką 13 przypraw. Dzięki tej paście bardzo łatwo i szybko można przyrządzić dania pełne indyjskiego smaku. Składa się ze zmielonych przypraw: kurkumy, papryki, kminu rzymskiego, kolendry, tamarynd, mielonego czosnku, suszonego liścia kozieradki, ziarna kminu rzymskiego, ekstraktu z papryki, suszonego liścia kolendry, a także mielonej gorczycy.
Przepis na: Indyjskie samosy
Składniki:
Farsz:
- 600 g ziemniaków
- 70 g groszku konserwowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g ciecierzycy (z puszki)
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta ziół prowansalskich
- opcjonalnie 4 łyżki posiekanej (główki młodej) kapusty
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
- szczypta curry lub kurkumy
- Pasta Tikka Masala – średnio ostra firmy Patak`s
Ciasto:
- 450 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego masła
- 150-200 ml ciepłej wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Zobacz również:
Indyjskie samosy - przepis krok po kroku
Jak zrobić indyjskie samosy?
Krok 1
W tym czasie ciecierzycę osuszamy z zalewy i wrzucamy ją do małej miseczki. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, tak aby oliwa oblepiła wszystkie kuleczki ciecierzycy. Następnie posypujemy je ziołami prowansalskimi oraz wędzoną papryką i mieszamy aż ciecierzyca pokryje się przyprawami.
Następnie ciecierzycę pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut (albo opcjonalnie smażymy na patelni), aby była chrupiąca.
Do miski przekładamy ziemniaki, a także dodajemy chrupiącą ciecierzycę, odsączony z zalewy groszek, słodką i ostrą paprykę, kmin rzymski, curry, drobno posiekaną kolendrę, a także opcjonalnie drobno posiekaną (główkę) młodej kapusty (można ją posiekać lub zetrzeć na tarce). Na końcu doprawiamy do smaku pastą Tikka Masala (ja dodałam 1 łyżkę).
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Krok 2
Krok 3
Krok 8
W mniejszym garnku gotujemy olej, aż będzie gorący i zaczną powstawać delikatne bąbelki. Wtedy zanurzamy w oleju samosy i smażymy (podobnie jak pączki) na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, wtedy samosy zbyt szybko się zarumienią, a nawet spalą.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Komentarze